UBS: Τα «τρία D» που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία
Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
- Σήκωσε μαχητικά η Πολωνία λόγω «μαζικής επίθεσης της Ρωσίας» στην Ουκρανία
- Τη ζωή του έχασε 53χρονος πατέρας σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη - Μετέφερε τα παιδιά του στο σπίτι
- Η Τεχνητή Νοημοσύνη στις υπηρεσίες των χάκερ τρομάζει τις επιχειρήσεις
- Πώς θα «πρασινίσουν» οι αναπτυσσόμενες χώρες, χωρίς να επηρεαστεί ο πληθυσμός τους
Τα «τρία D» θα αποτελέσουν τις βασικές μακροπρόθεσμες τάσεις που ήρθαν για να μείνουν, απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει σε μελέτη της UBS Switzerland AG ο Michael Bolliger, επικεφαλής του γραφείου επενδύσεων των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών της.
Πρόκειται για τις deglobalization (αποπαγκοσμιοποίηση), decarbonization (απανθρακοποίηση) και defense spending (αμυντικές δαπάνες).
Η αποπαγκοσμιοποίηση θα επιταχυνθεί σε ένα περιβάλλον αυξημένης διεθνούς δυσπιστίας, κάτι που θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να εστιάσουν στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η απεξάρτηση από τις εκπομπές άνθρακα αποκτά μεγαλύτερη σημασία, με τα κράτη παγκοσμίως να προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.
Παράλληλα οι αμυντικές δαπάνες θα αποτελέσουν βασικό θέμα στον απόηχο του πολέμου, καθώς το «μέρισμα ειρήνης» που προέκυψε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εξασθενεί.
Οι κυβερνήσεις θα εστιάσουν συνολικά στην ασφάλεια σε ό,τι αφορά τον κυβερνοχώρο, τα τρόφιμα και την ενέργεια.
Νέος «ψυχρός πόλεμος»
Στο βασικό της σενάριο, η UBS «βλέπει» έναν νέο «ψυχρό πόλεμο», καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει όχι μόνο τη σχέση των δυτικών δημοκρατιών με τη Ρωσία, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις γενικότερα, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αναδυόμενων και ανεπτυγμένων οικονομιών.
Ο πόλεμος αναδιαμορφώνει τον κόσμο σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο. Οι διαφορές που έχουν προκύψει θα παραμείνουν ακόμη και μετά την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας για κατάπαυση πυρός.
Ελλείψει μιας αλλαγής ηγεσίας, η Ρωσία θα παραμείνει απομονωμένη από τη Δύση, κάτι το οποίο θα βλάψει σοβαρά τις εμπορικές της σχέσεις.
Η Ευρώπη, από την άλλη, θα αγωνιστεί για ενεργειακή ανεξαρτησία.
Και δύο ακόμη σενάρια
Η ελβετική τράπεζα διατηρεί πάντως και δύο ακόμη σενάρια: στο κακό σενάριο, ο νέος ψυχρός πόλεμος κλιμακώνεται, οι εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία διακόπτονται φέτος, με την Ευρώπη να οδηγείται σε ύφεση. Ο κόσμος γίνεται έντονα διπολικός, καθώς η Ρωσία ευθυγραμμίζεται με την Κίνα και άλλες αναδυόμενες χώρες, κάτι το οποίο βλάπτει το διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία.
Στο καλό σενάριο, οι κυρώσεις στη Ρωσία αίρονται ως μέρος μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Η εμπιστοσύνη στη χώρα παραμένει χαμηλή, ενώ η διαφοροποίηση της προσφοράς εμπορευμάτων θα παραμείνει στο επίκεντρο, αλλά μόνο ως μακροπρόθεσμος στόχος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις