Αιγαίο: 4 σκάφη με 140 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα – Είχαν ξεκινήσει από Τουρκία
Για δεύτερη μέρα σήμερα, σκάφη με μετανάστες, ξεκινώντας από τα τουρκικά παράλια, επιχείρησαν να εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
Στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, επιμένει η Άγκυρα, όπως όλα δείχνουν, μετά και την ακραία επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Για δεύτερη μέρα σήμερα, σκάφη με μετανάστες, ξεκινώντας από τα τουρκικά παράλια, επιχείρησαν να εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, τέσσερα φουσκωτά σκάφη με 140 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα του Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια. Οι βάρκες προσπάθησαν να εισέλθουν στο θαλάσσιο χώρο της Μυτιλήνης, της Χίου, και Σάμου.
Το Λιμενικό απέτρεψε άμεσα το περιστατικό ενώ παραμένει σε ετοιμότητα.
Στο ίδιο έργο θεατές
Υπενθυμίζεται ότι χθες, πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη και τέσσερις λέμβοι, όπου επέβαιναν συνολικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 590 πρόσφυγες/μετανάστες, επιχείρησαν να εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου, με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί.
Όλα τα σκάφη και οι λέμβοι ήταν υπό τη διαρκή παρακολούθηση πλωτών σκαφών και πλοίων ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να μην εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε η τουρκική ακτοφυλακή.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν πηγές από το Λιμενικό Σώμα, σε μία από τις περιπτώσεις ιστιοπλοϊκό σκάφος που μετέφερε μετανάστες προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού αλλά αυτό δεν επετεύχθη.
Δύο από αυτά επέστρεψαν αυτοδύναμα στις τουρκικές ακτές ενώ τα άλλα τρία έφτασαν με τη συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία μάλιστα σε μία περίπτωση περισυνέλεξε από το σκάφος τους επιβαίνοντες.
Επίσης άλλα 140 άτομα που επέβαιναν σε τέσσερις λέμβους περισυνελέγησαν από τουρκικές ακταιωρούς και επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχη πίεση δέχεται σύμφωνα με τους συνοριοφύλακες και ο Έβρος λόγω της χαμηλής στάθμης του ποταμού, την οποία εκμεταλλεύονται οι διακινητές. Την περίοδο 1 – 23 Μαΐου οι αποτροπές ανήλθαν κατά μέσο όρο στις 350 ημερησίως ενώ οι μεταναστευτικές ροές αυξήθηκαν κατά 25%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις