Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Εμείς δεν ζητάμε από καμία χώρα να αλλάξει το όνομά της, όπως έκανε η Ελλάδα με τη Μακεδονία»
«Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της 'Μακεδονίας'; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη 'Μακεδονία' να αλλάξει το όνομά της», δήλωσε για να δικαιολογήσει την αρνητική στάση της Τουρκίας στην προοπτική ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Το «τερμάτισε» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Ούτε λίγο – ούτε πολύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέκρινε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία και την προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ πριν από χρόνια, όταν ακόμη αυτο-αποκαλούταν «Μακεδονία», για να καταδείξει – βάσει της τουρκικής λογικής – ότι η χώρα του δεν κάνει το ίδιο με την Σουηδία και την Φινλανδία.
«Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της ‘Μακεδονίας’; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη ‘Μακεδονία’ να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Και προσέθεσε: «Εμείς δεν θέλουμε από καμία χώρα να αλλάξει το όνομά της. Οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ειδικά από τη Βόρεια Μακεδονία, από τους ‘Μακεδόνες’, προκειμένου να πάρουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης και όχι ένταξης, δεν είναι αποδεκτές. Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες. Ανάμεσά τους υπάρχουν φιλικές και γειτονικές χώρες, αλλά εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, ούτε λέμε σε μια χώρα ‘εσείς, στην πραγματικότητα είστε Τούρκοι, οπότε αποδεχθείτε ότι είστε Τούρκοι’. Αυτά συμβαίνουν. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μάλλον ξέχασε ότι η Άγκυρα «Τούρκους ανεβάζει – Τούρκους κατεβάζει» τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, μιλώντας κάθε φορά για «τουρκική μειονότητα»…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις