Τέξας: «Δεν μπορείτε να κατηγορείτε το όπλο» για τη σφαγή, λένε οι υπέρμαχοι της οπλοκατοχής
«Δαιμονοποιείτε ένα εργαλείο» ή «Δεν μπορείτε να κατηγορείτε» το όπλο για τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο του Τέξας, δηλώνουν υπέρμαχοι της οπλοκατοχής που συμμετέχουν στο συνέδριο του πανίσχυρου λόμπι των όπλων NRA, το οποίο διεξάγεται στην πολιτεία όπου σημειώθηκε το νέο μακελειό.
Το μακελειό στο σχολείο της πόλης Ουβάλντε, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε τον Κιθ Γέλεν να «αρρωστήσει» αλλά «δεν μπορείτε να κατηγορείτε το όπλο» που χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει 21 ανθρώπους, υποστήριξε ο συνταξιούχος που έδωσε το «παρών» στο ετήσιο συνέδριο της NRA, του πανίσχυρου λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής.
«Τα όπλα δεν είναι το πρόβλημα»
«Ανέκαθεν είχαμε όπλα σε αυτήν τη χώρα», τόνισε ο 68χρονος, πρώην ταχυδρομικός υπάλληλος, ο οποίος έχει στην κατοχή του «περισσότερα από πενήντα».
Το συνέδριο της NRA διεξάγεται φέτος στο Χιούστον του Τέξας, στην ίδια πολιτεία όπου ένας 18χρονος σκότωσε την Τρίτη 19 παιδιά και δύο δασκάλες σε δημοτικό σχολείο.
Ο Κιθ Γέλεν πήγε στο συνέδριο για να ακούσει τον ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μνημόνευσε επί σκηνής ένα προς ένα τα ονόματα των θυμάτων, προτού κατηγορήσει τους «απεχθείς» Δημοκρατικούς ότι δαιμονοποιούν τα «φιλειρηνικά» και «νομοταγή» μέλη της NRA που κατέχουν όπλα.
Αναφερόμενος στο μακελειό στο σχολείο της πόλης Ουβάλντε, ο Κιθ Γέλεν μόρφασε: «Με έκανε να νιώσω ναυτία», είπε. Τα όπλα δεν είναι το πρόβλημα, σύμφωνα με τον 68χρονο, που φορούσε σορτς παραλλαγής και καπελάκι με το όνομα του Τραμπ. Αυτή η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι ενήλικοι στο σχολείο ήταν οπλισμένοι, ισχυρίστηκε.
«Οι δολοφόνοι δεν φοβούνται τον δικαστή, δεν φοβούνται την αστυνομία», διαβεβαιώνει ο ίδιος και υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να φοβούνται τα υποψήφια θύματά τους».
Το συνέδριο της NRA, που ολοκληρώνεται την Κυριακή, φιλοξενείται σε ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο έξω από το οποίο έχουν συγκεντρωθεί διαδηλωτές που ζητούν αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για την οπλοκατοχή.
Διαδηλωτές έξω από τον συνεδριακό χώρο (φωτογραφία, Ronald Erdrich/USA TODAY NETWORK via Reuters)
«Εχετα αίμα στα χέρια σας»
Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για κυβερνήτης του Τέξας, ο Μπέτο Ο’Ρουρκ, ο οποίος επέκρινε τους Ρεπουμπλικάνους επειδή δεν έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.
«Εχετε αίμα στα χέρια σας» και «Οπλα = Θάνατος», έγραφαν ορισμένα από τα πλακάτ των διαδηλωτών.
Στα περίπτερα του συνεδριακού κέντρου συναντά κανείς εκατοντάδες πυροβόλα όπλα, στρατιωτικό και κυνηγετικό εξοπλισμό.
Ο συνταξιούχος αστυνομικός Ρικ Γκάμον λέει ότι κάθε προσπάθεια να αφαιρέσουν τα όπλα από τους Αμερικανούς είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
«Εδώ δεν είναι Αυστραλία», τονίζει ο 51χρονος, την ώρα που εξετάζει ημιαυτόματα τυφέκια που, όπως λέει, θα μπορούσαν να έχουν θέση στο αυτοκίνητό του ή στο σπίτι του.
Υστερα από ένα μακελειό με 35 νεκρούς το 1996, η Αυστραλία αυστηροποίησε τη νομοθεσία, απαγορεύοντας τη χρήση ημιαυτόματων τυφεκίων και κυνηγετικών όπλων πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες – όπου οι αιματοχυσίες από επιθέσεις ενόπλων αποτελούν μάστιγα, αλλά το δικαίωμα οπλοφορίας κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα – δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να περιορίσουν την πρόσβαση που έχουν οι πολίτες στα όπλα.
Παιδί συμμετέχει στο συνέδριο του λόμπι των όπλων (φωτογραφία Reuters/Shannon Stapleton)
«Θα ήθελα να δω έναν συστηματικό έλεγχο ιστορικού», λέει ο Ρικ Γκάμον, ένα μέτρο που οι ενώσεις ζητούν εδώ και χρόνια. «Αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει κάποιον αποφασισμένο να διαπράξει ένα έγκλημα», συμπληρώνει.
«Καλύτερη εκπαίδευση»
Το συνέδριο της NRA δεν είναι απλώς μια συγκέντρωση των υπέρμαχων της οπλοκατοχής, αλλά ένα μέρος όπου μπορεί κάποιος να διαπιστώσει την «αίσθηση» του όπλου που σκέφτεται να αγοράσει (κεντρική φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Shannon Stapleton).
«Μου αρέσει», λέει η 31χρονη Λίζι Β. σε έναν οπλοποιό, καθώς εξετάζει ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών. «Το έχετε και σε μωβ χρώμα και μου τράβηξε την προσοχή», συνεχίζει η πρώην στρατιωτικός, αναζητώντας ένα νέο όπλο που θα μπορούσε να κρύψει κάτω από το φόρεμά της, «γιατί κάνει πολύ ζέστη στο Τέξας για να φορέσω παντελόνι».
Ερωτηθείσα για το μακελειό στο σχολείο της πόλης Ουβάλντε, εμφανίζεται σκεπτική. «Προσωπικά, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη εκπαίδευση στα όπλα», λέει και συμπληρώνει πως εφόσον οι νέοι μπορούν να καταταγούν στον στρατό στα 18 τους χρόνια, θα πρέπει επίσης να μπορούν να αγοράζουν όπλα.
«Η δαιμονοποίηση ενός “εργαλείου” δεν λύνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», υποστηρίζει ο Τζιμ Μέιναρντ, ένας άλλος υπέρμαχος της οπλοκατοχής. Εκείνοι που κατηγορούν τα όπλα για την αύξηση των κρουσμάτων βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ας επικεντρωθούν καλύτερα στη βελτίωση των προγραμμάτων για την ψυχική υγεία, διαμηνύει.
«Η διαδήλωση εκεί έξω δεν πρόκειται να αποτρέψει το επόμενο μακελειό, δεν θα σταματήσει κάποιον που σκοπεύει να διαπράξει έγκλημα», συμπληρώνει ο Μέιναρντ.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ρόμα – Πάρμα 5-0: Έκανε πάρτι ο Ντιμπάλα
- LIVE: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπόρνμουθ
- Η αποστολή του Άρη για το παιχνίδι με τον Αστέρα
- Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους εργαζόμενους – Απαιτούνται λύσεις
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του
- Τα είχα χαμένα! Ο Ρέιφ Φάινς για τη συνεργασία του με τη Τζένιφερ Λόπεζ