Αϋπνία: Το βρετανικό ΕΣΥ θα συνταγογραφεί app, αντί για υπνωτικά
Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η εφαρμογή Sleepio είναι πιο αποτελεσματική από τα χάπια.
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Mε μια πρωτότυπη απόφασή του το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα που πάσχουν από αϋπνία θα λάβουν συνεδρίες ψηφιακής ψυχοθεραπείας μέσω app, αντί για υπνωτικά χάπια.
Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η εφαρμογή Sleepio είναι πιο αποτελεσματική από τα υπνωτικά, δεν συνδέεται με παρενέργειες και καταργεί τα κόστη για ιατρικές επισκέψεις και συνταγογράφηση, αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.
Η θεραπεία περιλαμβάνει έξι εβδομαδιαίες συνεδρίες των 20 λεπτών, βασισμένες στη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία (CBT-I), ψυχοθεραπεία που θεωρείται το «χρυσό στάνταρτ» για την αντιμετώπιση της πάθησης.
«Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα, με κάποιες ενδείξεις ότι η χρονική διάρκεια της αποτελεσματικότητας είναι μεγαλύτερη. Επιπλέον δεν συνδέεται με ανεπιθύμητες δράσεις όπως ορισμένα φάρμακα» δήλωσε ο Γκάι Λέζινερ, ειδικός του King’s College στο Λονδίνο.
«Στα περισσότερα Κέντρα Ύπνου της Βρετανίας η CBT-I είναι ήδη η θεραπεία πρώτης γραμμής. Αυτό όμως απαιτεί πολλούς πόρους, ενώ αυτές οι πλατφόρμες απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό και είναι πιο προσβάσιμες».
Το Sleepio, προϊόν της εταιρείας Big Health, είναι η πρώτη διαδικτυακή θεραπεία που εγκρίνει το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Αριστεία στη Φροντίδα, σύμφωνα με το οποίο το κόστος περιορίζεται στις 45 λίρες (53 ευρώ) ανά ασθενή.
AI για όνειρα γλυκά
Η εφαρμογή εξατομικεύει τις συνεδρίες με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και βοηθά τον χρήστη να αντιμετωπίσει τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος που παγιδεύουν πολλούς σε έναν φαύλο κύκλο αγρυπνίας. Ζητά από τον χρήστη να κρατά ημερολόγιο ύπνου και προσφέρει πρακτικές συμβουλές όπως η αποφυγή της χρήσης κινητού στο κρεβάτι.
Κλινική δοκιμή έδειξε ότι το 75% των ασθενών που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα ψηφιακών συνεδριών ανέφερε βελτίωση και ότι ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να αποκοιμηθεί ο χρήστης μειώνεται κατά μέσο όρο στο μισό.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η CBT-I μειώνει κατά 30 λεπτά το χρόνο που περνά κανείς ξύπνιος στη διάρκεια της νύχτας.
Μέχρι σήμερα, οι κατευθυντήριες γραμμές στη Βρετανία προβλέπουν ότι οι γιατροί προσφέρουν σε πρώτη φάση συμβουλές για την υγιεινή του ύπνου, όπως η αποφυγή της καφεΐνης και η κατάκλιση σε σταθερή ώρα κάθε μέρα. Αν η αϋπνία επιμένει και προκαλεί «σημαντική δυσφορία», οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν υπνωτικά για μέγιστο διάστημα επτά ημερών.
Δεδομένου ότι τα φάρμακα αυτά έχουν παρενέργειες, είναι εθιστικά και δεν χορηγούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το νέο app θα μπορούσε να προσφέρει μακροπρόθεσμη ανακούφιση όταν η αϋπνία είναι χρόνια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις