Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ερίκ Καντονά: Όταν ο «Βασιλιάς» κλώτσησε στο πρόσωπο τον φασισμό

Ερίκ Καντονά: Όταν ο «Βασιλιάς» κλώτσησε στο πρόσωπο τον φασισμό

«Για το μόνο που μετανιώνω είναι ότι δεν τον χτύπησα πιο δυνατά» είχε πει ο Γάλλος παικταράς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Σαν σήμερα πριν από 56 χρόνια γεννήθηκε στη Μασσαλία ένας παίκτης που έμελλε να λατρευτεί όσο κανείς άλλος στην απέναντι πλευρά της Μάγχης. Ο Ερίκ Καντονά. Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά «καντάρια μπάλα», ο ποδοσφαιριστής που χρησιμοποιούσε συνέχεια το μυαλό του, ο «Βασιλιάς» που λατρεύτηκε όσο λίγοι από τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ήταν αυτός που συνέβαλλε τα μέγιστα στην αναμόρφωση της.

Στο «νησί» έμεινε 5 χρόνια και κατέκτησε με την Μάντσεστερ τέσσερα πρωταθλήματα και δυο νταμπλ. Όμως ο «Βασιλιάς» εκτός από ένας κορυφαίος ποδοσφαιριστής, παγκόσμιας κλάσης, ήταν και είναι, ένας βαθιά πολιτικοποιημένος άνθρωπος.

Απεχθάνεται την αδικία, μισεί τους διαχωρισμούς, σιχαίνεται τους φασίστες. Και αυτό το έδειξε σε έναν αγώνα πριν από 27 χρόνια που τον σημάδεψε σε όλη του τη ζωή. Τότε που κλώτσησε μέσα στο πρόσωπο, τον ίδιο τον φασισμό.

Η κλωτσιά

Στις 25 ιανουαρίου του 1995 η Μάντσεστερ παίζει στο Σέλχαρστ Παρκ στο Λονδίνο με την Κρίσταλ Πάλας. Ο αγώνας εξελίσσεται κανονικά μέχρι που στο δεύτερο ημίχρονο ο Ρίτσαρντ Σο θα τραβήξει την φανέλα του Ερίκ Καντονά. Ο Γάλλος τσαντίζεται, αντιδρά άσχημα και ο διαιτητής του δείχνει την κόκκινη κάρτα.

Καθώς κατευθύνεται προς τα αποδυτήρια ένας οπαδός της Κρίσταλ Πάλας ο Μάθιου Σίμονς, έχει κατέβει 11 θέσεις από εκεί που καθόταν, έχει φτάσει στις διαφημιστικές πινακίδες και θα βρίσει από κοντινή απόσταση τον Ερικ: «Γαμ@@νε γύρνα πίσω στην πατρίδα σου τη Γαλλία και άντε γαμ@@σου» του έφτυσε τα λόγια καθώς πλησίαζε.

Τότε ο Ερίκ δεν το σκέφτηκε για δεύτερη φορά. Παίρνει φόρα, πηδάει στον αέρα και ρίχνει μια μεγαλοπρεπέστατη κλωτσιά στο πρόσωπο του οπαδού. Ακολούθησε πανικός. Ο Ερίκ του ρίχνει και μερικές γροθιές –  όσες πρόλαβε -.  Οι συμπαίκτες του, τρέχουν, τον πιάνουν από τους ώμους και τον σπρώχνουν άρον άρον στα αποδυτήρια για να ηρεμήσει. Ο Ερίκ έξαλλος θέλει να ξαναγυρίσει να χτυπήσει και πάλι τον οπαδό. Ο Σίμονς όπως κάνουν όλοι οι φασίστες μόλις τα βρήκε σκούρα από κάποιον, άρχισε να το παίζει θύμα και να κλαίει φωνάζοντας ότι τον χτύπησαν.

Οι εφημερίδες και τα ραδιόφωνα θα πέσουν την επόμενη μέρα να τον φάνε ζωντανό. Η Αγγλική ομοσπονδία θα του κόψει το ποδόσφαιρο για 9 μήνες ενώ και η ομάδα του θα τον τιμωρήσει με άλλους 4 μήνες με διακοπή συμβολαίου. Ο Ερικ θα συλληφθεί ύστερα από λίγες ώρες, θα περάσει από δίκη και θα δεχτεί ποινή φυλάκισης δυο εβδομάδων η οποία θα μετατραπεί τελικά, σε 120 ώρες κοινωνικής εργασίας.

Οι εφημερίδες συνεχίζουν έξαλλες να ζητούν το κεφάλι του «Βασιλιά Ερίκ». Ο Guardian θα γράψει για τον Καντονά ότι είναι «νιτρογλυκερίνη σε ανθρώπινη μορφή» ενώ ο Γκρέιαμ Κέλι ο εκτελεστικός διευθυντής της FA θα πει: «Η επίθεσή του αποτελεί κηλίδα και στίγμα για το ίδιο το παιχνίδι».

Όμως οι επόμενες ημέρες φέρνουν αποκαλύψεις. Ο Μάθιου Σίμμονς ο οπαδός που τον χτύπησε ο καντονά, αποκαλύπτεται ότι είχε συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του ακροδεξιού εθνικού μετώπου και ήταν ενεργό μέλος του φασιστικού κόμματος BNP (British National Party). Είχε μάλιστα καταδικαστεί για επίθεση σε μετανάστη από τη Σρι Λάνκα.

Ο ίδιος ο «Βασιλιάς» πολλά χρόνια αργότερα σε συνέντευξη του στο BBC θα πει για το περιστατικό: «Η κορυφαία στιγμή της καριέρας μου; Όταν έκανα κλωτσιά Kung Fu στον χούλιγκαν, επειδή αυτού του είδους οι άνθρωποι δεν πρέπει να είναι στο παιχνίδι. Νομίζω ότι ίσως είναι σαν ένα όνειρο για κάποιους, να κλωτσήσεις αυτούς του είδους ανθρώπους. Το έκανα λοιπόν για αυτούς, για να είναι ευχαριστημένοι. Είναι ένα είδος λύτρωσης και ελευθερίας για αυτούς. Για το μόνο που μετανιώνω είναι που δεν τον χτύπησα πιο δυνατά.»

Ο Βασιλιάς

Για τον «Βασιλιά» η καριέρα που έχτισε στο ποδόσφαιρο είναι σπάνια. Όμως σπανιότερη είναι η πολιτική άποψη που έχει ο ίδιος. Ο Ερίκ λέει πως δεν είναι Γάλλος αλλά πολίτης του κόσμου. Μιλά για τους πρόσφυγες και λέει: «Δεν ρίσκαραν τη ζωή τους για να έρθουν και να μένουν σε σκηνές δίπλα στο δρόμο. Ήρθαν να δουλέψουν και να προσπαθήσουν να ζήσουν ξανά, λίγο καλύτερα. Οπότε πρέπει να τους βοηθάμε κι όχι να τους κρίνουμε. Κανείς δεν ξέρει τι έχουν περάσει για να καταφέρουν να φτάσουν εδώ.»

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα παρακολουθήσει το Μουντιάλ στο Κατάρ. Επειδή 6.500 μετανάστες, εργάτες, έχασαν τη ζωή τους δουλεύοντας κάτω από άθλιες συνθήκες για την κατασκευή των γηπέδων.

Είπε: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν με ενδιαφέρει καθόλου το Μουντιάλ αυτό. Δεν είναι πραγματικό Μουντιάλ για εμένα. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην κατασκευή των γηπέδων είναι φρικτός. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Και όμως εμείς θα πάμε να γιορτάσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο»

Αυτός ο σπουδαίος τύπος έχει γενέθλια σήμερα.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024