Κίνα: Ύποπτη «συσκευή παρεμβολών» απείλησε την εκτόξευση κρίσιμης διαστημικής αποστολής
Το σήμα θα μπορούσε να επηρεάσει τα συστήματα πλοήγησης και να θέσει τον πύραυλο «εκτός πορείας». Παραμένει ασαφές αν πρόκειται για σαμποτάζ.
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Συσκευή ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών βρέθηκε έξω από το μεγαλύτερο διαστημικό κέντρο της Κίνας λίγες ημέρες πριν την εκτόξευση τριών αστροναυτών στον διαστημικό σταθμό που συναρμολογεί η χώρα.
Η συσκευή jamming βρέθηκε σε αυτοκίνητο που κινούταν κοντά στο Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων του Τζιουκουάν στην επαρχία Γκανσού, ανέφερε η εφημερίδα Yangtze Evening News.
Όπως αναμεταδίδει το Business Insider, το διαστημικό κέντρο δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για δολιοφθορά, ούτε το ποιος επέβαινε στο όχημα, αναγνώρισε πάντως ότι οι παρεμβολές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα συστήματα πλοήγησης και να θέσουν τον πύραυλο «εκτός πορείας».
Ο πύραυλος Shenzhou-14 προγραμματίζεται να εκτοξευτεί την Κυριακή για να μεταφέρει δύο άνδρες και μια γυναίκα στον διαστημικό σταθμό Tiangong.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ασυνήθιστα ηλεκτρομαγνητικά σήματα ανιχνεύθηκαν στο κέντρο νωρίτερα τον Μάιο και οδήγησαν σε πολυήμερες έρευνες για τον εντοπισμό της πηγής τους.
Όπως ανέφερε η αγγλόφωνη South China Morning Post, η ύποπτη συσκευή είχε μικρό μέγεθος και εμβέλεια γύρω στα 10 μέτρα. Παρά τη μικρή ισχύ της, φέρεται ικανή να δημιουργεί παρεμβολές στο σήμα δορυφόρων που κινούνται ακόμα και σε γεωστατική τροχιά μεγάλου ύψους.
Ο διαστημικός σταθμός Tiangong («Ουράνιο Παλάτι») είναι η απάντηση της Κίνας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μετά την άρνηση των ΗΠΑ να δεχτούν τη χώρα ως εταίρο λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.
Το πρώτο τμήμα του τροχιακού εργαστηρίου τέθηκε σε τροχιά τον Απρίλιο του 2021 και δύο ακόμα αναμένεται να εκτοξευτούν στην επόμενη φάση της συναρμολόγησης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις