Πόλεμος στην Ουκρανία: Με πυραύλους «κρουζ» φορτώνει τα υποβρύχια της η Ρωσία
Με το πρόσχημα ότι η αμερικανική απειλή είναι υπαρκτή, η Ρωσία φορτώνει πυραύλους «κρουζ» στα υποβρύχια της στη Μαύρη Θάλασσα.
Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση της Μόσχας η οποία θέλει να δείξει στους Αμερικανούς και τους δυτικούς συμμάχους ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταβληθεί σε «αστακό» χάρη στο τεράστιο οπλοστάσιο της.
Όπως αναφέρει το newsweek.com, μετά την αναφορά των ΗΠΑ ότι στοχοποιούν τον Ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσα προκειμένου να «απελευθερωθούν» μονοπάτια για την Ουκρανία για την εξαγωγή σιτηρών, οι Ρώσοι απάντησαν άμεσα.
Και πως γίνεται αυτή η στοχοποίηση; Με την παράδοση στους Ουκρανούς πολλών και ισχυρών αντιπλοϊκών όπλων όπως οι πύραυλοι Harpoon και Naval Strike Missile που έχουν βεληνεκές τα 250-300 χιλιόμετρα
Πύραυλοι Kalibr
Ήδη δυο υποβρύχια έχουν αγκυροβολήσει σε βάση που βρίσκεται νότια στον κόλπο της Σεβαστούπολης και φορτώνουν πυραύλους τύπου «kalibr». Πρόκειται για υποβρύχια τύπου «Varshavyanka» τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να εκτοξεύουν αυτού του είδους τους πυραύλους, οι οποίοι μπορούν με την ίδια ευκολία να πλήξουν στόχους τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.
Μάλιστα πριν από 5 χρόνια όταν οι Ρώσοι είχαν πρωτοπαρουσιάσει τους πυραύλους αυτούς ο ίδιος ο Πούτιν είχε πει, πως έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν από τα υποβρύχια, στόχους που βρίσκονται ακόμη και 1.500 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα.
Οι Ουκρανοί είναι θορυβημένοι και πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Άμυνας της χώρας είπε πως ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τους συγκεκριμένους πυραύλους από τα υποβρύχια, για να χτυπήσει στόχους στο έδαφος της Ουκρανίας.
Τα σιτηρά
Η Ουκρανία είναι ο τεράστιος σιτοβολώνας της Ευρώπης. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου η Ρωσία απέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, κάτι που μπορεί να έχει τρομακτικό αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ήδη η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει φόβους για παγκόσμια έλλειψη τροφίμων κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους – σε ορισμένα κράτη – και σε λιμοκτονία σε άλλα.
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»