Στο σφυρί τρεις κατσαρίδες που έφαγαν φεγγαρόσκονη της αποστολής Apollo 11
H μόνη γνωστή περίπτωση γήινων ζώων που έφαγαν λίγη Σελήνη.
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Οι αλλαγές στη λειτουργία των Airbnb και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Είναι το μόνο που απέμεινε από ένα αλλόκοτο πείραμα που σχεδίασε η NASA τη δεκαετία του 1969 για να βεβαιωθεί ότι η Σελήνη δεν φιλοξενεί επικίνδυνα μικρόβια: τρεις κατσαρίδες που ταΐστηκαν εσκεμμένα με φεγγαρόσκονη.
Πιθανότατα τα μόνα πλάσματα στην ιστορία της Γης που έφαγαν λίγη Σελήνη, τα έντομα βγαίνουν σε δημοπρασία μαζί με μια μικροποσότητα μισοχωνεμένης φεγγαρόσκονης που ανακτήθηκε από το έντερο πέντε άλλων κατσαρίδων.
Ο οίκος δημοπρασιών RR Auction του Νιου Χαμπσαϊρ, ο οποίος ειδικεύεται στα διαστημικά σουβενίρ, έθεσε ως τιμή εκκίνησης τα 10.000 δολάρια, ελπίζει όμως να πλησιάσει το μισό εκατομμύριο, αναφέρει το collectSpace.com.
Πριν από την προσσελήνωση της αποστολής Apollo 11 το 1969, κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει με βεβαιότητα ότι η επιφάνεια της Σελήνης είναι στείρα και δεν κρύβει βιολογικούς κινδύνους.
Λόγω της ανησυχίας για πιθανά «σεληνιακά μικρόβια», η NASA έθεσε σε καραντίνα τους αστροναύτες και ό,τι υπήρχε στο σκάφος τους για 21 ημέρες από τη στιγμή που αναχώρησαν από τη Σελήνη.
Σε ειδική εγκατάσταση απομόνωσης που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτό τον λόγο, το πλήρωμα υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ το 10% των 22 κιλών πετρωμάτων που μεταφέρθηκαν από τη Σελήνη διατέθηκε για βιολογικά πειράματα. Ποντίκια, ψάρια και γερμανικές κατσαρίδες Blattellas germanica ταΐστηκαν με σκόνη από τη σεληνιακή επιφάνεια για να μελετηθούν τυχόν παρενέργειες.
Κανένα πειραματόζωο δεν εμφάνισε προβλήματα υγείας, όμως η υπεύθυνη του πειράματος, η εντομολόγος Μάριον Μπρουκς-Ουάλας του Πανεπιστημίου «Σεντ Πολ» στη Μινεσότα κλήθηκε να συνεχίσει τη μελέτη αφαιρώντας από ορισμένα ζώα τη σκόνη που είχαν καταπιεί.
«Δεν βρήκα ενδείξεις μολυσματικών παραγόντων» είχε δηλώσει η ερευνήτρια στην εφημερίδα Minneapolis Tribune το 1969.
Η μισοχωνεμένη σεληνόσκονη ήταν άχρηστη για τη NASA, οπότε η Μπρουκς-Ουάλας πήρε στο σπίτι τις τρεις άθικτες κατσαρίδες και τη σεληνιακή σκόνη που είχε αφαιρέσει από τις υπόλοιπες πέντε.
Η εντομολόγος πέθανε το 2007 σε ηλικία 89 ετών και τα μοναδικά αντικείμενα κατέληξαν στην γκαλερί Regency-Superior Galleries του Μπέβερλι Χιλς, η οποία τα πούλησε σε πλειστηριασμό για μόλις 10,000 δολάρια.
Η νέα δημοπρασία αφορά τρεις διατηρημένες κατσαρίδες, πλακίδια μικροσκοπίου με βιολογικά δείγματα και ένα φιαλίδιο με 40 μικρογραμμάρια «κονιορτοποιημένου σεληνιακού δείγματος που ανακτήθηκε από βιολογικές εξετάσεις».
Η ποσότητα αυτή είναι πολύ μικρότερη από το δείγμα φεγγαρόσκονης που πουλήθηκε φέτος σε δημοπρασία του Bonhams για μισό εκατομμύριο δολάρια.
Διαβάστε επίσης: Πολύτιμη φεγγαρόσκονη έμεινε ξεχασμένη σε αποθήκη για 43 χρόνια
Το 2018, τρία πετραδάκια που μεταφέρθηκαν από τη Σελήνη το 1970 από τη σοβιετική αποστολή Luna 16 πουλήθηκαν σε πλειστηριασμό του Sotheby’s για 855.000 δολάρια.
Κάτι που σημαίνει ότι η Μάριον Μπρουκς-Ουάλας θα μπορούσε να είχε πλουτίσει αν είχε πουλήσει πριν τον θάνατό τις τρεις ακριβότερες κατσαρίδες του κόσμου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις