Διπλωματικό «κρυφτό» παίζει η Μόσχα με τις απελάσεις διπλωματών
Τις κινήσεις της Αθήνας για ρώσους μοναχούς στο Αγιον Ορος «ζυγίζει» η Μόσχα, προκειμένου να προχωρήσει σε αντίποινα για τους δώδεκα ρώσους διπλωμάτες που απομακρύνθηκαν από την Ελλάδα
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Σε διπλωματικό παιχνίδι που έχει στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και την αποστολή μηνυμάτων έχει μετατρέψει η Μόσχα τις απελάσεις διπλωματών δυτικών χωρών.
Οι λίστες, όπως υποστηρίζουν πηγές με γνώση των εξελίξεων, είναι έτοιμες από τη στιγμή που άρχισαν οι απελάσεις των ρώσων διπλωματών, αλλά οι ανακοινώσεις εξυπηρετεί καλύτερα να έρχονται κατά κύματα και το θέμα να παραμένει στην επικαιρότητα.
Εν αναμονή της λίστας απελάσεων με τα ελληνικά ονόματα τελεί και η Αθήνα, που αρχές Απριλίου αποφάσισε να κηρύξει «personae non gratae» 12 ρώσους διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμα στελέχη της αποστολής. Ωστόσο η επιλογή των ελλήνων διπλωματών για το ρωσικό ΥΠΕΞ φαίνεται ότι εξαρτάται από σειρά παραγόντων και συνδέεται με διάφορα θέματα, στα οποία κάποιοι συγκαταλέγουν και το Αγιον Ορος.
Ρόλο έχει επίσης – σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες – το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Ταξίδι που καταγράφηκε και στη ρωσική εφημερίδα «Kommersant», η οποία έδωσε λεπτομερή περιγραφή αποφεύγοντας κάθε αρνητικό σχόλιο.
Τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον καθώς και το ενδεχόμενο η Αθήνα να προχωρήσει σε απελάσεις ρώσων μοναχών από το Αγιον Ορος, με κάποιες πληροφορίες – που δεν επιβεβαιώνονται – να υποστηρίζουν ότι το θέμα τέθηκε και από παράγοντες κατά τη διάρκεια των επαφών της ελληνικής αποστολής στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα μετρήσουν σημαντικά στις αποφάσεις της Μόσχας, που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στον «ιερό πόλεμο» που διεξάγεται εδώ και πολύ καιρό με φόντο τα εκκλησιαστικά θέματα.
Αποκαλύψεις
Οι αποκαλύψεις για τη Μονή Εσφιγμένου και τη δράση «ρωσικών φονταμενταλιστικών-εθνικιστικών ομάδων», και όχι μόνο, ρίχνουν νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης με επίκεντρο την Αθωνική Πολιτεία, με τη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να υπάρξουν μέτρα από την Αθήνα να δείχνει να ανοίγει στο παρασκήνιο.
Επισήμως το ΥΠΕΞ κρατά χαμηλούς τόνους και τα «χαρτιά» του κλειστά, καθώς οι ισορροπίες στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις με τη Ρωσία απαιτούν χειρουργικές κινήσεις, σε όλα τα επίπεδα, με το βλέμμα στραμμένο και στην ασφάλεια των ελλήνων διπλωματών που παραμένουν στη Μόσχα.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αποκαλύψεις για τη Μονή Εσφιγμένου και το αν η Ελλάδα σκέφτεται να προχωρήσει σε απελάσεις ρώσων μοναχών την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ,Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι επί τούτου», ενώ διευκρίνισε ότι «η διοίκηση του Αγίου Ορους υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών, το Αγιον Ορος έχει και βάσει του Συντάγματος ειδικό καθεστώς. Μιλάμε για έδαφος ελληνικό».
Αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν στα «ΝΕΑ» ότι οι απελάσεις από τη Ρωσία είναι αναπόφευκτες, προσθέτοντας με νόημα ότι αυτά τα πράγματα δεν προαναγγέλλονται.
Απέλαση Πορτογάλων
Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χθες ότι απελαύνει πέντε πορτογάλους διπλωμάτες ως απάντηση στην απέλαση 10 ρώσων διπλωματών από τη Λισαβόνα τον περασμένο μήνα. Η κίνηση είναι μέρος μιας μακράς σειράς αντιποίνων της Μόσχας μετά την απέλαση από ευρωπαϊκές χώρες περισσότερων από 300 υπαλλήλων ρωσικών πρεσβειών, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας καταδίκασε την απόφαση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «καμία άλλη δικαιολογία εκτός από αντίποινα». «Σε αντίθεση με τους ρώσους αξιωματούχους που εκδιώχθηκαν από την Πορτογαλία, αυτοί οι πορτογάλοι πολίτες ασκούσαν αυστηρά διπλωματικές δραστηριότητες, σε απόλυτη συμφωνία με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Πορτογαλία απέλασε 10 υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας – αν και κανένας δεν ήταν διπλωμάτης – στις αρχές Απριλίου, λέγοντας ότι οι δραστηριότητές τους στη χώρα ήταν «αντίθετες με την εθνική ασφάλεια».
Την Τετάρτη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει συνολικά 85 υπαλλήλους των πρεσβειών από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία ως απάντηση σε παρόμοιες κινήσεις από αυτές τις χώρες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις