240 TOMY, προμήθειες και clawback υπό επιτήρηση στην Υγεία
Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με 240 νέες ΤΟΜΥ, κεντρικές προμήθειες στα νοσοκομεία και έγκαιρη είσπραξη του clawback οι στόχοι της αυξημένης επιτήρησης στον τομέα υγείας
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
Τέσσερα βήματα για την δημιουργία συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα προβλέπει η έκθεση αυξημένης επιτήρησης της Ελλάδας, που θεωρεί ότι το πρώτο σκέλος με τη δημιουργία τουλάχιστον 120 ΤΟΜΥ σε ολόκληρη τη χώρα, έχει επιτευχθεί.
Ο στόχος τώρα επεκτείνεται για τα μέσα του 2023 σε 240 τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ), ενώ το πρώτο βήμα για αποτελεσματική ΠΦΥ θεωρείται η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τον «γιατρό για όλους».
Ως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πληροφοριακή υποδομή για την εγγραφή των πολιτών στην ΠΦΥ, αλλά και για την οργάνωση των ραντεβού των ασθενών με τον γιατρό τους.
Ως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η εγγραφή στο σύστημα του 25% του πληθυσμού και ως το τέλος του έτους το 50% του πληθυσμού.
Στο τέλος Ιουλίου, θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο σύστημα τόσοι αυτοαπασχολούμενοι οικογενειακοί γιατροί, όσοι απαιτούνται για την κάλυψη τουλάχιστον του 85% του πληθυσμού
Τον Οκτώβριο θα ενεργοποιηθούν τα κίνητρα για την εγγραφή στο σύστημα, αλλά και οι περιορισμοί για τον έλεγχο των πραγματικών αναγκών (gatekeeping).
Προμήθειες υγείας
Σύμφωνα με την έκθεση, η δραστηριότητα των κεντρικών προμηθειών βρίσκεται σε καλή πορεία για την επίτευξη του στόχου 40% στις συνολικές νοσοκομειακές δαπάνες, που αντιστοιχούν σε 320 εκατ. ευρώ. Οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, αν και έχουν παρατηρηθεί μικρές καθυστερήσεις που αφορούν στη φάση της τεχνικής εξειδίκευσης των προσφορών. Διαγωνισμοί αξίας άνω των 45 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί και είναι έτοιμη η υπογραφή συμβάσεων. Σχεδόν 30 διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη, σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων: διαγωνισμοί ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου αναμένονται εντός Μαΐου, ενώ διαγωνισμοί αξίας άλλων 90 εκατ. ευρώ προγραμματίζονται ως τον Ιούνιο, μετά την οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών και της τιμολόγησης. Οι υπόλοιπες προσφορές για την επίτευξη του στόχου του 40% εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν αμέσως μετά.
Διαβάστε επίσης: Στρατηγική προμηθειών υγείας από τη νέα ΕΚΑΠΥ
Clawback
Η έκθεση, επισημαίνει ότι το μέγεθος του clawback παραμένει μεγάλο. Το clawback του 2021 για φάρμακα εξωνοσοκομειακών ασθενών εκτιμάται για την ώρα στα 830 εκατ. ευρώ (το πρώτο εξάμηνο έχει υπολογιστεί στα 430 εκατ. ευρώ), ενώ συνολικά οι υποχρεωτικές επιστροφές υπολογίζονται περίπου στο 1,4 δισ. ευρώ συνυπολογίζοντας τα rebate και το νοσοκομειακό clawback.
Υπενθυμίζει πως ο κλειστός προϋπολογισμός για φάρμακα φτάνει τα 2 δις. ευρώ για τους ασθενείς εκτός νοσοκομείου και τα 590 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομειακά φάρμακα, σημειώνοντας πως οι πραγματικές δαπάνες υπερβαίνουν τους κλειστούς προϋπολογισμούς κατά 50%.
Η έκθεση σημειώνει ακόμη πως οι αρχές πέτυχαν επιτυχώς το στόχο είσπραξης του 45% των clawback και rebate φαρμάκων για το 2021 και το 60% του clawback του 2021 για τους παρόχους υγείας. Το τελευταίο κατέστη δυνατό με την πρόσφατα θεσμοθετημένη συλλογή του clawback σε κυλιόμενη βάση κατά τη διάρκεια του έτους για το 70% του συνόλου (70% του clawback που συγκεντρώθηκε σε ένα έτος μπορεί να εισπραχθεί κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους). Η έκθεση θεωρεί αξιόπιστο το χρονοδιάγραμμα είσπραξης του clawback για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αναμένεται φέτος να φτάσουν το 1,8% του ΑΕΠ, έναντι 7,2% του ΑΕΠ το 2021.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις