Στη Χιλή ανακάλυψαν οι επιστήμονες δέντρο που έχει ζωή περισσότερα από 5000 έτη
Επιστήμονες στη Χιλή πιστεύουν ότι ένα κωνοφόρο δέντρο με κορμό πάχους τεσσάρων μέτρων γνωστό ως «Προπάππους» θα μπορούσε να είναι το γηραιότερο ζωντανό δέντρο στον κόσμο.
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
Οι επιστήμονες εικάζουν δε, ότι ξεπερνά τον σημερινό κάτοχο του ρεκόρ κατά περισσότερα από 600 χρόνια.
Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ Jonathan Barichivich, έναν Χιλιανό επιστήμονα στο Εργαστήριο Επιστημών Κλίματος και Περιβάλλοντος στο Παρίσι, σημειώνει ότι ένα κυπαρίσσι της Παταγονίας, γνωστό και ως alerce milenario, θα μπορούσε να είναι ηλικίας έως και 5.484 ετών.
Η Maisa Rojas, η οποία έγινε υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής τον Μάρτιο και είναι μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, χαιρέτισε την είδηση ως «θαυμάσια επιστημονική ανακάλυψη».
Un estudio publicado en @ScienceMagazine sugiere que el 🌳 más antiguo de la 🌎 es un alerce que se encuentra en el Parque Alerce Costero. Se estima que el árbol comenzó a germinar cuando los humanos apenas estaban inventando la escritura. 😱
Leer más: https://t.co/6qEL7VJCKQ pic.twitter.com/2G1L9ipFrd
— CONAF (@conaf_minagri) May 24, 2022
Γνωστό στα ισπανικά ως alerce, το κυπαρίσσι της Παταγονίας, με τον επιστημονικό όρο Fitzroya cupressoides, είναι ένα κωνοφόρο ιθαγενές στη Χιλή και την Αργεντινή που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις γιγάντιες σεκόγιες.
Αναπτύσσεται απίστευτα αργά και μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 45 μέτρα.
Το 2020, ο Barichivich πήρε ένα δείγμα από το δέντρο ωστόσο το εργαλείο που χρησιμοποίησε δεν κατάφερε να φτάσει στον πυρήνα του.
Στη συνέχεια χρησιμοποίησε μοντέλα υπολογιστή για να συνυπολογίσει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τυχαίες παραλλαγές για να εντοπίσει την ηλικία του.
Εάν τα ευρήματά του Barichivich αποδειχθούν σωστά, το alerce milenario θα ξεπεράσει ένα πεύκο ηλικίας 4.853 ετών στην Καλιφόρνια, γνωστό ως Methuselah, που θεωρείται το γηραιότερο δέντρο στον κόσμο.
Ο «Προπάππους» δεσπόζει πάνω από μια δροσερή, υγρή κοιλάδα στο εθνικό πάρκο Alerce Costero.
Την ίδια στιγμή, μεταξύ 1973 και 2011, περισσότερα από 780.000 εκτάρια γηγενούς δάσους χάθηκαν στη Χιλή και η δασική επιτροπή εκτιμά ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σχεδόν 60.000 με 70.000 εκτάρια ή γηγενείς δασικές εκτάσεις καταστρέφονται κάθε χρόνο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις