«Όλα για τη ζωή μας»: Φύλα και στερεότυπα – Πώς μπορούμε να τα καταρρίψουμε
Η κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Κανδαράκη τόνισε πως τα στερεότυπα περνούν υποσυνείδητα μέσα από βλέμματα, συμπεριφορές και δεν γίνονται πάντοτε αντιληπτά και γι’ αυτό είναι ύπουλα.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με τα στερεότυπα αναφορικά με τα φύλα και πώς μπορούμε να τα καταρρίψουμε. Στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη μίλησαν σχετικά η ηθοποιός Βίβιαν Κοντομάρη και η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Κανδαράκη.
Έχετε αναρωτηθεί πόσες φορές κάθε μέρα χρησιμοποιούμε εκφράσεις ακόμη και μπροστά στα παιδιά μας που αντί να συμβάλλουν στην πραγματική ισότητα των δυο φύλων, διαιωνίζουν στερεότυπα με τα οποία δυστυχώς μεγαλώσαμε κι εμείς οι μεγαλύτεροι;
Η ηθοποιός Βίβιαν Κοντομάρη μίλησε για την οικογένειά της και τον αδερφό της και ανέφερε πως οι γονείς της έδειχναν ένα μεγαλύτερο άγχος για την επαγγελματική αποκατάσταση εκείνου, παρά της ίδιας.
«Θεωρούσαν ότι ο άντρας είναι ο στυλοβάτης, αυτό υπήρχε σίγουρα, αλλά όχι τόσο έντονα» συμπλήρωσε.
Επίσης, είπε πως δεν υπήρχε διαχωρισμός των γονιών της αναφορικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε ένα αγόρι ή ένα κορίτσι, αλλά υπήρχε ως σημείο αναφοράς, ο άνθρωπος.
Η κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Κανδαράκη τόνισε πως τα στερεότυπα περνούν υποσυνείδητα μέσα από βλέμματα, συμπεριφορές και δεν γίνονται πάντοτε αντιληπτά και γι’ αυτό είναι ύπουλα.
«Τα στερεότυπα είναι βαθιές πεποιθήσεις, οι οποίες ξεκινάνε και μεταδίδονται διαγενεακά» προσέθεσε.
Επισήμανε πως πίσω από τα στερεότυπα βρίσκεται η άγνοια και το μεγαλύτερο όπλο απέναντι σε αυτά είναι η γνώση.
Η κ. Κοντομάρη στην ερώτηση εάν νιώθει ίση με έναν άντρα απάντησε θετικά, ωστόσο εξήγησε πως η γυναίκα και ο άντρας δεν είναι ίδιοι, και πως δέχεται το γεγονός πως η φύση του άντρα είναι πιο «επιβλητική».
Η κ. Κανδαράκη πάνω στο ίδιο θέμα τόνισε πως αυτή η βιολογική διαφορά δεν μπορεί να περιορίσει τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας, καθώς μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.
«Η γονεϊκότητα δεν έχει να κάνει με τη μητέρα που κυοφορεί, έχει να κάνει και με τους δύο» συμπλήρωσε.
Οι επιπτώσεις των στερεοτύπων
Η κ. Κανδαράκη δήλωσε πως οι επιπτώσεις είναι πολλές και διαφορετικές σε κάθε ρόλο.
«Ένα αγόρι που μεγαλώνει μέσα στην αγωνία και την ανασφάλεια να αποδείξει, από πίσω θα καταγράψει πως πρέπει συνέχεια να αποδεικνύει μέσα από έναν αντρισμό, και μόλις αισθανθεί ότι μία γυναίκα του αμφισβητεί την “πανοπλία” και το “κάλυμμα” που έχει φτιάξει, τελικά να νιώσει ότι καταρρέει, και το αντιμετωπίζει μέσω της πλήρους επιβολής» προσέθεσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις