Ξενογιαννακοπούλου: Αντισυνταγματική διάταξη η fast track απόρριψη συντάξεων
Για ακόμη ένα πλήγμα σε βάρος των συνταξιούχων κάνει λόγο ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ
Να αποσύρει την «αντισυνταγματική διάταξη» που «προβλέπει τις fast track απορρίψεις συντάξεων, καταργώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης των ασφαλισμένων/συνταξιούχων σε περιπτώσεις δυσμενούς απόφασης της αρμόδιας διοίκησης», ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.
Παραβιάζεται το άρθρο 20 του Συντάγματος
Σε δήλωσή της σχετικά με την τροπολογία του υπουργείου για την «Επιτάχυνση επεξεργασίας αιτήσεων συνταξιοδότησης» η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρει ότι η εν λόγω διάταξη αποτελεί «ένα ακόμη πλήγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους συνταξιούχους».
Ειδικότερα, η τομεάρχης Εργασίας αναφέρει ότι «ο κ. Χατζηδάκης, μπροστά στην αποτυχία αντιμετώπισης των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, θέσπισε την «fast track» διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, μεταθέτοντας έτσι όλη την ευθύνη στους ασφαλισμένους/συνταξιούχους ως προς τα στοιχεία που δηλώνουν, με τον μεγάλο κίνδυνο, σε πολλές περιπτώσεις, να τους ζητηθούν στο μέλλον πίσω τα χρήματα».
Διαβάστε επίσης Βουλή: Τροπολογία για την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής συνάξεων
Τώρα, συνεχίζει η κα Ξενογιαννακοπούλου, ο υπουργός «προχωρά στη θέσπιση διάταξης που προβλέπει τις «fast track» απορρίψεις συντάξεων, καταργώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης των ασφαλισμένων/συνταξιούχων σε περιπτώσεις δυσμενούς απόφασης της αρμόδιας διοίκησης. Επικαλείται προσχηματικά λόγους επίσπευσης της διαδικασίας, που όμως τελικά θα αποβεί εις βάρος των ασφαλισμένων/συνταξιούχων».
Κατόπιν αυτών υπογραμμίζει ότι η προτεινόμενη διάταξη «παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος όσον αφορά το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης πριν την έκδοση δυσμενούς ατομικής διοικητικής πράξης».
Ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη ακρόασης
Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «στη νέα διαδικασία των «fast track» συντάξεων η ανάγκη της προηγούμενης ακρόασης είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η διοίκηση δεν έχει το ασφαλιστικό ιστορικό για να εκδώσει την πράξη με ασφάλεια». Προσθέτει δε ότι «ο προβλεπόμενος μεταγενέστερος έλεγχος θα προκαλέσει μεγάλη βλάβη στα συμφέροντα του διοικούμενου, αφού μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, πολύ περισσότερο που οι συνταξιούχοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ώστε να ενημερώνονται με ασφάλεια».
- Ανδρουλάκης: Είδε τη θεατρική παράσταση «Κανόνια και Τρομπέτες» – Ποιοι τον συνόδευαν
- Ναν Γκόλντιν: Γερμανία, ακούς; Η λέξη «αντισημιτισμός» χάνει το νόημά της
- Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Δύο χρόνια από τη θανατηφόρα παράσυρση της Έμμας – Συγκλονίζει η μητέρα της
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία – Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ηρακλής – ΠΑΟΚ Β’ 2-0: Ανώτερος ο «Γηραιός» επέστρεψε στις νίκες (vid)