Μεταμόσχευση νεφρών από χοίρους: Η επέμβαση πέτυχε αλλά ο ασθενής ήταν νεκρός
Δοκιμές σε εγκεφαλικά νεκρούς λήπτες ίσως ανοίγουν το δρόμο για τις λεγόμενες ξενομεταμοσχεύσεις.
- Ουίνστον Τσώρτσιλ: Η iconic φωτογραφία του 1941, η φθηνή κόπια των 5.000 δολαρίων και το σκάνδαλο 83 χρόνια μετά
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Σε ένα ακόμα βήμα για την αξιοποίηση της λεγόμενης ξενομεταμόσχευσης, της μεταμόσχευσης οργάνων από άλλα είδη στον άνθρωπο, ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ συνέδεσαν νεφρούς χοίρους σε εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς. Τα πειράματα δείχνουν να πέτυχαν, σαφής εικόνα όμως μπορεί να υπάρξει μόνο με δοκιμές σε ζωντανούς λήπτες.
Ο οργανισμός των χοίρων μοιάζει με τον ανθρώπινο όσον αφορά το μέγεθος και τη φυσιολογία των εσωτερικών οργάνων, και νεφροί χοίρων έχουν μεταμοσχευθεί με επιτυχία σε μπαμπουίνους που επέζησαν για πάνω από δύο χρόνια.
Η δοκιμή της ιδέας στον άνθρωπο απαιτεί γενετική τροποποίηση των ζώων για την απενεργοποίηση γονιδίων που μπορούν να οδηγήσουν σε απόρριψη του μοσχεύματος.
Πρόσφατα, καρδιά γενετικά τροποποιημένου χοίρου μεταμοσχεύθηκε σε αμερικανό καρδιοπαθή που δεν είχε καμία ελπίδα επιβίωσης. Ο ασθενής πέθανε δύο μήνες αργότερα, πιθανώς λόγω ενός ιού των χοίρων που προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Διαβάστε επίσης: Εργαστήριο εκτροφής χοίρων θα παράγει μοσχεύματα καρδιάς για ανθρώπους
Ο κίνδυνος της απόρριψης και της μετάδοσης ιών καθιστούν ριψοκίνδυνα τα πειράματα με ανθρώπους, γι’ αυτό και η ομάδα του Ρόμπερτ Μοντγκόμερι στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δοκίμασε την ξενομεταμόσχευση νεφρών σε δύο άτομα που είχαν κηρυχθεί νεκρά μία ή δύο ημέρες νωρίτερα λόγω απουσίας εγκεφαλικής λειτουργίας.
Οι νεφροί των νεκρών δεν αφαιρέθηκαν και τα όργανα των χοίρων συνδέθηκαν με τα αγγεία που κανονικά αιματώνουν τα πόδια. Μαζί με κάθε νεφρό χοίρου οι γιατροί μεταμόσχευσαν και έναν θύμο αδένα χοίρου, ο οποίος παράγει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά να αποτραπεί η απόρριψη.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο New England Journal of Medicine, στις 54 ώρες που διήρκεσε η δοκιμή μετά την επέμβαση δεν παρατηρήθηκαν αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και η παραγωγή ούρων αυξήθηκε, ένδειξη ότι οι ξένοι νεφροί λειτουργούσαν.
Είναι όμως δύσκολο να προσδιορίσει κανείς αν τα ούρα δεν προέρχονταν από τους νεφρούς των ίδιων των ληπτών, επισημαίνει στο δικτυακό τόπο του Nature η Πέιτζ Πόρετ του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπίρμιγχαμ.
Τον Ιανουάριο η ομάδα της Πόρετ δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας παρόμοιας δοκιμής, στην οποία νεφροί χοίρου μεταμοσχεύθηκαν σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή από τον οποίο είχαν πρώτα αφαιρεθεί οι νεφροί. Το ζώο από το οποίο προήλθαν τα όργανα είχε υποστεί τροποποίηση σε δέκα γονίδια, αντί σε μόνο ένα όπως στη μελέτη του Μοντγκόμερι.
Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρχαν ενδείξεις άμεσης απόρριψης, υπήρχαν όμως ενδείξεις δυσλειτουργίας των μοσχευμάτων, ανέφεραν οι ερευνητές στο Nature Medicine.
Και οι δύο ερευνητικές ομάδες ζητούν τώρα άδεια από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για μικρές κλινικές δοκιμές σε νεφροπαθείς.
Οι νεφροί θεωρούνται εξάλλου ιδανικό όργανο για ξενομεταμοσχεύσεις, δεδομένου ότι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς, σε περίπτωση εμφάνισης προβλημάτων το μόσχευμα μπορεί να αφαιρεθεί και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην αιμοκάθαρση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις