ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη ημέρα των τάσεων
Επικράτηση των προεδρικών στη νέα ΚΕ, μεγάλη υποχώρηση της Ομπρέλας και σημαντική εκπροσώπηση των πασοκογενών - Με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση όπου θα υπάρξει πρόταση για γραμματέα
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Τυπικά σήμερα λήγει η προθεσμία των ενστάσεων για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που τελικά έβγαλε λευκό καπνό την Τετάρτη το βράδυ. Αρα, λήγει κι ένας μακρύς κύκλος εσωστρέφειας και εξωστρέφειας που σχετίζεται με το 3ο Συνέδριο του κόμματος και όσα παρήγαγε ή προκάλεσε. Η θετική ανάγνωση του στενού επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα είναι πως γενικά το εγχείρημα πέτυχε.
Με ομόφωνη συνεδριακή πολιτική απόφαση και με καλή συμμετοχή στην κάλπη της βάσης για τον πρόεδρο και τη νέα ΚΕ, είναι όλοι ικανοποιημένοι. Πώς όμως θα προσέλθουν οι τάσεις και τα ρεύματα στο νέο κορυφαίο όργανο των 300 ανθρώπων;
Οι διαξιφισμοί για την ποσόστωση που αφορούσε τα πρόσωπα της διεύρυνσης (μερίδα της Ομπρέλας και άλλων σημειώνει πως στο νέο όργανο εκλέχθηκαν άτομα με πολύ λιγότερους ψήφους από άλλους υποψηφίους και άρα ενισχύθηκε η ανισοτιμία της ψήφου) έδειξαν πως οι τάσεις είναι εδώ. Και παρά το γεγονός ότι το σύνολο των στελεχών του κλίματος του Αλέξη Τσίπρα και εν γένει των προεδρικών είναι σαφώς ενισχυμένο και με πρωτοκαθεδρία στη νέα ΚΕ.
Δύο αναγνώσεις
Στην πλειοψηφία καταγράφονται δύο αναγνώσεις: Η μία πιο «επιθετική» θεωρεί πως το 3ο Συνέδριο και οι διαδικασίες της 15ης Μαΐου λύνουν τα χέρια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα ακόμη κι αν χρειαστεί στο καταστατικό πεδίο, εφόσον υπάρξουν ηχηρά φάλτσα. Μια πιο μετριοπαθής άποψη των προεδρικών θέλει συνθέσεις την επόμενη ημέρα και ιεραρχεί την αντιδεξιά και δομική αντιπολίτευση και τα επείγοντα χαρακτηριστικά της.
Ενα γενικό χαρακτηριστικό πάντως είναι πως παρότι σχηματικά στο συνέδριο υπήρξαν δύο μπλοκ, αυτό των πολλών ομάδων που τάχθηκαν με τις αλλαγές στο κόμμα και άρα με την πλειοψηφία και εκείνο της Ομπρέλας και των Συμμάχων της, προσεχώς αυτό δεν θα διατηρηθεί. Ανά θέμα, προβλέπονται οριζόντιες συμμαχίες όπως για τα εθνικά θέματα για παράδειγμα όπου η Ομπρέλα, ένα μέρος της ΡΕΝΕ, η Γέφυρα, η ΔΗΜΑΡ κ.ά. είναι στην ίδια γραμμή του «κατευνασμού».
Ετσι μπορεί η Γέφυρα για παράδειγμα να συμμάχησε με τους πασοκογενείς για το οργανωτικό, στα εθνικά όμως δεν ταυτίζονται και αυτό θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Ομπρέλα μπορεί να υποχώρησε σε σταυρούς και να μην υπάρχει πρόσωπο δικό της στην πρώτη δεκάδα της Αττικής για την ΚΕ, όλα όμως τα κορυφαία στελέχη της θα είναι στο νέο όργανο (Βούτσης, Φίλης, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Βίτσας κ.λπ.). Και τίποτε δεν δείχνει πως θα υποχωρήσουν στην υπεράσπιση των ταυτοτικών τους θέσεων.
Νέο Πολιτικό Συμβούλιο
Με ενδιαφέρον αναμένουν εξάλλου όλοι την πρώτη συνεδρίαση της νέας ΚΕ όπου και θα υπάρξει πρόταση για γραμματέα – αν και οι μετοχές του Δημήτρη Τζανακόπουλου είναι ψηλά για το προεδρικό ρεύμα. Αλλά και θα υπάρξει η πρώτη εισήγηση Τσίπρα έπειτα από τις εσωκομματικές εκλογές της 15ης Μαΐου, όπως και θα προκύψει το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.
Κάποια πρόσωπα επίσης θα έχουν ανεβασμένες τις πολιτικές τους μετοχές (Αχτσιόγλου, Δούρου, Τεμπονέρας, Ζαχαριάδης, Ηλιόπουλος), αλλά και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα όπως η Ολγα Γεροβασίλη και ο Αλέξης Χαρίτσης. Ενα ζητούμενο που θα συνδέει ομάδες όπως αυτή της Ομπρέλας με μερίδα των παλαιών ανανεωτικών θα είναι η καλή λειτουργία του κόμματος και η προϋπόθεση ότι το πολιτικό σχέδιο θα περνά από τα όργανα.
Από την άλλη, οι πιο πασοκογενείς θα διεκδικήσουν και θα εμμείνουν σε μια γραμμή «κόμμα των μελών», αλλά και θα εντείνουν την πίεση για προοδευτικές συμπορεύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε μαζικούς φορείς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις