Δένδιας: Η Βουλή θα κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία όταν το εθνικό συμφέρον το επιτρέψει
«Η κυβέρνηση της Ελλάδος δεν έχει τη δυνατότητα να έχει αναθεωρητική πολιτική σε συμφωνίες που έχει υπογράψει ανεξαρτήτως κυβερνήσεων» είπε ο Ν. Δένδιας αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών
«Οι κυρώσεις των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία θα έρθουν για κύρωση στην εθνική αντιπροσωπεία όταν το εθνικό συμφέρον το επιτρέπει», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη.
Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να έχει αναθεωρητική πολιτική
«Θα έρθουν όταν το εθνικό συμφέρον και το πρόγραμμα της Βουλή το επιτρέψει. Καταλαβαίνουμε, υπάρχει καθυστέρηση στους χρόνους αλλά υπάρχει και η ευρύτερη θεώρηση του εθνικού συμφέροντος, την οποία δικαιούται να κάνει η κάθε κυβέρνηση και υπό αυτή την έννοια, επαναλαμβάνω, όταν κρίνει θα έρθουν προς ψήφιση», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Δένδιας τόνισε πως εάν κληθούμε να απαντήσουμε για το εάν «η ύπαρξη της σταθερότητας, οι φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ή δεν είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας. Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, ανεξαρτήτως παρελθόντος, έχει απαντήσει πως είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών επεσήμανε στον βουλευτή ότι «τόσο το κόμμα της ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν εκφράσει συγκεκριμένες επιφυλάξεις εστιαζόμενες επί ορισμένων θεμάτων και διατυπώσεων της Συμφωνίας αλλά η καθαρή θέση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι εφόσον κυρωθεί η Συμφωνία η ΝΔ θα την τηρήσει ισχύει. Η κυβέρνηση της Ελλάδος δεν έχει τη δυνατότητα να έχει αναθεωρητική πολιτική σε συμφωνίες που έχει υπογράψει ανεξαρτήτως κυβερνήσεων».
Για το «εάν η χώρα είναι ευχαριστημένη από την εφαρμογή της Συμφωνίας» ο υπουργός υπογράμμισε πως «υπάρχουν ζητήματα, όπως για τα σχολικά βιβλία, τα εμπορικά σήματα, την άρση της προσπάθειας της Βόρειας Μακεδονίας να εμφανιστεί ως διάδοχο σχήμα της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου αυτό που ονομάζεται σαχαϊσμός. Και σε αυτά υπάρχουν ακόμα προβλήματα». «Σε ό,τι αφορά τη γενική τάση, αυτό που εκλαμβάνω και η αίσθησή μου, και είναι εντελώς πρόσφατη -ήμουν στα Σκόπια μόλις προχθές- είναι πως καταβάλλεται μια προσπάθεια από την άλλη πλευρά με προβλήματα, με τεράστιες αντιδράσεις της δικής τους εσωτερικής αντιπολίτευσης, η οποία τηρεί μια απολύτως αντιπαραγωγική στάση, αλλά πάντως καταβάλλεται μια προσπάθεια».
Το air-police
Για το θέμα του «air-police» ο κ. Δένδιας είπε ότι «η πραγματικότητα είναι πως για ικανό χρόνο η Πολεμική μας Αεροπορία είναι αυτή που κάνει το έργο, έστω εάν δεν υπάρχει κύρωση του συμβατικού κειμένου από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως επίσης και η Ελλάδα παρέχει κάθε βοήθεια που μπορεί στη Βόρεια Μακεδονία, όπως και στην Αλβανία, για να διευκολυνθεί η ενταξιακή τους πορεία, βεβαίως με τις γνωστές τους αιρεσιμότητες που υπάρχουν στις περιπτώσεις των δύο χωρών».
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως υπάρχει μία «ευρύτερη προσπάθεια δημιουργίας στενών σχέσεων με τη χώρα αυτή, (τη Βόρεια Μακεδονία) και οφείλω να πω ότι έχει κάνει βήματα πολύ σημαντικά, φιλικών κινήσεων απέναντι στην Ελλάδα. Έχει υιοθετήσει το σύνολο των ευρωπαϊκών θέσεων απέναντι στην Τουρκία, όπως το ίδιο έχει κάνει και η Αλβανία». «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει το απόλυτο συμφέρον για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Να εμποδίσει τους αναθεωρητισμούς στα Βαλκάνια. Έχει απόλυτο συμφέρον να εμποδίσει τις αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια. Έχει κάθε λόγο και αξιακό αλλά και στενά αφορώντα το εθνικό συμφέρον να πράξει την ιδέα των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στα Βαλκάνια. Έχει κάθε λόγο να εμποδίσει τη δημιουργία κυψέλης ισλαμικού φονταμενταλισμού στα Βαλκάνια, είτε πιο κοντά μας είτε βορειότερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», σημείωσε.
Ο κ. Δένδιας είπε ότι αυτόν τον μήνα και τον επόμενο θα έχει συνεχείς περιοδείες στα Βαλκάνια γιατί η κατάσταση εκεί, όπως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες και «οφείλουμε να έχουν πάντοτε υπόψιν μας το ευρύτερο εθνικό συμφέρον. Και το ευρύτερο εθνικό συμφέρον ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή πορεία όλης της περιοχής των Βαλκανίων και αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε».
Διαβάστε επίσης Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Εμείς δεν ζητάμε από καμία χώρα να αλλάξει το όνομά της, όπως έκανε η Ελλάδα με τη Μακεδονία»
Δεν δικαιολογείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε πως οι κυρώσεις των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία αφορούν τομείς σημαντικούς από γεωπολιτική, οικονομική και αμυντική σκοπιά. Υποστήριξε πως «δεν δικαιολογείται η τόσο μεγάλη καθυστέρηση και σιωπή που ακολουθεί η κυβέρνηση αυτά τα χρόνια». Ζήτησε «περισσότερη διαφάνεια αλλά γενναιότητα» λέγοντας ότι «από τη στιγμή που έχουμε αποδεχθεί ως χώρα τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν νομίζω ότι περιποιεί τιμή στη χώρα μας αυτή η κωλυσιεργία, αυτή η «κουτοπονηριά» για την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό. Και δίνει την ευκαιρία στην άλλη πλευρά να κάνει αυτά που κάνει με τα εμπορικά σήματα και το αλλοτριωτικό περιεχόμενο των σχολικών τους βιβλίων».
Ο κ. Καμίνης απέδωσε ως βασικό λόγο αυτής της καθυστέρησης, «στο πολιτικό πρόβλημα που έχει η κυβερνητική πλειοψηφία στο εσωτερικό της» γιατί -όπως είπε- «βοά ο τόπος ότι πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές, ιδιαίτερα από τη Βόρεια Ελλάδα, διατηρούν μεγάλες επιφυλάξεις και πιθανόν δεν θα έχει και την αναγκαία πλειοψηφία για να υπερψηφίσετε αυτά τα πρωτόκολλα». «Η κυβέρνηση ελπίζει ότι μπορείτε να στηριχθείτε στις δικές μας ψήφους για την υπερψήφισή τους», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι όταν «τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής έγιναν βορά μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων στο εσωτερικό και λαϊκισμού, η χώρα το πλήρωσε πολύ ακριβά, όπως το έχει πληρώσει και η Κύπρος. «Θέλουμε να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία σε μια περίοδο αστάθειας; Να κλείσουμε τα όποια μέτωπα που υπάρχουν από τον βορρά και αφοσιωθούμε εκεί που είναι ο βασικός μας κίνδυνος; Να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Η καθυστέρηση της κυβέρνησης δεν μας ικανοποιεί», κατέληξε ο κ. Καμίνης.
- Σαουθάμπτον – Λίβερπουλ 2-3: Ανατροπή και στο +8!
- Χαβιέ Μπαρδέμ: «Δεν ήθελα να συναντήσω τους δολοφόνους Μενέντεζ»
- Ο «θαυμασμός» της Μέρκελ για τον Τσίπρα – Τι γράφει για τους Έλληνες πρώην πρωθυπουργούς στα απομνημονεύματά της
- Κλιματική κρίση: Διάχυτη η απογογήτευση μετά την διάσκεψη COP29 – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
- Πήρε τον βαθμό στο 90+3′ ο Πανιώνιος (2-2) – Εύκολη νίκη για τον Μακεδονικό (3-1, vids)
- Economist: Τι θα κάνει ο νέος «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας που επέλεξε ο Τραμπ