Γράφει η Ανατολή Π.Κωνσταντινίδου*

Τρία παιδιά η Τζωρτζίνα, η Μαλένα και η Ίριδα δεν πρόλαβαν να χαρούν την ομορφιά της ζωής. Το τραγικό περιστατικό της Πάτρας που έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινότητα και έχει χαρακτηρισθεί ως το έγκλημα του αιώνα μας αφορά όλες και όλους.

Τζωρτζίνα, Μαλένα και Ίριδα τα ονόματα που θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας.

Μία μάνα σε μία τοπική κοινωνία χάνει τα τρία αγγελούδια της με τρόπο μοναδικό. Μία οικογενειακή τραγωδία εξελίσσεται εδώ και τρία χρόνια που οφείλεται -υποτίθεται- σε ένα σπάνιο κληρονομικό γονίδιο. Αυτό το θανατηφόρο γονίδιο προκαλεί τον αιφνίδιο θάνατο των τριών κοριτσιών και όλοι στη μικρή κοινωνία της Πάτρας συνεχίζουν να ζουν την καθημερινότητα τους.

Η σιωπή της κοινωνίας έφερε την τραγική κατάληξη

Η μάνα τελικά φέρεται ως η δολοφόνος των τριών παιδιών και  η υπόθεση βρίσκεται υπό εξέλιξη για πιθανόν και άλλους εμπλεκόμενους. Ξαφνικά μετά τη γνωστοποίηση του θέματος από τοπικό δημοσιογραφικό μέσο όλοι και όλες κάτι έβλεπαν, κάτι είχαν ακούσει. Κανένας όμως από τη γειτονιά, από το συγγενικό και ευρύτερο περιβάλλον δεν βρήκε τη δύναμη, το θάρρος να καταγγείλει  αυτά τα οποία υποψιαζόταν. Με τη δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση στη συνέχεια όλοι επιθυμούσαν μία δήλωση, δύο λεπτά δημοσιότητας για την οικογενειακή τραγωδία.

Γυναίκες δολοφόνοι των παιδιών τους στην Ελλάδα

Μερικές περιπτώσεις γυναικών που σκότωσαν τα παιδιά τους και συγκλόνισαν το πανελλήνιο είναι η  Παναγιώτα Τσιφρήκα που έριξε δηλητήριο στις φακές και σκότωσε την έγκυο κόρη της, η  Καλλιόπη Αναγνωστίδου που  μαχαίρωσε τον 3χρονο γιο της και η 29χρόνη που  σκότωσε τον 7χρονο γιο της και έκρυβε για 5 χρόνια το πτώμα του στην ταράτσα. Όλες τους οι υποθέσεις συγκλόνισαν προκαλώντας φρίκη.

Να λύσουμε τη σιωπή μας

Η τραγική περίπτωση των παιδιών στην Πάτρα ας αποτελέσουν την αφορμή ώστε ως ελληνική κοινωνία να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ιστορικά από την αγάπη, την αλληλεγγύη και το σεβασμό στο συνάνθρωπο. Οφείλουμε να μιλάμε σε οποιαδήποτε υπόνοια έχουμε για κακοποιητική συμπεριφορά είτε αφορά  παιδιά, είτε ενήλικες. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε επόμενα θλιβερά γεγονότα. Όταν πάρουμε την ευθύνη να λύσουμε τη σιωπή μας.

*Εκπαιδευτικός

Δημ.Σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη

Εμπνεύστρια δράσης “ΛΥΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ”

Σπουδάζει δημοσιογραφία στη New Media Studies