Νέα μόδα στο TikTok: Το κόλπο με την κρεμάστρα που ούτε οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν
Το κόλπο υπάρχει από το μακρινό 1991, ενώ για αυτό έχει γραφτεί και μελέτη
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Μια νέα τάση κάνει τις τελευταίες μέρες θραύση στο TikTok. Φυσικά… δεν είναι κάτι που απαιτεί γνώσεις πυρηνικής φυσικής, αλλά περιλαμβάνει… μια κρεμάστρα. Συγκεκριμένα, οι χρήστες βάζουν στο κεφάλι τους την κρεμάστρα και… τότε συμβαίνει κάτι περίεργο.
Η εν λόγω πρόκληση λέγεται «αντανακλαστικό της κρεμάστρας» και όταν το δοκιμάζουν οι χρήστες δηλώνουν ότι νιώθουν το κεφάλι τους να κινείται μόνο του αργά στο πλάι.
Υπάρχει… από το 1991
Μπορεί αυτή η τάση να έχει γίνει της μόδας στο TikTok αλλά δεν είναι κάτι νέο. Το φαινόμενο σημειώθηκε σε μια μελέτη το 1991 και ξανά το 2015 σε μια μελέτη με τίτλο: Rate of Hanger Reflex Occurrence: Unnexpected Head Rotation on Fronto-Temporal Head Compression.
«Όταν το κεφάλι περιβάλλεται με μια συρμάτινη κρεμάστρα ρούχων και συμπιέζεται η μονόπλευρη μπροστινή-κροταφική περιοχή, το κεφάλι περιστρέφεται απροσδόκητα. Καθώς ο μηχανισμός είναι ασαφής, ονομάσαμε προσωρινά αυτό το φαινόμενο ως «αντανακλαστικό κρεμάστρας» είχαν γράψει οι συγγραφείς της έρευνας το 2015.
Η μελέτη χρησιμοποίησε 120 ενήλικες ηλικίας 19 έως 65 ετών, στους οποίους έβαλε μια κρεμάστρα πάνω από τις μετωπο-κροταφικές περιοχές και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 95,8% όσων συμμετείχαν είχαν την αίσθηση της περιστροφής του κεφαλιού.
«Το ποσοστό προσβολής του αντανακλαστικού κρεμάστρας ήταν εξαιρετικά υψηλό και πιθανότατα αντιπροσωπεύει ένα διαδεδομένο φαινόμενο στους ανθρώπους. Ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από το αντανακλαστικό παραμένει άγνωστος», αναφέρεται στο αποτέλεσμα της μελέτης.
Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα για το τι προκαλεί το «αντανακλαστικό κρεμάστρας», καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αυχενικής δυστονίας – μια επώδυνη κατάσταση κατά την οποία οι μύες του λαιμού ενός ατόμου συστέλλονται ακούσια και μετακινούν το κεφάλι στο πλάι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις