Νταβός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο, λέει ο Σόρος
Ο καλύτερος και ίσως ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό μας είναι να κερδίσουμε τον Πούτιν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, τόνισε ο Τζορτζ Σόρος από το Νταβός
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να σηματοδοτήσει την απαρχή του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, σχολίασε από το Νταβός ο Τζορτζ Σόρος, επισημαίνοντας πως ο καλύτερος τρόπος για την διαφύλαξη του ελεύθερου πολιτισμού είναι η Δύση να καταφέρει να οδηγήσει στην ήττα τις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η εισβολή μπορεί να είναι η έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και ο πολιτισμός μας μπορεί να μην επιβιώσει. Ο καλύτερος και ίσως ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό μας είναι να κερδίσουμε τον Πούτιν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
Διαμάχη ανοιχτών και κλειστών κοινωνιών
Ο 91χρονος μεγιστάνας μεγαλοεπενδυτής, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τοποθέτησε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τμήμα της ευρύτερης διαμάχης που μαίνεται μεταξύ των ανοιχτών κοινωνιών της Δύσης και των κλειστών κοινωνιών κρατών, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
WATCH: George Soros speaks at the World Economic Forum in Davos. Watch live ▶️ https://t.co/LzQ6N4HstA
— Bloomberg TV (@BloombergTV) January 23, 2020
«Τα καταπιεστικά καθεστώτα βρίσκονται τώρα σε άνοδο και οι ανοιχτές κοινωνίες βρίσκονται υπό πολιορκία. Σήμερα η Κίνα και η Ρωσία αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για την ανοιχτή κοινωνία».
Κατά τον κ. Σόρος, ο Πούτιν πλέον έχει καταλάβει ότι η εισβολή ήταν λάθος και είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μια εκεχειρία. «Όμως μια εκεχειρία θα ήταν ανέφικτη διότι δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε». «Όσο πιο αδύναμος είναι ο Πούτιν τόσο πιο απρόβλεπτος γίνεται».
Για το θέμα της ρωσικής απειλής να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπης, υποστήριξε πως η Ε.Ε. πρέπει να αντισταθεί και να μην υποκύψει στον ρωσικό εκβιασμό, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επώδυνο.
Για την Κίνα
Ο κύριος Σόρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην Κίνα και τον πρόεδρο της Σι Ζινπίνγκ.
Υποστήριξε πως η ψηφιακή τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησαν την Κίνα να συλλέξει προσωπικά στοιχεία πετυχαίνοντας να ελέγχει τους πολίτες της πιο επιθετικά από ποτέ.
Ήταν δε, ιδιαίτερα επικριτικός προς την λεγόμενη στρατηγική του «zero-Covid» που έφερε την Σανγκάη «στα όρια εξέγερσης».
Μάλιστα, έκανε και μια προσωπική πρόβλεψη αναφορικά με την εξέλιξη της διακυβέρνησης Σι. «Σε αντίθεση με τις γενικές προβλέψεις ο Σι Ζινπίνγκ μπορεί να μην καταφέρει να πετύχει μια τρίτη θητεία εξαιτίας των λαθών που έκανε» υποστήριξε προσθέτοντας μάλιστα πως «ακόμη και αν το πετύχει, το Πολιτικό Γραφείο μπορεί να μην του δώσει την ελευθερία να επιλέξει τα μέλη του επόμενου Πολιτικού Γραφείου».
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό – Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Η ανεπανάληπτη χαμένη ευκαιρία του Ζιγιές (vid)
- Το Ουκρανικό «περιμένοντας τον Τραμπ»
- Ρωμανός: Το ΠΑΣΟΚ είναι χειρότερο και από πράσινο ΣΥΡΙΖΑ
- Κερδίζει έδαφος η ακροδεξιά ατζέντα για το Μεταναστευτικό – Τρομάζει η «νέα κανονικότητα» που υπόσχεται
- Επιχείρηση Τάλως: Δικογραφίες σε βάρος 5 ατόμων για πορνογραφία ανηλίκων και κακοποίηση ακόμη και νηπίων