Από υβριδικές απειλές μέχρι … «θερμό» επεισόδιο: Όλα στο τραπέζι από την Τουρκία – Οι Πόντιοι Πιλάτοι και η απάντηση της Αθήνας
Τα σενάρια που εξετάζονται
Για απαντήσεις στην Τουρκία επί του πεδίου δείχνει να προετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση η οποία ουσιαστικά προειδοποιεί για επερχόμενο θερμό καλοκαίρι και εξετάζει κάθε δυνατό σενάριο με το οποίο μπορεί να εκφραστεί η επιθετικότητα της γείτονος χώρας.
Η «βόμβα» για εσωτερική αποσταθεροποίηση
Μάλιστα πέραν των δύο βασικών σεναρίων που εξετάζουν οι ένοπλες δυνάμεις, νωρίτερα υπήρξε και μια δήλωση – βόμβα από πηγές του υπουργείου Άμυνας που έκαναν λόγο για καλοκαίρι στο οποίο «μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση, απ’ όπου και αν προέρχονται».
Oυσιαστικά, από τους στρατιωτικούς αυτούς κύκλους γίνεται λόγος είτε για σκηνικό ανάλογο με την προώθηση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών δια μέσου των ελληνοτουρκικών συνόρων κατά το παράδειγμα του Μάρτη του 2020 στον Έβρο, είτε πχ για πρόκληση πυρκαγιών στο εσωτερικό της χώρας που οι δράστες να έχουν γεωπολιτικά κίνητρα.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι η έμφαση που δίνεται στο ότι στόχος αυτών των ενεργειών θα είναι η αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας.
Γεωτρήσεις και αποστρατιωτικοποίηση
Από εκεί και πέρα τα υπό εξέταση δύο ακόμα σενάρια ξεκινούν από σκηνικά ανάλογα των όσων ζήσαμε με το Oruc Reis το καλοκαίρι του 2020 και φτάνουν μέχρι και το θερμό επεισόδιο στην πραγματικότητα.
Το πρώτο σενάριο είναι η πιθανότητα η Τουρκία να επιχειρήσει γεωτρήσεις σε περιοχές που έχουν ήδη ερευνηθεί το καλοκαίρι του 2020 στα νότια του Καστελλόριζου ή να προχωρήσει σε έρευνες κοντά στην Κρήτη, προκειμένου να υπενθυμίσει τις αξιώσεις της βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Γι’ αυτό το σενάριο η Αθήνα είναι προετοιμασμένη εδώ και μήνες, καθώς το τουρκικό ναυτικό αντιμετωπίζει τη θαλάσσια περιοχή που ξεκινάει από τα έξι ναυτικά μίλια και ανατολικότερα από την Κρήτη ως περιοχή ευθύνης της Αγκυρας.
Το δεύτερο -και χειρότερο- σενάριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξετάζει τη στάση που θα ακολουθήσει η Αθήνα σε περίπτωση που επιχειρηθεί παρενόχληση στη μετακίνηση στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και, κυρίως, στα Δωδεκάνησα.
Διαβάστε επίσης Τουρκία: Φόβοι για θερμό επεισόδιο – Σε επιφυλακή ο ελληνικός στόλος
Απρόβλεπτες συνέπειες
Ηδη στη ρουτίνα των στελεχών των Ε.Δ. είναι η δι’ ασυρμάτου παρενόχληση των ιπτάμενων μέσων που μεταφέρουν στρατιωτικούς στα νησιά, ωστόσο ακόμη δεν έχει επιχειρηθεί αναχαίτισή τους ή δημιουργία προσκομμάτων στην προσέγγιση πλοίων σε λιμάνια. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε ένα τέτοιο σενάριο η ένταση είναι πολύ εύκολο να κορυφωθεί απότομα, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ουσιαστικά καθίσταται σαφές με βάση τα εξεταζόμενα σενάρια και το που αποσκοπεί η Άγκυρα με τη ρητορική περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε αυτά τα νησιά.
Διαβάστε επίσης Ακάρ: «Όσοι δήθεν λυπήθηκαν για την Αγία Σοφία, δεν αντιτάχθηκαν στην κατεδάφιση τζαμιών»
Επίδειξη ισχύος με αποβάσεις στρατιωτών
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία κάνει επίδειξη ισχύος δίνοντας στη δημοσιότητα νέο βίντεο από την αποβατική άσκηση «ΕΦΕΣ» που είναι σε εξέλιξη στα μικρασιατικά παράλια έχοντας στο πλευρό της χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Αλβανία, της οποίας μάλιστα ο υπουργός Άμυνας αναμένεται στην Αθήνα.
«Το Αζερμπαϊτζάν δεν ετοιμάζεται για αποβάσεις στο Τουρκμενιστάν είναι προφανές ότι εκπαιδεύεται σε συμμαχικό επίπεδο με την Τουρκία κατά της Ελλάδας. Ο TAP περνάει από την Ελλάδα. Να περάσουμε επί του πρακτέου για να μην έχουμε άλλη Κωνσταντινούπολη» υπογράμμισε ο διεθνολόγος Γιώργος Φίλης.
Αποτρεπτική δυνατότητα
Βεβαίως η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση επιχειρεί να διεθνοποιήσει το πρόβλημα που προκύπτει από τη συμπεριφορά της Τουρκίας και μέχρι στιγμής θέλει να αποφύγει ρητορικές εξάρσεις ανάλογες των παραλληρημάτων της τουρκικής ηγεσίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τόνισε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μια χώρα που έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε επενδύσει στην αποτρεπτική μας δυνατότητα έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Διαβάστε επίσης Βρετανικά ΜΜΕ: Η Τουρκία θα θέσει το Κυπριακό ως προϋπόθεση για να πει «ναι» σε Σουηδία – Φινλανδία για ΝΑΤΟ
Βρείτε τα
Ωστόσο αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί μια σαφής και ηχηρή καταδίκη από αρκετούς συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας για τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας με πιο χαρακτηριστική και πρόσφατη τη στάση του Βερολίνου όπου το μήνυμα ήταν «βρείτε τα».
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας περιορίστηκε να δηλώσει ότι «παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις και απευθύνουμε έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ανάμεσα σε εταίρους της Συμμαχίας», σε συνέχεια των δηλώσεων του Γερμανού κυβερνητικού εκπρόσωπου ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».
Να μην ενδίδουν σε εκβιασμούς
Επισημαίνεται και το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Δένδιας το Σαββατοκύριο προς τη Δύση ότι τουρκικός αναθεωρητισμός δεν εξαντλείται μόνο εναντίον της Ελλάδας και ως εκ τούτου τόνισε ότι η Ελλάδα «αναμένει από τους εταίρους και τους συμμάχους να μην ενδίδουν και αυτοί με τη σειρά τους σε εκβιασμούς, με όποιον «μανδύα» και αν αυτοί περιβάλλονται». Ενώ σήμερα συνομίλησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όπου ετέθησαν και τα ελληνοτουρκικά.
Πολιορκία από ΗΠΑ
Προς ώρας είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν καλοβλέπει την σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και δεν χάνει ευκαιρία να το δηλώνει ευθαρσώς, μιλώντας για πολιορκία της Τουρκίας από ΗΠΑ και Ελλάδα.
Ο στρατιωτικός αναλυτής Tζοσκούν Μπασμπούγ, μιλώντας στο CNN TURK είπε χαρακτηριστικά ότι «οι ΗΠΑ λένε πως εδώ δημιουργούν μια δομή του ΝΑΤΟ ή μήπως προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία. Οι χάρτες τα δείχνουν όλα», και πρόσθεσε:
«Η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος είναι οι περιοχές που η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί περισσότερο. Ενώ οι συνθήκες λένε πως η Ελλάδα εδώ δεν μπορεί να κάνει ούτε οχυρωματικά έργα. Φυσικά ούτε να έχει και στρατό. Με ξεκάθαρο τρόπο εγκαθιστούν δυνάμεις και βασίζονται στο ΝΑΤΟ όπως τους παροτρύνουν οι ΗΠΑ.».
Ακόμα πιο χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ ο οποίος τόνισε οι διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας δεν αφορούν τρίτες χώρες και δεν θα πρέπει να τίθενται στο τραπέζι, κάνοντας αναφορά στην ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]
- Λονδίνο: Η ψηλότερη και η κοντύτερη γυναίκα στον κόσμο συναντήθηκαν για τσάι (βίντεο)
- Προεδρία της Δημοκρατίας: Η ονοματολογία εγκλωβίζει την κυβέρνηση σε φαύλο κύκλο – Εν αναμονή δήλωσης Καραμανλή για Σαμαρα, ΝΔ
- Τροχαίο: Εκτροπή οχήματος στην Εγνατία Οδό – Εγκλωβισμένα δύο άτομα
- Νέα σενάρια από τις ΗΠΑ: «Υποψήφιος για προπονητής του Μέσι ο Αλμέιδα»
- Στο Πειθαρχικό η δήμαρχος Κασσάνδρας για το μοιραίο λούνα παρκ