Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
UBS: Τα «τρία D» που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία

UBS: Τα «τρία D» που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Τα «τρία D» θα αποτελέσουν τις βασικές μακροπρόθεσμες τάσεις που ήρθαν για να μείνουν, απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει σε μελέτη της UBS Switzerland AG ο Michael Bolliger, επικεφαλής του γραφείου επενδύσεων των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών της.

Πρόκειται για τις deglobalization (αποπαγκοσμιοποίηση), decarbonization (απανθρακοποίηση) και defense spending (αμυντικές δαπάνες).

Η αποπαγκοσμιοποίηση θα επιταχυνθεί σε ένα περιβάλλον αυξημένης διεθνούς δυσπιστίας, κάτι που θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να εστιάσουν στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η απεξάρτηση από τις εκπομπές άνθρακα αποκτά μεγαλύτερη σημασία, με τα κράτη παγκοσμίως να προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.

Παράλληλα οι αμυντικές δαπάνες θα αποτελέσουν βασικό θέμα στον απόηχο του πολέμου, καθώς το «μέρισμα ειρήνης» που προέκυψε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εξασθενεί.

Οι κυβερνήσεις θα εστιάσουν συνολικά στην ασφάλεια σε ό,τι αφορά τον κυβερνοχώρο, τα τρόφιμα και την ενέργεια.

Νέος «ψυχρός πόλεμος»

Στο βασικό της σενάριο, η UBS «βλέπει» έναν νέο «ψυχρό πόλεμο», καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει όχι μόνο τη σχέση των δυτικών δημοκρατιών με τη Ρωσία, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις γενικότερα, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αναδυόμενων και ανεπτυγμένων οικονομιών.

Ο πόλεμος αναδιαμορφώνει τον κόσμο σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο. Οι διαφορές που έχουν προκύψει θα παραμείνουν ακόμη και μετά την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας για κατάπαυση πυρός.

Ελλείψει μιας αλλαγής ηγεσίας, η Ρωσία θα παραμείνει απομονωμένη από τη Δύση, κάτι το οποίο θα βλάψει σοβαρά τις εμπορικές της σχέσεις.

Η Ευρώπη, από την άλλη, θα αγωνιστεί για ενεργειακή ανεξαρτησία.

Και δύο ακόμη σενάρια

Η ελβετική τράπεζα διατηρεί πάντως και δύο ακόμη σενάρια: στο κακό σενάριο, ο νέος ψυχρός πόλεμος κλιμακώνεται, οι εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία διακόπτονται φέτος, με την Ευρώπη να οδηγείται σε ύφεση. Ο κόσμος γίνεται έντονα διπολικός, καθώς η Ρωσία ευθυγραμμίζεται με την Κίνα και άλλες αναδυόμενες χώρες, κάτι το οποίο βλάπτει το διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία.

Στο καλό σενάριο, οι κυρώσεις στη Ρωσία αίρονται ως μέρος μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Η εμπιστοσύνη στη χώρα παραμένει χαμηλή, ενώ η διαφοροποίηση της προσφοράς εμπορευμάτων θα παραμείνει στο επίκεντρο, αλλά μόνο ως μακροπρόθεσμος στόχος.

Πηγή: ΟΤ

Must in

Τραμπ και Ευρώπη: Πώς φτάνουν στην Αθήνα οι αλλαγές πολιτικής από τον Λευκό Οίκο

Πώς οι δασμοί που αναμένεται να επιβάλει η νέα κυβέρνηση του Τραμπ επηρεάζουν αρνητικά εξαγωγές, πληθωρισμό και ανάπτυξη και γιατί μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024