Μαγιορκίνης στο in: Πιθανό σενάριο η «ευλογιά των πιθήκων» να γίνει πιο μολυσματική
Πού θα πρέπει να εστιάσει η επιστημονική κοινότητα σύμφωνα με τον καθηγητή.
Το πόσο αναγκαίο είναι να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων τονίζει στο in, o καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται παγκοσμίως, ενώ διεθνείς οργανισμοί και ινστιτούτα εκδίδουν συστάσεις προς τις υγειονομικές αρχές και τον γενικό πληθυσμό για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, ο καθηγητής επισημαίνει πως αν δεν περιοριστεί τώρα ο ιός, τότε θα δούμε το φαινόμενο που είδαμε και τον κοροναϊό, δηλαδή μία «παρατεταμένη μετάδοση» μέσω της έλευσης νέων στελεχών.
Πιθανό σενάριο η «ευλογιά των πιθήκων» να γίνει πιο μολυσματική
«Η παρατεταμένη αυτή μετάδοσή της ευλογιάς των πιθήκων μεταξύ των ανθρώπων είναι πιθανόν σε βάθος χρόνου να του επιτρέψει να εξελιχθεί σε μορφές που θα είναι πιο μολυσματικές. Αυτό το φαινόμενο, που το είδαμε στον SARS-CoV-2 με την έλευση των στελεχών ανησυχίας, δεν αναμένουμε να συμβεί γρήγορα, αλλά είναι ένα πιθανό σενάριο σε περίπτωση που ο ιός δεν περιορισθεί έγκαιρα», ανέφερει στο in ο κ. Μαγιορκίνης και προσθέτει:
«Ακολουθώντας, λοιπόν, το πολύ καλό παράδειγμα της ευλογιάς, έχουμε τα εργαλεία την εμπειρία και την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αυτήν την επιδημία εν τη γενέσει της και αυτός είναι ο πρώτος και κύριος στόχος της παγκόσμιας κοινότητα στην αντιμετώπιση αυτής της επιδημικής έξαρσης».
Πού θα πρέπει να εστιάσει η επιστημονική κοινότητα
Ο καθηγητής επιμένει πως η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να εστιάσει στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων, καθώς όπως αναφέρει, ο ιός μέχρι πρόσφατα προκαλούσε μικροεπιδημίες στην Αφρική ως αποτέλεσμα της μόλυνσης των ανθρώπων από ζώα. Για αυτό και προς το παρόν η μετάδοσή του μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι πολύ αποτελεσματική.
Υπάρχουν 2 τύπου του ιού – Ποιος είναι ο πιο θανατηφόρος
Σχετικά με την προέλευση του ιού, ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει πως η ευλογιά των πιθήκων οφείλεται σε έναν ιό που γνωρίζουμε τουλάχιστον από το 1958.
«Υπάρχουν 2 τύποι του ιού. Ένας που κυκλοφορεί στην Κεντρική Αφρική και ένας που κυκλοφορεί στην Δυτική Αφρική. Ο πρώτος είναι πιο θανατηφόρος καθώς αναφέρεται ότι σκοτώνει 1 στα 10 συμπτωματικά κρούσματα, ενώ ο δεύτερος αναφέρεται ότι σκοτώνει 1 στα 100 συμπτωματικά κρούσματα. Πρόκειται για μία μεγάλη οικογένεια ιών που μολύνει μία ευρεία γκάμα ζώων, από τα οποία κάποιες φορές γίνονται μεταδόσεις στους ανθρώπους.
Ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνει πως από την οικογένεια των ιών της ευλογιάς, ο πιο θανατηφόρος που έχουμε γνωρίσει είναι ο ιός της ευλογιάς ο οποίος κυκλοφορούσε αποκλειστικά στους ανθρώπους, ενώ με θνητότητα στο 30-40% υπολογίζουμε ότι σκότωσε περισσότερους από 500 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ταυτόχρονα η ευλογιά είναι και η πρώτη και μοναδική μολυσματική ασθένεια που εκριζώθηκε από τον ανθρώπινο πληθυσμό.
«Η παγκόσμια προσπάθεια που ολοκληρώθηκε το 1980, είχε ξεκινήσει 3 αιώνες πριν. Ενδεικτικά αναφέρονται οι μαζικοί εμβολιασμοί που οργάνωσε η Αικατερίνη η Μεγάλη στην Ρωσία έχοντας πρώτα εμβολιασθεί η ίδια και η οικογένειά της. Βασική ιδέα αυτών των εμβολιασμών είναι η μόλυνση με συγγενικούς ιούς, όπως ο ιός της ευλογιάς των αγελάδων (από όπου βγήκε ο όρος δαμαλισμός για τον εμβολιασμό της ευλογιάς), που προκαλούν ηπιότερη νόσο αλλά δημιουργούν ανοσία έναντι της ευλογιάς», λέει στο in ο κ. Μαγιορκίνης.
Όσοι έχουν εμβολιαστεί για ευλογιά είναι προστατευμένοι σε ένα σημαντικό ποσοστό
Τέλος ο καθηγητής επιδημιολογίας αναφέρει ένα αισιόδοξο στοιχείο, επισημαίνοντας πως όσοι άνθρωποι έχουν εμβολιασθεί για ευλογιά (συνήθως ηλικίας άνω των 50) είναι προστατευμένοι σε ένα σημαντικό ποσοστό και από την ευλογιά των πιθήκων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις