Προϊόντα ΠΟΠ: Στα νησιά παράγεται το 51% – Δυνατότητες και προβλήματα
Τι αναφέρει η γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Καλογήρου
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Ανεκτίμητο αγροδιατροφικό θησαυρό χαρακτήρισε η γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Καλογήρου τα 113 προιόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ της χώρας, τα οποία συνδεδεμένα με το τουριστικό προϊόν (57 απ’ αυτά νησιωτικά) μπορούν να εξασφαλίσουν εμπορικές επιτυχίες στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Τοποθετώντας τον αγροτοδιατροφικό τομέα ως κυρίαρχο στοιχείο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου των νησιών κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) που πραγματοποιείται σε γνωστό ξενοδοχείο της Ουρανούπολης Χαλκιδικής, η κυρία Καλογήρου, τόνισε ότι «ο τουρισμός από μόνος του δεν είναι αρκετός για την ανάπτυξη ενός τόπου αλλά χρειάζεται ένα συνολικό μοντέλο που περιλαμβάνει, τον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Τα παραγόμενα προϊόντα είναι αυτά που εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν ενός τόπου και του δίνουν την ιδιαίτερη ταυτότητα, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές που προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά του» σημείωσε.
Μεγάλες οι δυνατότητες των νησιών
Το γεγονός ότι το 51% από τα 113 ΠΟΠ-ΠΓΕ του ελληνικού και ευρωπαϊκού καταλόγου (δεν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτά οι οίνοι και τα αλκοολούχα) παράγεται στη νησιωτική Ελλάδα, που καλύπτει μόλις το 17% της έκτασης της χώρας, αποδεικνύει σύμφωνα με την κυρία Καλογήρου «τι πλούτος, τι μεγάλες δυνατότητες υπάρχουν στα νησιά μας και πόσες μεγάλες ευκαιρίες υπάρχουν για να συνδεθούν αυτά με το τουριστικό προϊόν και το όνομα του κάθε νησιού».
«Η ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα στα νησιά εντάσσεται στην εθνική προσπάθεια που κάνουμε για την άσκηση μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πολιτικής στο νησιωτικό χώρο» επισήμανε η κυρία Καλογήρου χαρακτηρίζοντας καθοριστικό τον ρόλο των νησιωτικών Επιμελητηρίων και του ΕΟΑΕΝ που «ως σύμμαχος και συνεργάτης» στην άσκηση πολιτικής φέρνουν τον νησιώτη αγρότη και παραγωγό κοντά στο επιχειρείν.
Ειδικά για τα μικρά και τα διαπόντια νησιά που χρειάζονται εξειδικευμένες πολιτικές το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί δύο προγράμματα των «Μικρών Νησιών του Αιγαίου» ετήσιου προϋπολογισμού 25,1 εκατ. ευρώ και του «Πράσινου Αγροτουρισμού» προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ (για το συνολο των νησιών) που λειτουργούν συμπληρωματικά με τα προγράμματα άλλων υπουργείων και στηρίζουν την σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό.
«Ζούμε σ έναν ευλογημένο τόπο»
Τα τοπικά προϊόντα αποτελούν «σημαία» του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη της περιοχής ως γαστρονομικού προορισμού κι όπως είπε στην συνέλευσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ.Κουφίδης «ζούμε σ ένα ευλογημένο τόπο, που καλούμαστε να εξελίξουμε όσο περισσότερο γίνεται…»
Τους στόχους και τις προτεραιότητες μιας ολοκληρωμένης Νησιωτικής Πολιτικής παρουσίασε (διαδικτυακά) στη συνέλευση του ΕΟΑΕΝ ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής Μ.Κόνσολας, ενώ η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου παρουσίασε (επίσης διαδικτυακά) τα διαθέσιμα εργαλεία πρόληψης και διαχείρισης της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων.
Προβλήματα
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σκιαδαρέσης αναφέρθηκε αναλυτικά στην υφιστάμενη κατάσταση, παρουσιάζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις – μέλη των νησιωτικών επιμελητηρίων και του ΕΟΑΕΝ.
Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις του τουρισμού πριν προλάβουν να συνέλθουν από τις απανωτές κρίσεις των 12 τελευταίων χρόνων βρίσκονται σήμερα ενώπιον μεγάλων προβλημάτων, αυτών που προκαλούν το κόστος της ενέργειας, τα καύσιμα και ο πληθωρισμός.
Ο κ. Σκιαδαρέσης ζήτησε να ληφθούν μέτρα όπως π.χ. επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας, επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου σε όλα τα καύσιμα, απαλλαγή καταβολής του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου των μόνιμων κατοίκων προς το νησί τους κ.α.
Ο ίδιος έθεσε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης και το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει αυτή τη σεζόν ο κλάδος του τουρισμού.
«Αυτήν τη στιγμή», είπε,«από υπολογισμούς που έχουν γίνει υπάρχουν στις τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών περί τις 50.000 κενές θέσεις εργασίας και πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν…» και πρότεινε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή των (ξένων) εργατών γης.
Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα καταγράφει τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις και η οποία θα λειτουργεί υπό την ευθύνη Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και ΟΑΕΔ.
Στην 51η γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ συμμετέχουν, δια εκπροσώπων τους, περισσότερα από 16 Επιμελητήρια νησιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις