Τουρκία: Επιστροφή στην επιθετική ρητορική
Να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35, πέραν του αιτήματος για αναβαθμισμένα F-16, επιδιώκει η Αγκυρα που συνεχίζει τις βολές κατά της Αθήνας
Αφορμή για ολική επαναφορά της επιθετικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας αποτέλεσε το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και κυρίως η ομιλία του στο Κογκρέσο.
Σε μία περίοδο που η Τουρκία «παίζει τα ρέστα της» σε ένα επικίνδυνο διπλωματικό παιχνίδι στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θεωρώντας ιδανικό χαρτί για εκβιασμό την επιμονή της στο «βέτο» κατά της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Αγκυρα επιχειρεί να επαναφέρει το σύνολο των διεκδικήσεων στο τραπέζι.
Η Τουρκία θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει την Ουάσιγκτον να υποχωρήσει σε μεγάλα ζητήματα, όπως η επιβολή των κυρώσεων CAATSA, που αφορούν τα εξοπλιστικά και της επιβλήθηκαν με αιχμή τους S-400, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg η Αγκυρα διεκδικεί μέσω Φινλανδίας και Σουηδίας ακόμα και την επιστροφή της στο πρόγραμμα απόκτησης των F-35, πέραν του αιτήματός της για αναβαθμισμένα F-16.
Ωστόσο το τουρκικό παιχνίδι με το ΝΑΤΟ προκαλεί την αντίδραση των αμερικανών βουλευτών, σύμφωνα με την «Washington Post».
Επικριτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, σημειώνοντας τον τουρκικό εκβιασμό που προστίθεται στις υφιστάμενες ανησυχίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ, λόγω των S-400, αλλά και την άρνησή της να υιοθετήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο Μενέντεζ εκφράζει την ελπίδα «η διοίκηση να το προσέξει αυτό καθώς εξετάζει τη συμφωνία για τα F-16», διαμηνύοντας ότι ο Ερντογάν θα έπρεπε να ενεργεί διαφορετικά εάν επιθυμεί οι ΗΠΑ να λάβουν υπόψη οποιοδήποτε αίτημά του.
Ο Δένδιας στη Χάγη
Προχθές ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον ολλανδό ομόλογό του Γούπκε Χόκστρα, τον οποίο ενημέρωσε για την τουρκική παραβατικότητα και τόνισε, εκ νέου, ότι ο αναθεωρητισμός αποτελεί πρακτική που δεν έχει θέση την σήμερον ημέρα. Να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του χαιρέτισε την «ιστορική απόφαση» Φινλανδίας και Σουηδίας να υποβάλουν αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, ενώ ο Δένδιας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία και με τη σουηδή ομόλογό του Αν Λίντε.
Στην ατζέντα της Τουρκίας είναι σαφώς και οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας, καθώς βλέπει, όπως είπε ο Τσαβούσογλου, «διατάραξη ισορροπιών» στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αθήνα και την Αγκυρα, λαμβάνοντας «διαβεβαιώσεις» από τον Μπλίνκεν ότι η ισορροπία θα διατηρηθεί.
Στις βολές του εναντίον της Αθήνας, δίνοντας «γραμμή» για μία ακόμα φορά ότι το «μορατόριουμ» για το οποίο συζήτησε με τον Πρωθυπουργό έχει διαρραγεί, ο Ερντογάν επανέλαβε το λάθος η Τουρκία να δεχθεί την επιστροφή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι μετά «για παράδειγμα, οι ΗΠΑ δημιούργησαν μια βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Και αγνοεί τη λίστα των τρομοκρατών που τους δώσαμε».
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Αρμάνι
- Γιατί όλο και περισσότεροι Ισραηλινοί γίνονται κατάσκοποι για το Ιράν
- Αρμάνι Μιλάνο – Ολυμπιακός 83-84: Πήρε το «θρίλερ» και χτίζει σερί
- Γαλλία: Πώς προετοιμάζεται για τσουνάμι σε Μεσόγειο και Ατλαντικό
- Συντριβή αεροπλάνου, σαμποτάζ (;) σε υποθαλάσσιο καλώδιο και το ΝΑΤΟ σε… εγρήγορση
- «Δεν είμαστε πια παγιδευμένοι σε κουτάκια» – Η σκηνοθέτις του «Babygirl» για το ηλικακό χάσμα