Πέφτουν το ένα μετά το άλλο τα ουκρανικά οχυρά στο Ντονμπάς
Μέχρι και ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε τα κέρδη των Ρώσων, ενώ ο σύμβουλος του Ζελένσκι έκανε λόγο για νέα και πιο αποτελεσματική τακτική από την πλευρά των εισβολέων
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Εξαιρετικά δυσμενή τροπή για την Ουκρανία μοιάζει να παίρνει ο πόλεμος στο Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις όχι απλώς σημειώνουν σημαντικές επιτυχίες, αλλά αρχίζουν να προελαύνουν στο νοτιοανατολικό μέτωπο.
Πλέον, οι μονάδες του ουκρανικού στρατού κοντεύουν να περικυκλωθούν, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν δυνατότητες ανεφοδιασμού και η συνθηκολόγηση θα είναι ζήτημα χρόνου – όπως συνέβη και στη Μαριούπολη. Κι αυτό, σε μία στιγμή που, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές, στα χέρια τους έχουν μέχρι στιγμής περισσότερους από 5.000 αιχμαλώτους…
Απόδειξη για τα παραπάνω αποτελούν οι δηλώσεις τόσο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των στενών συνεργατών του όσο και του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον. Ο τελευταία, μάλιστα, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, εμφανίστηκε για πρώτη ουσιαστικά φορά τόσο απαισιόδοξος για την πορεία του πολέμου.
Αργά, αλλά σταθερά
«Φοβάμαι – είπε – ότι ο Πούτιν, έστω και με μεγάλο κόστος για τον ίδιο και τον ρωσικό στρατό, συνεχίζει να κατακτά έδαφος στο Ντονμπάς. Συνεχίζει να επιτυγχάνει σταδιακή, αργή, αλλά φοβάμαι χειροπιαστή πρόοδο», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Για τον λόγο αυτό, είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε στρατιωτικά τους Ουκρανούς».
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολέκσι Αρεστόβιτς, παραδέχθηκε την απώλεια μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στο Ντονμπάς. Πρόκειται για το Λίμαν, που αποτελεί σιδηροδρομικό κόμβο και πολιορκούνταν εδώ και καιρό από τους Ρώσους και τους αυτονομιστές, οι οποίοι ανακοίνωσαν χθες το βράδυ την κατάληψή του.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία για «αντιφατικές» δηλώσεις για τις ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο ίδιος, παράλληλα, αναφέρθηκε και στην τακτική που ακολουθεί εσχάτως ο ρωσικός στρατός. «Ο τρόπος που κατέλαβαν (το Λίμαν), οργανώνοντας σωστά την επιχείρηση, δείχνει ότι έχουν αυξήσει το επίπεδο του συντονισμού και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του στρατού», σημείωσε. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, πως μετά το φιάσκο της πρώτης φάσης του πολέμου, η Μόσχα έχει πάρει το μάθημά της και έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες του συγκεκριμένου πολέμου.
Ζελένσκι: Πρέπει να μιλήσω με τον Πούτιν
Αλλά και ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε να υιοθετεί πιο συγκαταβατικό τόνο στις σημερινές του δηλώσεις. «Δεν λέω ότι για εμένα ή τον λαό μου είναι εύκολο να συζητήσω με τον Πούτιν, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα ως έχουν με βάση αυτά που ζούμε», τόνισε, επαναλαμβάνοντας πιο καθαρά την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας – χωρίς, μάλιστα, να θέτει «σκληρές» και ρητές προϋποθέσεις.
Σε αυτό το φόντο, όπως σημειώνουν και αρκετά άρθρα που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες στα διεθνή ΜΜΕ, έχει αρχίσει να γίνεται μεγάλη συζήτηση αναφορικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Δύση στην «τελική φάση» του πολέμου – η οποία μοιάζει να πλησιάζει, έστω και όχι άμεσα. Ειδικά δε μετά και τα όσα είπε στο Φόρουμ του Νταβός ο παλαίμαχος Χένρι Κίσινγκερ, απαιτώντας ουσιαστικά από το Κίεβο να προχωρήσει σε επώδυνες παραχωρήσεις, η τάση που μοιάζει να παίρνει το πάνω χέρι είναι μάλλον σαφής.
Εξάλλου, όπως σημειώνει και σχετική ανάλυση των New York Times, «έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται ρωγμές αναφορικά με το τι ακριβώς συνιστά νίκη στην Ουκρανία»…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις