Street View: 15 χρόνια χαρτογραφεί τον πλανήτη και την ιστορία του
Νέο υπερ-μεταφερόμενο σύστημα κάμερας συλλέγει εικόνες με την ευελιξία και την…περιέργεια μιας γάτας
Γράφει η Όλγα Κλώντζα
Με περισσότερες από 220 δισεκατομμύρια εικόνες από πάνω από 100 χώρες και περιοχές, το Street View της Google μάς ταξιδεύει εδώ και 15 χρόνια από τις κοντινότερες γειτονιές ως τα πιο μακρινά μέρη του πλανήτη. Ανοίγοντας το παράθυρο στην επόμενη δεκαπενταετία της ζωής του, οι επιτελείς της Google Maps παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα τις νέες προκλήσεις της υπηρεσίας που ξεκίνησε ως τολμηρή ιδέα και σήμερα εξελίσσεται σε ένα ταξίδι στο σήμερα και το χθες μέσα από τις φωτογραφίες που συλλέγει από το 2007, όχι μόνο με τα οικεία σε όλους αυτοκίνητα της Street View, αλλά και μέσω των πεζοπόρων που γυρίζουν τις πιο δυσπρόσιτες γωνιές του πλανήτη. Με ένα ειδικό σακίδιο στην πλάτη καταγράφουν εικόνες μέσα από βάρκες, ή από την πλάτη μιας καμήλας ή ακόμη κι ενός προβάτου!
Μόνο το 2019, χάρη σε αυτές τις φωτογραφίες καταχωρήθηκαν στους χάρτες της Google οι διευθύνσεις σχεδόν επτά εκατομμυρίων κτηρίων σε μέρη που δεν είχαν προηγουμένως χαρτογραφηθεί, όπως η Αρμενία, οι Βερμούδες, ο Λίβανος, η Μιανμάρ, η Τόνγκα, η Ζανζιβάρη και η Ζιμπάμπουε. Όσον αφορά στην Ελλάδα, στην κορυφή των πιο δημοφιλών τοποθεσιών του Street View βρίσκεται, όπως αναμενόταν, η Ακρόπολη, αλλά και ο Παρθενώνας ως μεμονωμένη αναζήτηση, ακολουθούν τα Μετέωρα, το σημείο όπου κάποτε δέσποζε ο Κολοσσός της Ρόδου και η Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης. Στους μουσειακούς χώρους, πρώτη κατατάσσεται η Αρχαία Αγορά της Αθήνας και ακολουθούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο της Ακρόπολης, ο αρχαιολογικός χώρος Σουνίου και το Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ».
Η νέα υπερ-κάμερα
Η νέα εποχή έρχεται με μια νέα κάμερα, η οποία δοκιμάζεται πιλοτικά και θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά, προσφέροντας όλες τις δυνατότητες δύναμης, ανάλυσης κι επεξεργασίας που έχει ένα πλήρως εξοπλισμένο Street View Car, συμπυκνωμένες σε ένα υπερ-μεταφερόμενο σύστημα κάμερας στο μέγεθος μίας γάτας!
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Ethan Russell, Senior Director of Product Management του Google Maps, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, «από τη ράχη μιας καμήλας στην Αραβική έρημο σε ένα snowmobile που διασχίζει την Αρκτική, έχουμε βρει διάφορους δημιουργικούς τρόπους χρήσης της νέας Street View κάμερας για να συλλέξουμε εικόνες. Όσο κι αν ο κόσμος μας αλλάζει με αστραπιαία ταχύτητα, τα εργαλεία μας βοηθούν ώστε να συμβαδίζουμε με το ρυθμό αυτής της αλλαγής». Μέχρι σήμερα, οι κάμερες του Street View έχουν ταξιδέψει πάνω από 10 εκατομμύρια μίλια, μια απόσταση που αντιστοιχεί στον κύκλο της γης περισσότερες από 400 φορές.
Η νέα κάμερα, η οποία μοιάζει με ένα μικρό ρομπότ, με μπλε κεφαλή και δύο αισθητήρες στις θέσεις των ματιών, διαθέτει μεταλλικό σώμα με αεραγωγούς. Ζυγίζει λιγότερο από 7 κιλά, άρα μπορεί να σταλεί οπουδήποτε στον κόσμο για την απαθανάτιση περιοχών που είναι παραδοσιακά αχαρτογράφητες, όπως η ζούγκλα του Αμαζονίου. Επίσης, είναι ιδιαίτερα προσαρμοστική, καθώς μπορεί να ενσωματώσει νέα εργαλεία, όπως σαρωτές laser για την αποτύπωση εικόνων με ακόμα περισσότερες πληροφορίες, όπως η ακριβής τοποθεσία οδικών σημάνσεων (λωρίδες) ή λακκουβών. Ένα ακόμα μοναδικό χαρακτηριστικό της είναι ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε όλα τα αυτοκίνητα με σχάρα οροφής και να είναι χειριζόμενη μέσα από κινητή συσκευή. Αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να επενδύσει σε πιο βιώσιμο στόλο οχημάτων, με υβριδικά ή πλήρως ηλεκτρικά.
Ταξίδι στον χρόνο
Έχοντας συλλέξει μια μοναδική συλλογή φωτογραφιών από σημαντικά σημεία του πλανήτη, εμβληματικά κτήρια και μνημεία, το Street View μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μια βουτιά στο παρελθόν, μέσα από το «έξυπνο» κινητό, Android ή Apple. Εάν πατήσουμε οπουδήποτε πάνω στην εικόνα μιας τοποθεσίας, μπορούμε εκτός από πληροφορίες για το σημείο, να επιλέξουμε «See more dates» για να δούμε τις παλαιότερες φωτογραφίες που έχουν δημοσιεύσειτα προηγούμενα 15 χρόνια.Έτσι, μπορούμε να δούμε όλες τις αλλαγές και μεταμορφώσεις, όπως για παράδειγμα πώς άλλαξε το Vessel στη Νέα Υόρκη με τη βήμα-βήμα ανέγερσή του.
Δίνει βεβαίως και τη δυνατότητα ζωντανής περιήγησης, εσωτερικά και εξωτερικά, μέσω Live View, ενώ τροφοδοτεί και με ενημερώσεις σχετικά με επιχειρήσεις, όπως οι ώρες λειτουργίας, ή ακόμα και για αλλαγές στα όρια ταχύτητας. Μάλιστα, μέσα στην τελευταία τριετία, αξιοποιώντας λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, έχουν γίνει πάνω από 25 δισ.αλλαγές στο Maps, με στόχο οι πληροφορίες να είναι πάντοτε επικαιροποιημένες. Παράλληλα, το Immersive View, συνδυάζοντας δισεκατομμύρια εικόνες από το Street View με αεροφωτογραφίες, σχηματίζει ένα ζωντανό ψηφιακό μοντέλο από διάφορα μέρη του κόσμου. Tο νέο Immersive View που θα λανσαριστεί του χρόνου θα δίνει τη δυνατότητα να δούμε εύκολα έναν δρόμο ή το εσωτερικό μιας επιχείρησης καθώς περνάμε από δίπλα.
Η ιστορία του StreetView
O συν-ιδρυτής της Google, Larry Page είχε το 2004 την ιδέα για τη δημιουργία ενός πλήρους χάρτη, 360 μοιρών, ολόκληρου του κόσμου. Η τολμηρή ιδέα ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά κι έτσι το 2007 έγινε η αρχή, με τη δημοσίευση των πρώτων εικόνων του Street View από το Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας, το Μαϊάμι και το Ντένβερ. Από τότε, αυτοκίνητα του Street View, εξοπλισμένα με φωτογραφικές μηχανές, έχουν αιχμαλωτίσει και μοιραστεί με το κοινό πάνω από 220 δισεκατομμύρια εικόνες.
Παράλληλα, τις δικές τους εικόνες μοιράζονται και οι χρήστες των Χαρτών της Google ανά τον κόσμο. Προκειμένου λοιπόν να γίνει και η δική τους περιήγηση στον κόσμο πιο εύκολη και αποτελεσματική, έρχεται και το Street View Studio, μια νέα πλατφόρμα με όλα τα απαραίτητα εργαλεία, προκειμένου οι χρήστες να δημοσιεύουν εύκολα και γρήγορα εικόνες 360o.
Μέσα στις οκτώ εικόνες που η ομάδα του Street View επέλεξε ως τις πιο αγαπημένες της αυτών των 15 ετών, περιλαμβάνεται και η Μονεμβάσια, το όνομα της οποίας σημαίνει μοναδική είσοδος. Ακόμα όμως κι αν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να μπει ο επισκέπτης σε αυτό το πέτρινο φρούριο, μπορεί να περιηγηθεί εικονικά στην περιοχή. Στη συλλογή περιλαμβάνονται, ακόμη, το ενεργό ηφαίστειο Ambrym Volcano Marum Crater στο Βανουάτου, το οποίο απαθανάτισε ένας googler που ζει στη Νέα Ζηλανδία κάνοντας επί της ουσίας «κατάδυση», καθώς και εκείνο της Ιαπωνίας, το ορυχείο Wielicza Salt Mine στην Πολωνία όπου όλα τα διακοσμητικά στοιχεία είναι φτιαγμένα από αλάτι, η Πέτρα της Ιορδανίας, τα θαλάσσια λιοντάρια στα ανοιχτά των νησιών Γκαλαπάγκος, το άλογο που τρώει μια μπανάνα στην άκρη ενός δρόμου στον Καναδά, αλλά και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.
Πέρσι στην κορυφή των αναζητήσεων βρέθηκαν το Burj Khalifa, ο Πύργος του Άιφελ και το Ταζ Μαχάλ. Με τον εορτασμό των 15 ετών, το Street View παρουσιάζει τέσσερις καινούργιες συλλογές:
– Πυραμίδες του Meroe στο Σουδάν: χάρη στις πανοραμικές εικόνες, μπορείτε να εξερευνήσετε τις αρχαίες πυραμίδες που φιλοξενούν τους τάφους βασιλέων και βασιλισσών της δυναστείας Kushite.
– Ντουόμο στο Μιλάνο: πρόκειται για το μεγαλύτερο καθεδρικό ναό στην Ιταλία και τον τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Σε συνεργασία από το 2019 με το Google Arts & Culture, ανεβαίνουν εικόνες του Ντουόμο στο Street View ώστε να μπορεί καθένας να ρίξει μια liveπαρασκηνιακή ματιά σε αυτό το αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό διαμάντι.
– Les Invalides στο Παρίσι: Πριν ανεγερθεί ο Πύργος του Άιφελ, ο χρυσός τρούλος του μνημείου Les Invalides ήταν το υψηλότερο σημείο στο Παρίσι. Σήμερα, νέες εικόνες από το ομώνυμο ιστορικό ξενοδοχείο σας επιτρέπουν να εξερευνήσετε τα μουσεία και τα μνημεία του και να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη γαλλική στρατιωτική ιστορία, μέσα από μια virtual ξενάγηση.
– Sydney Ferries, Αυστραλία: τα εμβληματικά πλοιάρια πρόκειται σύντομα να διατεθούν σε ψηφιακή μορφή, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με τις υπηρεσίες μεταφορών της Νέας Νότιας Ουαλίας. Αργότερα, μέσα στη χρονιά, η συλλογή θα ανέβει στο Street View για virtual γύρω από το λιμάνι του Σίδνεϋ.
Πηγή: ΟΤ.gr
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου