«Γεννήθηκα στη Σπιναλόγκα»: Συγκλονίζει ασθενής που νόσησε με λέπρα
Η μητέρα του πήγε στη Σπιναλόγκα στην ηλικία των 10 ετών, ενώ ο πατέρας του στην ηλικία των 12. Γέννησε τρία παιδιά, εκ των οποίων το ένα προσβλήθηκε από λέπρα.
Μια συγκλονιστική μαρτυρία έδωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Χανσενικών. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1950 στη Σπιναλόγκα, το «νησί του πόνου», όπως το χαρακτήρισε.
«Από μικρά παιδιά έχουμε τραβήξει πολλά. Το κρύψαμε, δεν το είπαμε, όχι γιατί υπάρχει ακόμα στίγμα, αλλά γιατί ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος, ακόμα και σε όσους το λέω σήμερα, το βλέπω, υπάρχει μια αμηχανία», περιγράφει στην εκπομπή.
Η μητέρα του πήγε στη Σπιναλόγκα στην ηλικία των 10 ετών, ενώ ο πατέρας του στην ηλικία των 12. Γέννησε τρία παιδιά, εκ των οποίων το ένα προσβλήθηκε από λέπρα.
Όταν έφυγα από τη Σπιναλόγκα
Όπως ο ίδιος εξήγησε στο Open, έφυγε από τη Σπιναλόγκα το 1956 και για 23 χρόνια έζησε στο Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα. «Από μικρά παιδιά λαμβάνουμε θεραπεία. Σε μένα η αρρώστια εκδηλώθηκε στα 34, 35. Με επηρέασε και με επηρεάζει ακόμα. Νοσηλεύτηκα και είμαι πια υγιής», λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Χανσενικών.
Ένα κρούσμα λέπρας στην Ελλάδα
Σημειώνεται πως πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως μία γυναίκα προσβλήθηκε από το νόσο Χάνσεν και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο.
Η υγείας της είναι σε καλή κατάσταση, ενώ σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του ΕΟΔΥ η 65χρονη παρακολουθείται από τους γιατρούς, ενώ διεξάγεται ενεργητική επιτήρηση των επαφών της για εμφάνιση συμπτωμάτων.
Σημειώνεται πως αφού οι εξετάσεις επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη και από το «Αττικόν», οι γιατροί χορήγησαν θεραπευτική αγωγή στην 65χρονη, η οποία νοσηλεύεται απομονωμένη, σε μονόκλινο δωμάτιο στη Δερματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.
Ο ΕΟΔΥ μάλιστα εμφανίζεται καθησυχαστικός, καθώς όπως αναφέρει παρά την κακή της φήμη πρόκειται για μια ιάσιμη νόσο, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, ειδικά στην έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Για τον λόγο αυτό καθίσταται πολύ σημαντική η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων και η έναρξη αγωγής.
Ο οργανισμός ξεκαθαρίζει πως η νόσος δεν είναι πολύ μεταδοτική και ασθενείς οι οποίοι έχουν ξεκινήσει αγωγή είναι σε θέση να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητες τους.
Ωστόσο η νόσος του Hansen ή αλλιώς λέπρα πρόκειται για μια βραδέως εξελισσόμενη νόσο η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, στους οφθαλμούς και στο νευρικό ιστό.
Στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί παρόμοια περιστατικά στη χώρα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.
- Ουκρανία: Η Μπέρμποκ απειλεί την Κίνα με κυρώσεις εάν επιβεβαιωθεί η παράδοση drones στη Ρωσία
- Ουκρανία: Δεν πάνε μακριά οι πύραυλοι που μπορούν να πλήξουν τη Ρωσία, διαμαρτύρεται ο Μπορέλ
- G20: «Δίκαιη και διαρκής ειρήνη» στην Ουκρανία – «Κατάπαυση του πυρός» σε Γάζα και Λίβανο
- ΗΠΑ: Το πρακτορείο ειδήσεων AP ανακοινώνει μείωση του προσωπικού του κατά 8%
- Τουρκία: Οι ΗΠΑ την προειδοποιούν ότι καμία χώρα δεν πρέπει να δεχτεί τη Χαμάς
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για κλιμάκωση της σύγκρουσης λόγω των «βορειοκορεατών στρατιωτών»