Αναστασιάδης: Οι κυρώσεις της ΕΕ να μην βλάπτουν τα κράτη μέλη περισσότερο από τη Ρωσία
Οι κυρώσεις πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένες και στοχευμένες ώστε να μην προκαλούν μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο στα κράτη μέλη της ΕΕ απ' ό,τι στην ίδια τη Ρωσία, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την παρέμβασή του σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Eurokinissi) συμμετείχε το απόγευμα χθες Δευτέρα σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενόψει της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών της 30ης και 31ης Μαΐου.
Η κατάσταση στην Ουκρανία
Πέραν του κ. Αναστασιάδη, στη συνάντηση συμμετείχαν η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον, ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρέθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία, υπό το φως της κλιμάκωσης του πολέμου στη χώρα, καθώς επίσης και οι χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν, τόσο για αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί όσο και σειράς άλλων αναγκών που έχουν να κάνουν με τη μισθοδοσία του δημόσιου τομέα, την καθημερινότητα των πολιτών και γενικότερα την προσπάθεια έναρξης της ανοικοδόμησης της χώρας μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη εντατικοποίησης των διπλωματικών προσπαθειών προς την κατεύθυνση επίτευξης κατάπαυσης του πυρός και της διασφάλισης συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή.
Να είναι στοχευμένες οι κυρώσεις
Παρότι το θέμα του ακόμη υπό συζήτηση έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν αναμένεται να απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τη σημασία διατήρησης της ενότητας της ΕΕ και της αποφασιστικής και απαρέγκλιτης στήριξης όλων των ενδεδειγμένων μέτρων που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση και να συνδράμουν στον τερματισμό του πολέμου.
Παράλληλα, υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη όπως οι διάφορες προτάσεις για κυρώσεις είναι καλά σχεδιασμένες και στοχευμένες, με στόχο να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και όχι να προκαλούν μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο στα κράτη μέλη της ΕΕ παρά στην ίδια τη Ρωσία.
Σε σχέση με την Ενέργεια – και δεδομένου ότι η συζήτηση των ηγετών της άλλης εβδομάδας θα διεξαχθεί στη βάση του σχεδίου REPowerEU που έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις λύσεις που μπορεί να δώσει η Κύπρος στον στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ενεργειακή ανεξαρτησία και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της, μεταξύ άλλων, μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων, μεταφοράς φυσικού αερίου, περιλαμβανομένου και του υγροποιημένου, και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αντικρίζει θετικά και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης μέσω της μεγαλύτερης διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αμυνα και επισιτιστική ασφάλεια
Σχετικά με τον τομέα της άμυνας, την τηλεδιάσκεψη απασχόλησαν η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τον τομέα των αμυντικών επενδύσεων και την προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων.
Ο κ. Αναστασιάδης επανάλαβε τη στήριξη της Κύπρου σε βήματα που θα ενισχύσουν τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στον τομέα της Αμυνας και Ασφάλειας, καθώς και την ικανότητά της να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις που προκύπτει ανάγκη διαχείρισης κρίσεων, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με συμμάχους και εταίρους της.
Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας, τόσο στην ΕΕ όσο και ανά τον κόσμο, υπό το φως του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία δράσεων για ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, όπως και για τη στήριξη του γεωργικού τομέα, αλλά και των καταναλωτών στην ΕΕ.
Περαιτέρω, εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα που δύναται να προκύψουν, όχι μόνον στην Αφρική, αλλά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής, τα οποία αν δεν προσεχθούν δεν αποκλείεται να προκαλέσουν συνθήκες που να ευνοούν αποσταθεροποιητικές τάσεις.
Πηγή: politis.com.cy
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις