Λευκορωσία: Έρευνα εναντίον δύο στελεχών του αντιπολιτευόμενου μέσου NEXTA
Η κατάσταση για τους δημοσιογράφους μόνο εύκολη δεν είναι στη Λευκορωσία.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Η επιτροπή έρευνας της Λευκορωσίας ξεκίνησε έρευνα εναντίον δύο στελεχών του αντιπολιτευτικού μέσου Nexta, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση», μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Belta.
Η έρευνα έχει στόχο τον Στεπάν Πουτίλο, συνιδρυτή του καναλιού που μεταδίδεται από το YouTube και το Telegram, καθώς και τον Ίαν Ρούντικ, άλλο στέλεχος του Nexta.
The so-called Investigative Committee of #Belarus has once again opened a criminal case against the founder of #NEXTA, Stepan Putilo.
This time it’s for «organization and management of the terrorist organization NEXTA». pic.twitter.com/SkeE8C4rxd
— NEXTA (@nexta_tv) May 20, 2022
Οι δύο άνδρες βρίσκονται αυτοεξόριστοι εκτός Λευκορωσίας.
Απόπειρα «αποσταθεροποίησης»
Το Nexta διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής τον Αύγουστο του 2020 του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το έθεσε εκτός νόμου και το χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση».
Η επιτροπή έρευνας κατηγορεί τους δύο άνδρες για απόπειρα «αποσταθεροποίησης» της Λευκορωσίας, την οποία κυβερνά από το 1994 με σιδηρά πυγμή ο Λουκασένκο.
Ο άλλος συνιδρυτής και πρώην διευθυντής σύνταξης του Nexta, ο Ρομάν Προτασέβιτς, συνελήφθη τον Μάιο του 2021 μαζί με τη σύντροφό του Σοφία Σαπέγκα όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ.
Ο Προτασέβιτς βρίσκεται αυτή την περίοδο σε κατ’ οίκον περιορισμό αναμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσής του, ενώ η Σαπέγκα καταδικάστηκε πρόσφατα σε έξι χρόνια κάθειρξη.
Την Τετάρτη η Λευκορωσία εισήγαγε με διάταγμα την θανατική ποινή για την προετοιμασία επίθεσης ή για «απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας». Οι κατηγορίες αυτές αφορούν πλήθος υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, καθώς και την εξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.
Η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου Viasna, πολλά στελέχη της οποίας βρίσκονται στη φυλακή, έχει μετρήσει περισσότερους από 1.000 πολιτικούς κρατούμενους στη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις