Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Ο διεφθαρμένος πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος επιστρέφει στη χώρα και δεν είναι καλοδεχούμενος

Ισπανία: Ο διεφθαρμένος πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος επιστρέφει στη χώρα και δεν είναι καλοδεχούμενος

Ο «γαλαζοαίματος» Χουάν επιστρέφει στην Ισπανία ύστερα από δυο χρόνια αυτοεξορίας στο Αμπου Ντάμπι.

Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε από τον Θρόνο της Ισπανίας για χάρη του γιού του «Φελίππε του Έκτου» το 2014. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Ο Χουάν Κάρλος έφυγε από τη χώρα γιατί βυσσοδομούσε σκάνδαλα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Ισπανοί που και εκείνοι πέρασαν μια μεγάλη κρίση όπως και εμείς, την περίοδο στις αρχές της δεκαετίας του ’10, δεν θέλουν να ακούν το όνομα του. Την ώρα που οι τράπεζες έπαιρναν τα σπίτια τους, την ώρα που οι μισθοί τους κοβόντουσαν, ο 84χρονος βασιλιάς ήταν μπλεγμένος σε οικονομικά σκάνδαλα.

Σκάνδαλα

Το πρώτο αφορούσε το «ευτελές» ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε παράνομα ως αμοιβή από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, επειδή μεσολάβησε στο να υπογραφεί μια σύμβαση για την κατασκευή υπερταχείας που θα συνέδεε τη Μέκκα με τη Μεδίνα. Η βασιλική ασυλία που είχε στην Ισπανία τον έσωσε και δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φορολογική απάτη.

Το δεύτερο σκάνδαλο αφορά σε μια off shore εταιρία και τα ποσά που «έβγαζε» εκει για να μην φορολογείται και το τρίτο σκάνδαλο έχει να κάνει με μια πληρωμή 500.000 ευρώ που έλαβε από έναν Μεξικανό μεγιστάνα.

Όμως τον Μάρτιο το Ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες και τις τρεις υποθέσεις για τα οικονομικά του Χουάν Κάρλος και έτσι ο ίδιος μετά από δυο δύσκο0λα χρόνια γεμάτα στερήσεις στην ξενιτιά μπορεί να επιστρέψει στη χώρα.

Ο κόσμος όμως είναι στα κάγκελα. Δεν θέλουν να ακούν το όνομα Χουάν Κάρλος. Ο βασιλιάς θα πάει να παρακολουθήσει μια ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα στην πόλη Σανξένχο. Εκφράζονται όμως φόβοι ότι δεν θα είναι καλοδεχούμενος.

Μάλιστα ακούγεται πως και ο γιος του ο Φελίππε ο Έκτος, είναι δυσαρεστημένος με την επιστροφή του πατέρα του όχι γιατί φοβάται για τον θρόνο του, αλλά γιατί η επιστροφή ενός τέτοιου οπροσώπου συνδεδεμένο με τον ίδιο, δυσκολεύει τη βασιλεία του.

Η συγγραφέας Ana Romero που έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την μοναρχία στην Ισπανία δήλωσε για την επιστροφή του Χουάν στο politico: «Στην Ισπανία δεν χρειάζεται να πληρώσει νομικό τίμημα για όσα έκανε – μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου να κλείσει τις υποθέσεις –  αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία πρέπει να πληρώσει ηθικά».

Ο Χουάν και ο δικτάτορας Φράνκο

Ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στον θρόνο της Ισπανίας, το 1975, όταν πέθανε ο μέντορας του. ο δικτάτορας Φρανσίσκο Φράνκο. Η οικογένεια του Χουάν Κάρλος ζούσε εξόριστη στην Πορτογαλία. Αν και επισήμως η Ισπανία ήταν βασίλειο, ο θρόνος ήταν κενός, και χρέη αρχηγού κράτους εκτελούσε ο δικτάτορας Φράνκο. Ο Φράνκο δέχθηκε να εγκατασταθεί ο Χουάν Κάρλος στην Ισπανία το 1948 και να σπουδάσει εκεί.

Λίγα χρόνια πριν τη στέψη του, στις 22 Ιουλίου του 1969, ο 76χρονος Φράνκο ανακοίνωσε την απόφασή του να ορίσει δικό του διάδοχο, και επομένως διάδοχο του ισπανικού θρόνου, τον ηλικίας 31 ετών Χουάν Κάρλος, δισέγγονο του τελευταίου βασιλιά της Ισπανίας, Αλφόνσου ΙΓ’.

Στις 23 Ιουλίου ο Χουάν Κάρλος έδωσε τον όρκο νομιμοφροσύνης προς τον αρχηγό του κράτους, το εθνικό κίνημα και τους θεμελιώδεις νόμους του φασιστικού καθεστώτος.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1975, ο ετοιμοθάνατος Φράνκο τον όρισε προσωρινό αρχηγό κράτους. Δύο ημέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα, ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε βασιλιάς.

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα του και διόρισε πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ. Οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές διεξήχθησαν στη χώρα στις 15 Ιουνίου του 1977 και ένα νέο Σύνταγμα σχεδιάστηκε το 1978.

Η δημοτικότητα του Χουάν ανέβηκε στα ύψη όταν στις 23 Φεβρουαρίου του 1981, με τηλεοπτική παρέμβασή του, κατέστειλε την απόπειρα πραξικοπήματος από τον συνταγματάρχη Τεχέρο, που είχε καταλάβει το Κοινοβούλιο. Βάσει του Συντάγματος ο Χουάν Κάρλος δεν έχει απόλυτες εξουσίες αλλά είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά από αυτό η δημοτικότητα του ήταν φθίνουσα με αποκορύφωμα την περίοδο των σκανδάλων της δεκαετίας του ’10.

Ο γάμος του με τη Σοφία

Ο Χουάν Κάρλος σαν καλός γαλαζοαίματος παντρεύτηκε το 1962 την Σοφία Γλίξμπουργκ, κόρη του Παύλου και της Φρειδερίκης σε έναν πολυέξοδο και υπερπολυτελή γάμο που έγινε στην Ελλάδα και «φέσωσε» μέχρι τον λαιμό το ελληνικό κράτος.

Η τότε Ελληνική κυβέρνηση «προίκισε» ύστερα από απαίτηση της Φρειδερίκης, την «πτωχή» Σοφία με 9 εκατομμύρια δραχμές – που εκείνη την εποχή ήταν ποσό αστρονομικό.

Αγνοώντας τη λαϊκή οργή, την ώρα που οι φοιτητές διαδήλωναν στους δρόμους, κατέφθαναν στην Αθήνα φιλοξενούμενοι της βασιλικής οικογένειας, (με έξοδα του ελληνικού κράτους φυσικά) 32 εν ενεργεία βασιλιάδες και πρίγκιπες και 109 εστεμμένοι ή έκπτωτοι πρίγκιπες.

Το σύνθημα που δονούσε από άκρη σε άκρη την ελληνική πρωτεύουσα τότε ήταν ένα: «Προίκα στην Παιδεία και όχι στη Σοφία».

Must in

Ο σεφ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την… άφησε για χάρη της McLaren

Ο Ομάρ Μεζιάνε αποφάσισε να φύγει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να αναλάβει επικεφαλής σεφ στην McLaren.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο