Βαρβιτσιώτης: Εύθραυστη η ενότητα της ΕΕ – Δεν είναι κατάλληλη στιγμή για αναθεώρηση συνθηκών
Τι είπε για την κατάργηση του βέτο και την λήψη αποφάσεων στην ΕΕ με αυξημένη πλειοψηφία
- Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι... τυχεροί
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- «Ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν – Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος
Οι πολίτες της ΕΕ ζητούν περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στη Βουλή για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Γεωστρατηγικό αποτύπωμα και στρατηγική αυτονομία
Απευθυνόμενος στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι αυτό που θέλουμε είναι μια Ευρώπη με γεωστρατηγικό αποτύπωμα, με στρατηγική αυτονομία, με βαθύτερη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα.
Ως παράδειγμα ο κ. Βαρβιτσιώτης έφερε την ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, η οποία «αποτελεί ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση». Είναι όμως αποτύπωμα και των κεντρικών συστάσεων των Ευρωπαίων πολιτών, πρόσθεσε ο αν. υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, η ασφάλεια στα σύνορα, είναι ένα άλλο ζήτημα που έθεσαν οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι θέλουν περισσότερους ελέγχους, και μια Ευρώπη η οποία να ξέρει ότι μπορεί να φυλάει τα δικά της εξωτερικά σύνορα.
Ο πυρήνας της πολιτικής σύγκρουσης στην ΕΕ
Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε επίσης ότι πολλά κράτη-μέλη θέτουν ως νέο πεδίο διαλόγου, το εάν πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στη αναθεώρηση βασικών κανόνων λειτουργίας της ΕΕ και ουσιαστικά στην κατάργηση της ομοφωνίας σε κεντρικές αποφάσεις. «Αυτό θα αποτελέσει τον βασικό πυρήνα της πολιτικής σύγκρουσης στην ΕΕ το επόμενο διάστημα».
Απέναντι σε αυτό το αίτημα, είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, πρέπει να σταθούμε με ρεαλισμό και, παράλληλα, με την αίσθηση ότι συνομιλούμε με την ιστορία, η οποία μας επιτάσσει να προτάσσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, μέσα στα πλαίσια της διαμόρφωσης ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος.
Διαβάστε επίσης Καιρίδης: Ο Ερντογάν θέλει ένα ατύχημα στο Αιγαίο που θα εκθέσει την Ελλάδα
Διχαστικά διλήμματα
Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αναθεώρηση των συνθηκών. Αυτή τη στιγμή πρέπει να διατηρήσουμε την -πολλές φορές εύθραυστη- ενότητα απέναντι στις σοβαρότατες προκλήσεις: Το καταφέραμε με επιτυχία στο θέμα του covid χωρίς αναθεώρηση των συνθηκών, το καταφέραμε με πέντε πακέτα κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία […] το καταφέρνουμε με την υιοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Σπάσαμε πάρα πολλά ταμπού χωρίς να αναθεωρήσουμε τις συνθήκες» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο να προχωρήσουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με την ενεργειακή κρίση, την επισιτιστική, τη γεωπολιτική, και ενδεχόμενα, τη μεταναστευτική κρίση που θα έρθει, με αποφασιστικότητα χωρίς να βάλουμε διχαστικά διλήμματα ανάμεσά μας».
Μας πληγώνει αλλά…
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κατάργησης της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως «το ότι δεν καταφέραμε να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία τη στιγμή που παραβίαζε την ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου, ως αποτέλεσμα του βέτο κρατών-μελών, μας πληγώνει. Το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει να επιβάλουμε το 6ο πλαίσιο κυρώσεων (κατά της Ρωσίας) επειδή υπάρχει βέτο από συγκεκριμένη χώρα-μέλος, μας πληγώνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι καθιστά την Ευρώπη ανίκανη να δράσει, αναποτελεσματική και άχρηστη, όπως κάποιοι θέλουν να την εμφανίζουν επειδή δεν υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις