Συνεπιμέλεια: Τι προβλέπει ο νόμος – Σωρεία αδικημάτων στην υπόθεση Ράινερ
Τι αναφέρει δικηγόρους του Άρειου Πάγου.
Με αφορμή την αντιπαράθεση των γονέων του 6χρονου Ράινερ που απήχθη από τον πατέρα του στην Κηφισιά μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Λιανουλόπουλος, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω για το τι ισχύει στο οικογενειακό δίκαιο για την συνεπιμέλεια παιδιών με εναλλασσόμενη κατοικία.
«Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχουμε αλλαγή στο νέο νόμο του οικογενειακού δικαίου που προβλέπει την από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας και κατ’ επέκταση της επιμέλειας των τέκνων», δήλωσε.
Σύμφωνα με όσα είπε «ο νομοθέτης θέλει συναπόφαση και από τους δύο γονείς. Αυτός είναι ο κανόνας πλέον. Από εκεί και πέρα όλες οι αποφάσεις που παίρνονται από τους πρώην συζύγους αποβλέπουν στο συμφέρον του παιδιού».
Είναι πολύ καλύτερο να αποφασίζουν οι δύο γονείς
Πλέον, όπως ανέφερε ο Λιανουλόπουλος, ο νόμος ορίζει συναπόφαση για τα πάντα: «Πλέον απαιτείται η συναπόφαση. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό λόγω διαφωνίας των γονέων τότε εξετάζεται σε ποιον θα ανατεθεί η επιμέλεια. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση ο νομοθέτης έχει προβλέψει την εναλλασσόμενη κατοικία».
Εξηγώντας τι σημαίνει πρακτικά αυτό για το παιδί, ο δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω διευκρίνισε «ότι ναι μεν ο ένας γονέας αποφασίζει για τα καθημερινά ζητήματα όμως και ο άλλος γονέας θα είναι συγκάτοικος με το παιδί του».
Και όπως τόνισε και ο δεύτερος γονιός ουσιαστικά θα έχει συνεπιμέλεια του παιδιού του.
«Καθημερινά βλέπουμε δικαστικές αποφάσεις που κάνουν τους διαχωρισμούς σε εναλλασσόμενη κατοικία, σε χρονική συνεπιμέλεια και βλέπουμε πώς ερμηνεύονται οι νέοι κανόνες» είπε και συμπλήρωσε «ότι η κάθε υπόθεση είναι ξεχωριστή».
Τι ισχύει όταν οι γονείς ζουν σε άλλες χώρες
Αναφερόμενος στο τι ισχύει με την εναλλασσόμενη κατοικία ο κ. Λιανουλόπουλος επισήμανε ότι η φιλοσοφία των δικαστών είναι αυτή στην πράξη να ισχύει μέσα στην εβδομάδα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ο δικαστής μπορεί να διατάξει την υπαγωγή του ζευγαριού στη διαμεσολάβηση και να αναγκάσει τους γονείς να βρουν λύση».
Με αφορμή την υπόθεση του 6χρονου αγοριού από την Κηφισία και την μεγάλη αντιδικία μεταξύ των χωρισμένων γονιών του που ζουν σε Ελλάδα και Νορβηγία ο κ. Λιανουλόπουλος είπε ότι «το παιδί δεν μπορεί να γίνεται μπαλάκι σε δύο χώρες» και ότι χρειάζεται μια νέα δικαστική απόφαση για το συμφέρον του παιδιού.
Σωρεία αδικημάτων στην υπόθεση της αρπαγής
«Πάντα οι περιπτώσεις με τους γονείς που είναι σε δύο χώρες είναι περίπλοκες και εμπλέκονται οι κεντρικές αρχές των εκαστοτε υπουργείων που διαμεσολαβούν, βάσει τη Σύμβασης της Χάγης, για να επιλύσουν τις όποιες διαφορές. Όλα αυτά είναι χρονοβόρα» τόνισε ο δικηγόρος.
«Το γεγονός στην συγκεκριμένη περίπτωση ότι το παιδί έμεινε για αρκετό καιρό εδώ σημαίνει ότι ταυτησε τα συμφέροντά του με την Ελλάδα. Η τήρηση και η εφαρμογή όμως των δικαστικών αποφάσεων (στη Νορβηγία) δε σημαίνει ότι αυτό που έγινε με τον πατέρα. Δεν είναι αυτό εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη στη Σύμβαση της Χάγης μέσω της κεντρικής αρχής του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελλάδος να απευθυνθεί και να ζητήσει την επιστροφή του παιδιού στη Νορβηγία. Εδώ κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντίθετα έγιναν σωρεία αδικημάτων», ανέφερε ο κ. Λιανουλόπουλος.
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Ισραήλ: Βετεράνοι κατηγορούν τον στρατό για «εγκληματικά ανήθικες» ενέργειες στη Γάζα
- Χάιντι Κλουμ: Υποδέχθηκε τον νέο χρόνο αγκαλιά με τον Τομ Κάουλιτζ – Τα τρυφερά λόγια για εκείνον
- Το σκίτσο της Εφης Ξένου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Άδωνις Γεωργιάδης: Αναγνωρίζω την ταλαιπωρία που προκαλεί ο χρόνος αναμονής στις εφημερίες
- Επίσημο αίτημα για ανταλλαγή από τον Μπάτλερ: «Έχω χάσει τη χαρά του παιχνιδιού εδώ» (vid)