Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Οι τέσσερις γυναίκες του προέδρου

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τέσσερις γυναίκες του προέδρου

Εφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου, Ολγα Γεροβασίλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατάφεραν να εκλεγούν σε ψηλές θέσεις στην Κεντρική Επιτροπή και αναμένεται να έχουν σημαντικό λόγο την επόμενη ημέρα στην αξιωματική αντιπολίτευση

Είναι οι τέσσερις γυναίκες που εκλέχθηκαν ψηλά στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, διατηρούν χημεία και στενή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και διαύλους με όλα τα ρεύματα και τις τάσεις και παρότι ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια των προεδρικών. Εφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου, Ολγα Γεροβασίλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα έχουν σημαντικό λόγο την επόμενη ημέρα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Και από τις τέσσερις γυναίκες θα περνάει και ένα μεγάλο μέρος του νέου πολιτικού σχεδιασμού. Εξάλλου σενάρια θέλουν, αν τελικώς δεν παραμείνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο τιμόνι του κόμματος και παρά τις υψηλές μετοχές που έχει σήμερα στην Κουμουνδούρου, μια εξ αυτών πως θα μπορούσε να είναι υποψήφια για γραμματέας της νέας ΚΕ.

Κομματική αφοσίωση

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό και των τεσσάρων είναι η βαθιά «κομματικότητα» (η κομματική αφοσίωση σύμφωνα με την κλασική αριστερή αργκό) αλλά και η πολιτική πίστη στη διεύρυνση όπως την έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Εφη Αχτσιόγλου είναι τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και εκλέχθηκε πρώτη στη νέα ΚΕ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες με στήριξη και πολλών τάσεων αλλά και μέρους της ανένταχτης βάσης. Πολύ καιρό τώρα είναι δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και επέλεξε να μην εμπλακεί στον εσωτερικό φραξιονισμό προ συνεδρίου αλλά όπως και ο Αλέξης Χαρίτσης να διατηρήσει μια πιο θεσμική υπερκομματική θέση.

Η τέως υπουργός Εργασίας παλιότερα ήταν στους 53 και εξού και έχει καλή χημεία με την πιο «φασαριόζικη» πτέρυγα του κόμματος. Σήμερα ανήκει στην αιχμή του δόρατος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ συχνά σηκώνει τους τόνους κατά της κυβέρνησης σε πεδία όπως η ακρίβεια, όπως χθες: «Εδώ και 9 μήνες η κοινωνία ασφυκτιά οικονομικά. Οι πολίτες δεν μπορούν με το εισόδημα που έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, αλλά η κυβέρνηση δεν θέτει πλαφόν», είπε.

Το πεδίο αυτό θα επιλέξει για πολεμική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν τελικώς κατέβει στον δύσκολο Δυτικό Τομέα της Αθήνας, όπως ακούγεται, στη θέση του Γιάννη Δραγασάκη.

Επιστροφή στο προσκήνιο

Στην ίδια δε περιφέρεια είναι πιθανόν πως θα «κονταροχτυπηθεί» με την έτερη γυναίκα της επόμενης ημέρας του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι άλλη από τη Ρένα Δούρου.

Η περιπέτειά της σε Μάνδρα και Μάτι, για καιρό την είχε κάνει να υποχωρήσει από το κεντρικό σκηνικό αλλά μετά το συνέδριο και την υψηλή θέση (2η) που κατέλαβε στη νέα ΚΕ, τα πράγματα αλλάζουν. Οι πιο προσεκτικοί παρατηρητές την είδαν να συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα στο Περιστέρι για να ψηφίσει ο δεύτερος στις εκλογές του κόμματος την 15η Μαΐου. Λεπτομέρεια που αναζωπύρωσε τα σενάρια που θέλουν την τέως περιφερειάρχη Αττικής υποψήφια στη – λαϊκή – Δυτική Αθήνα.

Στον σκληρό πυρήνα

Ετερη «σιδηρά κυρία» είναι η Ολγα Γεροβασίλη που βγήκε πρώτη στην Ηπειρο για τη νέα ΚΕ με σκληρή δουλειά. Ως γραμματέας της ΚΟ του κόμματος συχνά αναλαμβάνει δύσκολες υποθέσεις, ενώ είναι στενή συνεργάτις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Κίνησης Μελών αλλά πάντα κρατά επαφές με όλες τις φυλές της Κουμουνδούρου ενώ δεν διστάζει τις εσωτερικές ρήξεις. Η πρώην υπουργός θα είναι απ’ τα κυρίαρχα πρόσωπα της επόμενη ημέρας.

Μεγάλη εμπειρία

Οπως προφανώς και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Οι κεντροαριστερές καταβολές της και η θητεία της ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, της προσδίδουν εμπειρία στο νέο σύνθετο σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμβολίζει τη διεύρυνση ενώ η χαμηλών τόνων συμπεριφορά της, την κάνει αγαπητή και στους πιο παλιούς του κόμματος. Δεν επιλέγει – λένε οι σύντροφοί της – οξύτατη ρητορική, ούτε τοξικές συμπεριφορές. Κι εκείνη θα είναι στην πρώτη γραμμή προσεχώς.

Sports in

Σέκουλιτς: «Η Ελλάδα έχει φοβερή ομάδα»

Την Ελλάδα ως φαβορί έχρισε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Σλοβενίας, Αλεξάντερ Σέκουλιτς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024