Που πάμε για ελεύθερο κάμπινγκ στην Εύβοια – Έχει… κάτι παραλίες!
Οι παραλίες της χώρας μας είναι ιδανικές ακόμη και για όσους θέλουν να κοιμούνται βλέποντας τα αστέρια
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Εάν είσαι από αυτούς που τους αρέσει να κοιμούνται κάτω από τα αστέρια, να νιώθουν στην αγκαλιά τους το κύμα, να ανάβουν στην άμμο φωτιές… τότε το κάμπινγκ είναι η ιδανική επιλογή.
Η χώρα μας ενδείκνυται για κάμπινγκ, αφού έχει πολλές παραλίες, στις οποίες μπορείς να στήσεις την σκηνή σου, ή να παρκάρεις το τροχόσπιτό σου, απολαμβάνοντας την φύση.
Οι παραλίες για ελεύθερο κάμπινγκ στην Εύβοια
Η Εύβοια έχει πολλές και υπέροχες παραλίες, από την μία πλευρά είναι το Αιγαίο και από την άλλη είναι ο Ευβοϊκός.
Σε πολλές από αυτές τις υπέροχες παραλίες μπορείς και να κατασκηνώσεις είτε σε ελεύθερο κάμπινγκ είτε σε οργανωμένο. Το eviaportal.gr, παρουσιάζει κάποιες από αυτές:
Παραλία Χιλιαδού
Αγαπημένο μέρος για free camping και βρίσκεται στην Κεντρική Εύβοια, κατηφορίζοντας το βουνό της Δίρφυς, περνάμε το χωριό Στρόπωνες και μετά από 40 λεπτά φτάνουμε. Συνολικά από Χαλκίδα θέλουμε 1 ώρα και 20 λεπτά.
Καταρχήν βλέπει στο Αιγαίο, οπότε όταν έχει αέρα βγάζει τεράστια κύματα στην παραλία, γι’αυτό μην στήσετε πολύ κοντά στη θάλασσα.
Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία με χοντρή άμμο και όσο πλησιάζει κανείς προς τη θάλασσα με βότσαλα. Έχει διάσπαρτα βράχια (τα οποία τα αξιοποιούν όποιοι προλάβουν να στήσουν δίπλα τους για σκιά) και στο τελείωμα της, ένα κόλπο αθέατο όπου είναι δημοφιλής στους γυμνιστές αρκετοί από τους οποίους κάνουν και ελεύθερο κάμπινγκ.
Η θάλασσα βαθιά, πεντακάθαρη και καταγάλανη. Αν δεν βρεις μια από τις λίγες σκιές βράχων να μείνεις, είσαι αναγκασμένος να στήσεις στην παραλία, στη μέση του πουθενά (αλλά με αυτοσχέδια στηριζόμενες τεντούλες λύνεται το πρόβλημα μια χαρά, αφού σε δροσίζει το αεράκι του Αιγαίου). Τα τελευταία χρόνια με την δημοφιλία της παραλίας να ανεβαίνει κατακόρυφα, έχουν δημιουργηθεί στην παραλία Χιλιαδού αρκετά καταλύματα, καφέ και εστιατόρια και το ελεύθερο κάμπινγκ στην κεντρική τουλάχιστον παραλία είναι υπό διωγμό.
Τα σαββατοκύριακα, εκτός από ελεύθερους κατασκηνωτές έχει και πολλούς ντόπιους που έρχονται για μπάνιο, αλλά το βραδάκι ησυχάζει το πράγμα.
Το αρνητικό είναι, ότι η παραλία συνεχώς αναπτύσσεται και έχει ξεκινήσει μια τρομερή οικοδομική δραστηριότητα με ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αποτέλεσμα αφ’ ενός να χαλάει η εικόνα του τοπίου και αφετέρου κάποια στιγμή αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα θέμα για τους κατασκηνωτές.
Παραλία Μετοχίου
Μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα χωρίζουν τις παραλίες Χιλιαδούς και Μετοχίου (δεν υπάρχει δρόμος να τις ενώνει) με το βότσαλο και τα υπέροχα αιγαιοπελαγίτικα νερά. Όπως είναι φυσικό τόσο η ακτή όσο και η θάλασσα είναι σχεδόν ίδιες, με την διαφορά να την κάνει το μέγεθος, η ανάπτυξη αλλά και το πλήθος του κόσμου που τις επισκέπτεται.
Μικρότερη σε μήκος αλλά όχι μικρή, με λιγότερους επισκέπτες αλλά όχι και μοναχική αφού ειδικά στα μέσα Αυγούστου είναι πολλοί οι ντόπιοι αλλά και ξένοι που την επισκέπτονται.
Η παραλία δεν έχει οργανωμένο τμήμα – ξαπλώστρες και ομπρέλες – οπότε θα πρέπει να έχετε φροντίσει πως θα προστατευθείτε από τον καυτό ήλιο που χτυπάει όλη σχεδόν την ημέρα την παραλία. Υπάρχει οργανωμένη καντίνα για καφέδες, παγωμένα νερά και σνακς.
Στην παραλία υπάρχει επίσης ένα γήπεδο beach volley, ντους και δωματιάκι για να αλλάξετε.
Τα νερά δεν είναι κρύα για παραλία του Αιγαίου με εξαίρεση ίσως το σημείο που βρίσκεται κάτω από την ρεματιά.
Η θάλασσα βαθαίνει απότομα και μόλις λίγα μέτρα μέσα στο νερό το βάθος ξεπερνά και τα 5 μέτρα. Είναι τέτοια όμως η διαφάνεια των νερών που βλέπεις άνετα τις πέτρες και τα βράχια στον βυθό και τα ψάρια να κολυμπούν ανάμεσα τους.
Παραλία Λιμνιώνας
Η παραλία Λιμνιώνας λίγο πιο έξω από τα Ψαχνά, περίπου 20 χιλιόμετρα, είναι ακόμη μία πανέμορφη παραλία που ενδείκνυται για ελεύθερο κάμπινγκ. Ο Λιμνιώνας απέχει γύρω στην μία ώρα από Χαλκίδα και είναι απλά καταπληκτική η παραλία του.
Το Σαββατοκύριακο μαζεύει πολύ κόσμο, μικρούς και μεγάλους είτε για κάμπινγκ είτε για βουτιές και αναχώρηση.
Το θετικό στην παραλία του Λιμνιώνα είναι ότι έχει τεράστια έκταση και ο κόσμος απλώνεται οπότε δεν υπάρχει συνωστισμός.
Καλό σημείο στην νοτιονατολική Εύβοια είναι και η παραλία Ποτάμι στο Κάβο Ντόρο, 1 ώρα από Κάρυστο. Εκεί έχει και το ποτάμι (από εκεί πήρε το όνομα) που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Έχει επίσης ταβέρνες, καντίνα, σκιά, αλλά θέλει προσοχή γιατί υπάρχουν πολλοί σκορπιοί!!
Με λίγα λόγια προσέχουμε όταν σηκώνουμε πέτρες και δεν αφήνουμε το βράδυ βρεγμένα ρούχα ή αντικείμενα στο έδαφος.
Παραλία Χερόμυλου
Η παραλία του Χερόμυλου βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από το χωριό Άγιοι Απόστολοι, στη Νότια Εύβοια και βλέπει στο Αιγαίο. Σε 1 ώρα και 40 λεπτά από Χαλκίδα, βρίσκεστε στα πανέμορφα νερά της θάλασσας στην παραλία του Χερόμυλου.
Η παραλία είναι σχετικά απομονωμένη και διαθέτει μία συστάδα από αρμυρίκια και φυσική σκιά στα 100 μέτρα από την ακτή τα οποία όμως είναι συνήθως κατειλημμένα από κατασκηνωτές αφού η συγκεκριμένη παραλία προτιμάται από όσους κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ.
Είναι πολύ καθαρή και έχει αρκετά μεγάλη έκταση.
Δεν είναι οργανωμένη παραλία, ωστόσο υπάρχει μία καντίνα που προσφέρει κρύα και ζεστά ροφήματα, αναψυκτικά, μπύρες και διάφορα τοστ ή σάντουιτς.
Ελεύθερο κάμπινγκ μπορείτε να κάνετε ακόμη σε πολύ αγαπημένες και όμορφες παραλίες όπως στο Πήλι, το Βυθούρη, στον Κάβο, στην Μουρτερή, στον Μάγειρα, στο Ψαροπούλι και στην παραλία Αγκάλη στην Αγία Άννα.
Δημοφιλές αλλά και… παράνομο
Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως το ελεύθερο κάμπινγκ, όσο δημοφιλές κι αν είναι, είναι ταυτόχρονα και.. παράνομο.
Τροποποίηση που έχει γίνει στην σχετική νομοθεσία 4055/12 με τον 4276/14 αρθ. 7 παρ. 18, προβλέπει ότι οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις (3) μήνες ή με επιβολή προστίμου, εφόσον δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη, διατασσόμενης συγχρόνως υπό του δικαστηρίου της βίαιης αποβολής τους. Συγκεκριμένα, οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ ανά άτομο ή ανά κατασκηνωτικό ή ανά μεταφορικό μέσο, που επιβάλλεται από το βεβαιούν την παράβαση αστυνομικό ή λιμενικό όργανο και εισπράττεται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις