Brexit: «Χάκερ του Κρεμλίνου» έβγαλαν στη φόρα το παρασκήνιο της βρετανικής αποχώρησης
Εφόσον η ρωσική επιχείρηση επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να εκληφθεί ως απάντηση της Μόσχας στη σκληρή στάση που κρατά ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχετικά με τη ρωσική εισβολή στη Ουκρανία.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Δικτυακός τόπος που εμφανίστηκε λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δημοσίευσε email μιας σειράς υποστηρικτών του Brexit συνδέεται με χάκερ στο έδαφος της Ρωσίας, ανέφεραν η Google και ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής MI6.
Ο ιστότοπος με την ονομασία «Very English Coop d’Etat» («Ένα πολύ αγγλικό πραξικόπημα») υποστηρίζει ότι ανάρτησε ιδιωτικά μηνύματα του Ρίτσαρντ Ντίαρλοβ, πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας MI6, της πολιτικού Τζιζέλα Στούαρτ, του ιστορικού Ρόμπερτ Τομπς και άλλων υποστηρικτών του διαζυγίου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο οριστικοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο, τα πρόσωπα αυτά ανήκουν σε ένα δίκτυο σκληροπυρηνικών του Brexit που κινούν σιωπηλά τα νήματα στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας.
Εφόσον η ρωσική επιχείρηση επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να εκληφθεί ως απάντηση της Ρωσίας στη σκληρή στάση που κρατά ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχετικά με τη ρωσική εισβολή στη Ουκρανία, προσφέροντας στο Κίεβο στρατιωτικό εξοπλισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών.
Ο ιστότοπος «Very English Coop d’Etat» εμφανίστηκε τρεις ημέρες αφότου ο Τζόνσον κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο στη Ρωσία στις 16 Απριλίου. Το URL του περιλάμβανε τις λέξεις «sneaky strawhead», φράση που σημαίνει «ύπουλος ξανθομάλλης» ή «ύπουλος ηλίθιος» και δείχνει να αναφέρεται στο περίεργο χτένισμα του Τζόνσον.
Ο Ντίαρλοβ, επικεφαλής της MI6 το διάστημα 1999-2004, απέδωσε τη διαρροή σε χάκερ της ρωσικής κυβέρνησης.
«Είμαι ενήμερος για ρωσική επιχείρηση εναντίον λογαριασμού Proton που περιείχε email προς εμένα και από εμένα» δήλωσε στο Reuters, αναφερόμενος στην υπηρεσία κρυπτογραφημένης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ProtonMail.
Όπως επισήμανε ο Ντίαρλοβ, το περιστατικό έρχεται εν μέσω «κρίσης στις σχέσεις μας με την Ουκρανία.
Ο ιστορικός Ρόμπερτ Τομπς δήλωσε από την πλευρά του ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είναι «ενήμεροι για αυτή τη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης που βασίστηκε σε παράνομο χάκινγκ».
Σύμφωνα με τον Σέιν Χάντλεϊ, επικεφαλής της Ομάδας Ανάλυσης Απειλών της Google, ο εν λόγω ιστότοπος συνδέεται με την ομάδα χάκερ Cold River που δρα από το έδαφος της Ρωσίας.
«Το βλέπουμε μέσα από τεχνικούς δείκτες» είπε στο Reuters.
Στην ίδια εκτίμηση κατέληξε ο Τόμας Ριντ, ειδικός κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς», ο οποίος διέκρινε ομοιότητες ανάμεσα στη υπόθεση και την υποκλοπή email του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις αμερικανικές εκλογές του 2016, υποκλοπή που αποδόθηκε στη Ρσία.
Αν τα μηνύματα που διέρρευσαν είναι πράγματι αυθεντικά θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που χάκερ του Κρεμλίνου υποκλέπτουν και δημοσιεύουν ιδιωτικά email ανώτερων βρετανών αξιωματούχων.
Το 2019, απόρρητη αλληλογραφία για τις εμπορικές σχέσεις ΗΑ-Βρετανίας υποκλάπηκε από τον λογαριασμό του πρώην υπουργού Εμπορίου Λίαμ Φοξ, περιστατικό που σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις ήταν απόπειρα του Κρεμλίνου να παρέμβει στις βρετανικές εκλογές.
Ο ιστότοπος «Very English Coop d’Etat» ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι ο πρώην αρχηγός της MI6 βρισκόταν στο κέντρο συνομωσίας ανάμεσα υποστηρικτών του Brexit που έβαλαν στόχο να αποκαθηλώσουν την τότε πρωθυπουργό Τερέσα Μέι και να την αντικαταστήσουν με τον Τζόνσον.
Ο Ρίτσαρντ Ντίαρλοβ δήλωσε ότι τα email καταγράφουν μια «έννομη άσκηση λόμπινγκ, η οποία, από μια ανταγωνιστική οπτική γωνία, γίνεται τώρα αντικείμενο διαστρέβλωσης».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις