Google: Ρώσοι χάκερς βρίσκονται πίσω από διαρροές για το Brexit
Δύο από τα θύματα της διαρροής επιβεβαίωσαν ότι είχαν στοχοποιηθεί από χάκερς, κατηγορώντας μάλιστα τη ρωσική κυβέρνηση.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Μια νέα ιστοσελίδα, η οποία δημοσίευσε e-mail που είχαν διαρρεύσει από αρκετούς υψηλόβαθμους υποστηρικτές του Brexit, συνδέεται με Ρώσους χάκερς, σύμφωνα με αξιωματούχο της Google για την κυβερνοασφάλεια, καθώς και με τον πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η ιστοσελίδα με τίτλο «Very English Coop d’ Etat» αναφέρει ότι έχει δημοσιεύσει προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον πρώην Βρετανό αρχικατάσκοπο Ρίτσαρντ Ντίαρλοβ, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της εκστρατείας υπέρ του Brexit Τζιζέλα Στιούαρτ, τον ιστορικό και επίσης υπέρμαχο του Brexit Ρόμπερτ Τούμς, καθώς και άλλους υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., η οποία ολοκληρώθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2020.
Η ιστοσελίδα ισχυρίζεται ότι τα άτομα αυτά είναι μέλη μιας ομάδας, που ακολουθούσε σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά στο Brexit και που επηρέαζε μυστικά τη λήψη των αποφάσεων στη χώρα.
Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα την αυθεντικότητα των εν λόγω e-mail, αλλά δύο από τα θύματα της διαρροής επιβεβαίωσαν σήμερα ότι είχαν στοχοποιηθεί από χάκερς, κατηγορώντας μάλιστα τη ρωσική κυβέρνηση.
«Είμαι καλά ενημερωμένος σχετικά με μια ρωσική επιχείρηση εναντίον λογαριασμού Proton, που περιείχε e-mail από και προς εμένα», δήλωσε ο Ντίαρλοβ, αναφερόμενος στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ProtonMail, η οποία εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικότητας.
Ο Ντίαρλοβ, ο οποίος ηγείτο της M16, μεταξύ του 1999 και του 2004, δήλωσε στο Reuters ότι το υλικό που έχει διαρρεύσει θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή, δεδομένης της «τρέχουσας κρίσης στις σχέσεις με τη Ρωσία».
Ο Τουμς ανέφερε σε ένα e-mail ότι οι ίδιος και οι συνεργάτες του «ήταν ενήμεροι γι’ αυτή την παραπληροφόρηση εκ μέρους της Ρωσίας, που βασίζεται σε παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο». Αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Η Στιούαρτ, η οποία ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., δεν έδωσε κάποια απάντηση.
Ο Σέιν Χάντλεϊ, ο οποίος διευθύνει την Ομάδα Ανάλυσης Κινδύνων της Google, δήλωσε στο Reuters ότι η σελίδα «English Coop» σχετίζεται με κάτι που είναι γνωστό στην εταιρεία Alphabet Inc. ως «Cold River», δηλαδή μια ομάδα χάκερς με έδρα τη Ρωσία. «Μπορούμε να το δούμε αυτό μέσα από τεχνικούς δείκτες», δήλωσε ο Χάντλεϊ.
«Φαίνεται πολύ οικείο»
Το πώς αποκτήθηκαν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι άγνωστο και ο ιστότοπος που τα φιλοξενεί δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να εξηγήσει ποιος ήταν πίσω από τη διαρροή. Τα μηνύματα που διέρρευσαν φαίνεται ότι ανταλλάχθηκαν κυρίως με τη χρήση του ProtonMail, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα την εκτίμηση της Google σχετικά με ρωσική σύνδεση με τον ιστότοπο, αλλά ο Τόμας Ριντ, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δήλωσε ότι ο ιστότοπος θύμιζε παλαιότερες επιχειρήσεις «hack-and-leak» που αποδίδονταν σε Ρώσους χάκερς.
«Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι το πόσο παρόμοια είναι η μέθοδος δράσης με την Guccifer 2 και την DCLeaks» είπε, αναφερόμενος σε δύο από τους ιστότοπους που διέδωσαν e-mails, τα οποία είχαν κλαπεί από Δημοκρατικούς κατά την προεκλογική περίοδο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.
«Μοιάζει πολύ οικείο κατά κάποιο τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της προχειρότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις