Χοσέ Λουίς Καμπέζας: Ενας ονειροπόλος φωτορεπόρτερ που δολοφονήθηκε
Ο Χοσέ Λουίς Καμπέζας δολοφονήθηκε βάναυσα και πλήρωσε το τίμημα της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Η υπόθεση του φωτορεπόρτερ τάραξε την Αργεντινή
Γράφει ο Ανδρέας Αγγελόπουλος*
Υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσα μας που αγωνίζονται για την ελευθερία. Προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο να αλλάξουν την κοινωνία και να καθορίσουν τις εξελίξεις. Πολλοί από αυτούς προσπαθούν να αλλάξουν καθετί που τους ενοχλεί. Να εναντιωθούν σε ότι θεωρείται δεδομένο. Η ανθρωπότητα γεννά μέντορες που πληρώνουν την μαχητικότητα τους με την ίδια τους τη ζωή.
Αξίζει να ασχοληθείς με την δημοσιογραφία σε περίπτωση που θες να αλλάξεις τον κόσμο. Ο Χοσέ Λουίς Καμπέζας ήταν ένας από αυτούς. Ένας ονειροπόλος που αγωνίστηκε και το πλήρωσε. Ας γνωρίσουμε τον φωτορεπόρτερ που απανθρακώθηκε και είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό.
Ο φωτορεπόρτερ δολοφονήθηκε βάναυσα για την μαχητικότητα του
Ο Χοσέ Λουίς Καμπέζας γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1961 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Άρχισε να εργάζεται για τη Noticias το 1989 και ήταν γνωστός για την φωτογράφηση πολιτικών καθώς και προσωπικοτήτων που είχαν επιρροή στην Αργεντινή. Ο Καμπέζας ήταν πεισματάρης και αγωνιστής της ζωής. Το Noticias, το περιοδικό για το οποίο εργαζόταν ο Χοσέ Λούις ήταν γνωστό για την ερευνητική δημοσιογραφία και τον πόλεμο που είχε ανοίξει ενάντια στην διαφθορά.
Πλήρωσε το τίμημα της μαχητικής δημοσιογραφίας. Βρέθηκε νεκρός στις 25 Ιανουαρίου 1997 σε ένα καμένο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο έξω από το Πιναμάρ της Αργεντινής. Συγκεκριμένα, τράβηξε φωτογραφία τον Αλφρέντο Γιαμπράν έναν πολύ γνωστό μεγιστάνα που ήταν επικεφαλής της μαφίας της Αργεντινής. Η δολοφονία του Καμπέζας ξύπνησε μνήμες από τις βάναυσες δολοφονίες στον «βρώμικο πόλεμο» της Αργεντινής τη δεκαετία του 1980. Οι δημοσιογράφοι εξοργίστηκαν και βγήκαν στους δρόμους με σκοπό να πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διεξοδική έρευνα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε αφού, έγινε γνωστό πως δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Αλφρέντο Γιαμπράν. Οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την έρευνα είχαν δεχθεί απειλές. Έχουν γίνει πολυάριθμες συλλήψεις σε σχέση με τη δολοφονία, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών και του επικεφαλής ασφαλείας του Γιαμπράν.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2000, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Ντολόρες επέβαλε ισόβια κάθειρξη σε οκτώ άτομα που καταδικάστηκαν για συμμετοχή στη δολοφονία. Εγκέφαλος της δολοφονίας ήταν ο Γιαμπράν, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1998.
Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την ιστορία του Χοσέ Λουίς Καμπέζας. Ίσως, αυτό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις για το ποιους θεωρούμε είδωλα. Προσωπικότητες όπως, ο Καμπέζας μπορούν να «γοητεύσουν» και να μας γεννήσουν την επιθυμία να αλλάξουμε τον κόσμο.
Ο Ανδρέας Αγγελόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία στη New Media Studies
- Μαγδεμβούργο: Ο ψυχίατρος είχε διατυπώσει απειλές τον Μάιο κάτω από ανάρτηση της υπουργού Εσωτερικών
- ΗΠΑ: Ο φαλακρός αετός κατάφερε να κατονομαστεί ως «εθνικό πτηνό» χάρη σε έναν 78χρονο με εμμονή
- Χούθι: Αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιθέσεις κατά του Ισραήλ με πύραυλο και drones
- Ουκρανία: Ο Μπάιντεν ζητά από το Πεντάγωνο να εντατικοποιήσει τις παραδόσεις όπλων
- Συρία: Δεκατέσσερις νεκροί αστυνομικοί από στρατιώτες του έκπτωτου καθεστώτος Άσαντ
- «Μόνος στο Σπίτι»: Βρήκε αγοραστή η διάσημη έπαυλη του «Home Alone»