Η Τουρκία δεν πρέπει να ανταμειφθεί για την αδιαλλαξία της
Ο ελληνοαμερικανός βουλευτής και συμπρόεδρος της ελληνικής ομάδας Hellenic Caucus στο Κογκρέσο, μιλάει στα «ΝΕΑ» για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, υπογραμμίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως στρατηγικού συμμάχου, ενώ δηλώνει αντίθετος στην πώληση F-16 στην Αγκυρα
Της Μαρίας Βασιλείου
Την εκτίμηση ότι ενισχύεται συνεχώς ο ρόλος αλλά και η ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία, όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει ο ελληνοαμερικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης. Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» με αφορμή την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ο Ρεπουμπλικανός συμπρόεδρος της ελληνικής ομάδας στο Κογκρέσο, του επονομαζόμενου Hellenic Caucus, χαρακτηρίζει την Ελλάδα βασικό και αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ, αλλά και αποφασιστικό μέλος του ΝΑΤΟ έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.
Ο Μπιλιράκης, ο οποίος είναι μέλος στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2007 και εκπροσωπεί τη Φλόριντα, όπου έφτασε η οικογένειά του στην αρχή του 20ού αιώνα προερχόμενη από την Κάλυμνο, αναφέρεται επίσης στην εμβάθυνση της σχέσης ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ενώ προτάσσει την ευκαιρία να αναδειχθεί η χώρα μας ενεργειακός κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου, LNG, αλλά και να ηγηθεί στην παραγωγή και διανομή ενέργειας μέσω του πιθανού αγωγού EastMed, της ενεργειακής διασύνδεσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής με μακριά κληρονομιά στην πολιτική, καθώς ο πατέρας του ήταν επίσης βουλευτής πάνω από είκοσι χρόνια, μιλά και για την ομιλία του έλληνα Πρωθυπουργού ενώπιον της κοινής συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, ενώ δηλώνει τη σθεναρή του αντίθεση στην προτεινόμενη πώληση προηγμένων όπλων και εξοπλισμού από την κυβέρνηση Μπάιντεν για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 στην Τουρκία. Η Τουρκία δεν πρέπει να ανταμείβεται για την αδιαλλαξία της, δηλώνει κατηγορηματικά ο Γκας Μπιλιράκης, ασκώντας, μάλιστα, αυστηρή κριτική στην Αγκυρα για τη στάση της, την οποία κατηγορεί για αποσταθεροποιητικές ενέργειες και την καλεί να γίνει κάτι περισσότερο από το να είναι μόνο σύμμαχος κατ’ όνομα.
Ο έλληνας Πρωθυπουργός απέσπασε θερμό χειροκρότημα, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας στο Κογκρέσο. Ποια μηνύματα που περιέλαβε στην ομιλία του τράβηξαν την προσοχή σας;
Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είναι πραγματικός φίλος μου και η ομιλία του κατά τη διάρκεια της κοινής συνόδου ήταν σαφής ένδειξη της ικανότητας και του πάθους που φέρει ως ο ανώτατος εκλεγμένος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού. Η ομιλία του ήταν πραγματικά εξαιρετική. Εξιστόρησε εύγλωττα τους βαθείς πολιτιστικούς και θεσμικούς δεσμούς των δύο χωρών μας, της πρώτης δημοκρατίας στον κόσμο και της πιο ευημερούσας και ισχυρής δημοκρατίας του κόσμου. Αυτοί οι δεσμοί υποστηρίζονται από τη βασική πίστη στην ίση δικαιοσύνη και εκπροσώπηση βάσει του νόμου. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στους αρχαίους Ελληνες που τόλμησαν να κάνουν το πείραμα που σήμερα ονομάζουμε δημοκρατία. Ηταν επίσης συγκινητικό για τον ίδιο να αναγνωρίσει τον ρόλο των Ελληνοαμερικανών ως γέφυρας μεταξύ των δύο χωρών μας. Ως περήφανος Ελληνοαμερικανός, η κοινή μας κουλτούρα, οι αξίες και η θρησκεία με βοηθούν να ενημερώνομαι, καθώς επιδιώκω να λαμβάνω τις καλύτερες αποφάσεις για τους ψηφοφόρους μου και το έθνος.
Πώς βλέπετε τον ρόλο της Ελλάδας ως στρατηγικού συμμάχου στην Ανατολική Μεσόγειο;
Χαίρομαι που ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να τονίσει τον αυξανόμενο ρόλο και την ικανότητα που έχει η Ελλάδα να προάγει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία, όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα είναι αποφασιστικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην υποστήριξη της Ουκρανίας και κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Συνεχίζουμε να βλέπουμε την εμβάθυνση της σχέσης ασφαλείας ΗΠΑ – Ελλάδας μέσω του νόμου «EastMed Act» και του νόμου για τη «Διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας» και ακόμη και εντός της Ελλάδας στον κόλπο της Σούδας και στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα έχει μια απίστευτη ευκαιρία να γίνει ενεργειακός κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου, LNG, και να αποτελέσει ενεργειακή εναλλακτική στο ρωσικό φυσικό αέριο. Και δεν αναφέρομαι καν στους πολλούς άλλους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορέσει σύντομα να ηγηθεί στην παραγωγή και διανομή ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων του πιθανού αγωγού EastMed, της ενεργειακής διασύνδεσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις;
Σε μια εποχή αυξανόμενων προκλήσεων και αστάθειας όχι μόνο στην Ευρώπη και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα αποδεικνύεται ο βασικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις προκλήσεις προήλθαν πρόσφατα από την Τουρκία, που είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Μπορώ μόνο να έχω κάποια ελπίδα ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές της ενέργειες και θα γίνει κάτι περισσότερο από το να είναι μόνο σύμμαχος κατ’ όνομα. Μέχρι τότε, είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα και άλλοι αξιόπιστοι σύμμαχοι στην περιοχή, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, θα είναι σε θέση να συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές απειλές για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία από τη Ρωσία, το Ιράν και δυστυχώς την Τουρκία.
Τι θα ήταν κρίσιμο για να διασφαλιστεί ότι τα «νερά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι ήρεμα; Τι αντίκτυπο θα είχε μια πιθανή πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για την ισορροπία στην περιοχή;
Νομίζω ότι ο (έλληνας) Πρωθυπουργός το είπε καλά όταν είπε ότι οι κακοί παίκτες δεν πρέπει να ανταμείβονται για τις κακές τους πράξεις. Υπάρχει έντονη αντίθεση στο Κογκρέσο για την πώληση πρόσθετων F-16 στην Τουρκία. Υπάρχει έντονη αντίθεση στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσθετη πώληση όπλων πριν από μια συμφωνία για τα F-16. Η Τουρκία συνέχισε τη συμπεριφορά της όσον αφορά τις CAATSA (κυρώσεις απέναντι σε πράξεις εχθρικές προς τις ΗΠΑ) και τους S-400 και δεν πρέπει να ανταμείβεται για την αδιαλλαξία της.
- Αντετοκούνμπο: «Να γίνει πνευματική συνήθεια πως όποιο και να είναι το σκορ πρέπει να παλέψεις μέχρι τέλους»
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025