Ερντογάν εκτός ελέγχου: Τι κρύβεται πίσω από την πρωτοφανή επίθεση στον Μητσοτάκη
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ όπου έθεσε μεταξύ άλλων ενώπιον του Τζο Μπάιντεν την τουρκική προκλητικότητα, έφερε τον τούρκο πρόεδρο σε δύσκολη θέση και ελλείψει επιχειρημάτων ακολούθησε μια ακραία ρητορική
- Οι ενήλικες στις ΗΠΑ δεν «ενηλικιώνονται» ποτέ - Ηχηρό καμπανάκι για Ελλάδα;
- Το τέλος του pasokification και η «αναβάπτιση» Ανδρουλάκη
- Το σχέδιο του Λευκού Οίκου που θα αφάνιζε το λιγότερο 100 εκατ. Ευρωπαίους
- «Ελπίζω να περάσετε καλά»: Τα τελευταία λόγια της Τζένιφερ Άνιστον στην Αντζελίνα Τζολί πριν από 20 χρόνια
Σε μια άνευ προηγούμενη επικίνδυνη κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – μετά την ευθεία επίθεση προς τον έλληνα πρωθυπουργό – προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ όπου έθεσε μεταξύ άλλων ενώπιον του Τζο Μπάιντεν την τουρκική προκλητικότητα, έφερε τον τούρκο πρόεδρο σε δύσκολη θέση και ελλείψει επιχειρημάτων ακολούθησε μια ακραία ρητορική βάζοντας στο στόχαστρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η βούληση της Ελλάδας για αγορά των F-35 από τις ΗΠΑ έφεραν πονοκέφαλο στην Άγκυρα την ώρα που η ίδια προσπαθεί να εξασφαλίσει μια προνομιακή τιμή για την αγορά F-16.
Ο Ερντογάν με την απόφασή του να επιτεθεί με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς κατά του έλληνα πρωθυπουργού, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης», επί της ουσίας κλείνει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την Ελλάδα, τουλάχιστον σε ανώτατο επίπεδο, μια εξέλιξη που ενέχει πολλούς κινδύνους για την επόμενη μέρα.
Την ίδια στιγμή οι τουρκικές προκλήσεις απλώνονται και σε άλλα επίπεδα καθώς φαίνεται ότι η Άγκυρα θέλει για μία ακόμη φορά να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες σπρώχνοντας τους προς τα ελληνικά σύνορα.
Τον… χαβά τους οι Τούρκοι
Εν τω μεταξύ, λίγη ώρα μετά τις ακραίες δηλώσεις Ερντογάν η Τουρκία προχώρησε σε νέες προκλήσεις, αυτή τη φορά επιλέγοντας να παραβιάσει με μαχητικά αεροσκάφη τον εθνικό εναέριο χώρο.
Συγκεκριμένα δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν σε σχηματισμό αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο βορειοανατολικό Αιγαίο ανεβάζοντας σε 41 τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου τη Δευτέρα και σε 5 τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Διαβάστε επίσης: Προκλήσεις και απειλές Ερντογάν κατά Ελλάδας και Κύπρου – «Θα ρίξουμε 6 νέα υποβρύχια στη Γαλάζια Πατρίδα»
Από τις ελληνικές αρχές, είχαν καταγραφεί μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες οι πτήσεις σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους UAV, δύο κατασκοπευτικών CN-235, και ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας ATR-72.
Τα συγκεκριμένα τουρκικά αεροπλάνα προέβησαν σε 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (οι 6 έγιναν από το UAV και οι 34 από τα CN-235) ενώ σημειώθηκαν και 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας στις προκλήσεις Ερντογάν
Η Αθήνα πάντως, αντέδρασε με ψυχραιμία στις ακραίες προκλήσεις του Ερντογάν, επιλέγοντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να προβάλει τα επιχειρήματα της χώρας.
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους.
Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Κρεσέντο προκλητικότητας
Οι χθεσινές δηλώσεις του τούρκου προέδρου ήρθαν μετά την τοποθέτησή του σχετικά με την αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας και τα υποβρύχια που ετοιμάζονται.
«Ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας», είπε συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εννοώντας την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ ανέφερε ότι «ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο».
Αναλυτικότερα, μιλώντας κατά την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι εντυπωσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και ότι μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για 3 μέρες και και 12 εβδομάδες στη θάλασσα χωρίς ανεφοδιασμό.
Όπως είπε, το Hızırreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ και το υποβρύχιο Selmanreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2027. Ανέφερε ακόμη ότι από φέτος θα μπαίνει στην υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού και ένα υποβρύχιο και πως μέχρι το 2027 το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα έχει 6 νέου τύπου υποβρύχια.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε «έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας».
Ο Ερντογάν τόνισε ότι «παρά την προδοσία των χωρών που θεωρούσαμε φίλες χώρες και τα παιχνίδια των συμμάχων, το πετύχαμε αυτό». «Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο», είπε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις