Νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ: Εκ των προτέρων «όχι»
Για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα του νέου νόμου-πλαισίου απαιτείται υπευθυνότητα από όλους όσοι θα μετάσχουν στη διαδικασία της αξιολόγησής του, απαιτείται διάλογος –εξαντλητικός και όχι προσχηματικός–, απαιτείται ευρύτητα πνεύματος
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Η δοκιμαστική εκτόξευση του Ορέσνικ ανάγκασε το Λονδίνο να κάνει πίσω» λέει ο Ρώσος πρέσβης
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Την προηγούμενη Πέμπτη, 26 Μαΐου, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε το νέο νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, με σειρά μεταρρυθμίσεων για την οργάνωση και τη λειτουργία των ΑΕΙ.
Την επομένη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της εισαγωγικής τοποθέτησής του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του νέου αυτού νομοθετήματος για τα πανεπιστήμια, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη ιδεολογική μάχη –άποψη που συμμερίζομαι πλήρως– που θα δοθεί τους επόμενους μήνες.
Είναι αυτονόητο ότι οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου πρέπει να περάσουν από τη βάσανο της κριτικής, να αξιολογηθούν αυστηρά από όλους τους φορείς που εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στα ζητήματα της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης.
Είναι επίσης αυτονόητο, κατά τη δική μου τουλάχιστον άποψη, ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη την κριτική αυτήν και να επιδείξει ειλικρινή διάθεση για συνεννόηση, αφήνοντας κατά μέρος την όποια έπαρση της εξουσίας, την όποια αλαζονεία του ισχυρού.
Βεβαίως, η κριτική αυτή, για να αποβεί γόνιμη και εποικοδομητική, δεν πρέπει να είναι εμπαθής, αφοριστική, δογματική.
Για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα του νέου νόμου-πλαισίου απαιτείται υπευθυνότητα από όλους όσοι θα μετάσχουν στη διαδικασία της αξιολόγησής του, απαιτείται διάλογος –εξαντλητικός και όχι προσχηματικός–, απαιτείται ευρύτητα πνεύματος.
Τούτων δοθέντων, ας δούμε τώρα ποια ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ στις εν λόγω κυβερνητικές εξαγγελίες. Το Γραφείο Τύπου του κόμματος εξέδωσε την προηγούμενη Πέμπτη σχετική ανακοίνωση («Για τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας για τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια» ο τίτλος της), που παρατίθεται κατωτέρω αυτολεξεί:
Ο νέος νόμος-πλαίσιο που παρουσίασε η κ. Κεραμέως επιστρέφεται ως απαράδεκτος και αντιδραστικός.
- Γιατί βάζει στο στόχαστρο ακόμη περισσότερο τα πτυχία, μετατρέποντάς τα σε ένα ακόμα προσόν στη μεγάλη αγορά των πιστοποιήσεων που έχει δημιουργηθεί από όλες τις κυβερνήσεις. Τα “πτυχία-σούπα” των σκόρπιων και ασύνδετων γνώσεων και χωρίς επαγγελματική αναγνώριση είναι “βούτυρο στο ψωμί” της αγοράς εργασίας των πετσοκομμένων μισθών και δικαιωμάτων.
- Γιατί προωθεί ένα μοντέλο διοίκησης με νέους «μπαμπούλες» επιτήρησης της επιχειρηματικής λειτουργίας, ακόμα πιο ξένο στις ανάγκες των φοιτητών αλλά απολύτως φιλικό στην επιχειρηματική δράση, που σημαίνει άνοδος του κόστους σπουδών και ένταση νέων αντιδραστικών προτεραιοτήτων για την κατεύθυνση της χρηματοδότησης.
- Γιατί υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους και το ρόλο τους στα Ιδρύματα, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων κι επιχειρώντας άλλη μια κρατική παρέμβαση κι επίθεση στο φοιτητικό κίνημα. Επιχειρεί με τα ενιαία ψηφοδέλτια να δημιουργήσει συμβούλια-παραμάγαζα για τη στήριξη του Πανεπιστημίου Α.Ε και τη δημιουργία νέων πελατειακών σχέσεων, γνωστών από παλιά στην κυβερνητική παράταξη που υπέστη συντριπτική ήττα στις φοιτητικές εκλογές.
Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές σε όλη τη χώρα, με την ψήφο τους στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές και τη δράση τους όλη αυτή την περίοδο, έχουν απορρίψει τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για ένα πανεπιστήμιο κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις της καπιταλιστικής κερδοφορίας αλλά ξένο στις ανάγκες των νέων για σπουδές με δικαιώματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι γελασμένη αν νομίζει ότι θα ξεμπερδέψει με τους φοιτητές και τις διεκδικήσεις τους!
Το ΚΚΕ καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους, το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, να ορθώσουμε μαζί ένα μεγάλο τείχος στην επέλαση των κριτηρίων της αγοράς στις πανεπιστημιακές σπουδές.
Οι εξαγγελίες της κ. Κεραμέως θα μείνουν στα χαρτιά! Η κυβέρνηση μετράει ήδη πολλές ήττες στα πανεπιστήμια. Θα μετρήσει άλλη μια.
Κάθε δικό μου σχόλιο περιττεύει…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις