Ερντογάν και Ζελένσκι συζήτησαν για τη διασφάλιση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία
Ερντογάν και Ζελένσκι συζήτησαν επίσης τον μεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και τη σπουδαιότητα της διαμετακόμισης των ουκρανικών σιτηρών, συζήτησαν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.
Η Άγκυρα έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και είναι έτοιμη για περαιτέρω ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, είπε ο Ερντογάν στον Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.
Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Τουρκία στη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιας οδού για τη διαμετακόμιση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.
Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία διέκοψε τη ροή των ουκρανικών εξαγωγών, μπλοκάροντας τη διαμετακόμιση από τη Μαύρη Θάλασσα. Η διακοπή των εξαγωγών οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα τρόφιμα παγκοσμίως και προκάλεσε φόβους για ελλείψεις.
Διαβάστε επίσης Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν με Πούτιν: Η Τουρκία θέλει να συμβάλει στον μηχανισμό παρακολούθησης Ρωσίας, Ουκρανίας και ΟΗΕ
Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της ιδέας να καταστεί η Κωνσταντινούπολη «κέντρο μηχανισμού παρακολούθησης» για την Ουκρανία, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τη Μόσχα, το Κίεβο και τον ΟΗΕ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας είχαν συναντηθεί στις 10 Μαρτίου στο περιθώριο του διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια, ενώ στις 29 Μαρτίου αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.
Περισσότεροι από 4.000 άμαχοι βρήκαν τον θάνατο και άλλοι 5.000 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.
Περίπου 6,7 εκατομμύρια Ουκρανοί αναζήτησαν καταφύγιο στο εξωτερικό, ενώ σε 7,7 εκατομμύρια υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις