Στις Βρυξέλλες Σκρέκας και Σδούκου για το πλαφόν στη χονδρική ρεύματος
Συναντήσεις με κλιμάκια της DG ENERGY
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Στις Βρυξέλλες βρίσκονται σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών όπου θα συναντηθούν με τεχνικά κλιμάκια της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρ. Επιτροπής για τον μηχανισμό παρέμβασης στις τιμές ρεύματος που θέλει να εφαρμόσει από την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση.
Οι Κώστας Σκρέκας και Αλεξάνδρα Σδούκου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα επιδιώξουν με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις να παρουσιάσουν και να εξηγήσουν τη λειτουργία του μηχανισμού ώστε να επισπεύσουν την έγκριση του.
Ήδη εδώ και δύο εβδομάδες η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή τεχνικών εγγράφων για το προσωρινό σύστημα λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θέλει η κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ. Πηγές αναφέρουν πως τα στελέχη της DG ENERGY έχουν αποστείλει ερωτήσεις για διάφορες πτυχές των προσωρινών μέτρων και το υπουργείο με τη σειρά του αποστέλλει απαντήσεις και κείμενα τεκμηρίωσης των θέσεων της ελληνικής πλευράς.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές, η έγκριση του ελληνικού μέτρου έχει ακόμα δρόμο μπροστά της. Θυμίζουν δε, πως η αντίστοιχη πρόταση των χωρών της Ιβηρικής χρειάστηκε να πάρει το «πράσινο» φως περίπου δυόμισι μήνες.
Αξίζει δε να τονιστεί ότι η αναθεωρημένη εργαλειοθήκη της Ευρ. Επιτροπής με τα προτεινόμενα μέτρα στα κράτη μέλη συμπεριλαμβάνει την επιβολή ανώτατης τιμής ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, ωστόσο θέτει σειρά προϋποθέσεων για την εφαρμογή της. Μεταξύ άλλων ανοίγει θέμα κρατικών ενισχύσεων και διασυνοριακού εμπορίου.
Ο μηχανισμός
Υπενθυμίζεται, ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει έναν μηχανισμό παρέμβασης στη χονδρεμπορική και τη λιανική αγορά ρεύματος στοχεύοντας στη μεγάλη μείωση των τιμών για τουλάχιστον έξι μήνες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ελληνικό σχέδιο προβλέπει τον ορισμό ανώτατων τιμών αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών (ανάλογα με την τεχνολογία) για το ρεύμα που παράγουν και διαθέτουν μέσω του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, χωρίς όμως να επηρεάζεται η διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος και ο τρόπος με τον οποίο υποβάλλουν προσφορές οι παίκτες της αγοράς.
Στη συνέχεια θα προκύπτει μία μεσοσταθμική τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει της οποίας θα αγοράζουν τις ποσότητες ρεύματος οι πάροχοι. Η πολιτεία για να πέφτει πιο χαμηλά η τιμή της κιλοβατώρας θα επιδοτεί τους προμηθευτές ώστε με τη σειρά τους να μετακυλίουν το συνολικό όφελος (χαμηλή χονδρεμπορική τιμή και επιδότηση) σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Το πόρισμα των πρόσθετων εσόδων
Στο μεταξύ, και όπως αναφέρουν πληροφορίες, η κυβέρνηση ανέθεσε τελικά στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον προσδιορισμό των πρόσθετων εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 που μπορούν να φορολογηθούν με 90%.
Ο Ρυθμιστής, σύμφωνα με πηγές, βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε ανταλλαγή απόψεων με τους ομίλους ηλεκτροπαραγωγής. Σημειώνεται πως οι ιδιώτες αμφισβητούν τη μεθοδολογία που ακολούθησε η ΡΑΕ φέρνοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το γεγονός ότι μονάδες τους δεν λειτουργούσαν κατά το διάστημα Οκτωβρίου 2020 – Μαρτίου 2021, περίοδος κατά την οποία έγινε η σύγκριση για την εξαγωγή των συμπερασμάτων ως προς τα πρόσθετα έσοδα το διάστημα της ενεργειακής κρίσης.
Επιπλέον, μεγάλος ντόρος έχει προκληθεί κατά πόσο οι εκπτώσεις και τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος που έκαναν οι καθετοποιημένοι όμιλοι στους πελάτες τους θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα έσοδα της ηλεκτροπαραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Αρχής Αθανάσιος Δαγούμας μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε εύλογο το γεγονός της αφαίρεσης αυτών των παροχών από τα πρόσθετα έσοδα.
Πηγή: OT
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις