Συμφωνία Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας για οπτικές ίνες που θα συνδέουν Ευρώπη και Ασία
Το «East to Med data Corridor» (έργο EMC) είναι ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία.
Στην παγκόσμια αγορά των data φιλοδοξεί να μπει η Ελλάδα μέσα από μια συμφωνία γεωστρατηγικής σημασίας, καθώς ένα τεράστιο καλώδιο μεταφοράς δεδομένων θα την συνδέει με τη Σαουδική Αραβία.
Οι υπογραφές για το πρώτο mega deal που καθιστά κόμβο την Ελλάδα έπεσαν σήμερα, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας με υφυπουργούς και ισχυρούς επιχειρηματίες βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ χτες πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, πριν ο ίδιος αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.
Το mega-καλώδιο
Το «East to Med data Corridor» (έργο EMC) είναι ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Το έργο θα καταστήσει την Ελλάδα την ανατολική πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά δεδομένων και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας περιφερειακό ψηφιακό κόμβο. Του έργου ηγούνται από την πλευρά της ΣΑ το MENA HUB που ανήκει στην stc και από την ελληνική πλευρά η εταιρία TTSA.
Μέτοχοι του έργου θα είναι επίσης η ΔΕΗ και η CyTA Κύπρου, εν αναμονή τελικών εταιρικών εγκρίσεων.
Σήμερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του MENA HUB, Fahad Alhajeri, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της CyTA, Ανδρέας Νεοκλέους, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του TTSA, Αλέξανδρος Σίνκα, μονόγραψαν τους βασικούς όρους της Συμφωνίας (Heads of Terms) όσον αφορά τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς στην υλοποίηση του Έργου EMC. Το κείμενο της τελικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2022 και η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου. Η ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται για το 4ο τρίμηνο του 2025.
Πρόκειται για ένα ιστορικό έργο που αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας για να δημιουργήσει έναν απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας ταυτόχρονα τις δύο χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία. Η Ελληνική Δημοκρατία και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να επιταχυνθεί η έναρξη του σημαντικού και φιλόδοξου αυτού έργου.
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο