Δημήτρης Μαραμής: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δελφών μιλά για το όραμα του
Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» συμπληρώνει φέτος τέσσερα χρόνια και αποτελεί πλέον έναν σημαντικό θεσμό για την πολιτιστική δραστηριότητα της χώρας.
Ο Δημήτρης Μαραμής εκτός από σημαντικός συνθέτης και μουσικός υπογράφει τα τελευταία 4 χρόνια την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Δελφών.
Συνομιλήσαμε μαζί του λίγο πριν την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων και μας περιέγραψε το καλλιτεχνικό του όραμα.
Πως αποφασίσατε να αναλάβετε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»;
Η πρόταση μου έγινε το 2017 και ο λόγος που την δέχθηκα ήταν καθαρά ο τόπος των Δελφών. Αυτό το σπουδαίο σημείο του πλανήτη, που λειτούργησε ως πρόκληση για μένα.
Το κέντρο του αρχαίου κόσμου και κομβικό σημείο για την εξέλιξη της ελληνικής ιστορίας.
Επίσης συνδέομαι με την περιοχή γιατί έζησα από την πέμπτη δημοτικού μέχρι και το Λύκειο στη Βοιωτία και τη Φωκίδα λόγω της εργασίας του πατέρα μου.
Είχα πολλούς λόγους να αναλάβω την καλλιτεχνική διεύθυνση του συγκεκριμένου θεσμού, για τον οποίο εργαζόμαστε εντατικά αυτά τα χρόνια και προσπαθούμε να αφήσουμε ένα σημαντικό πολιτιστικό αποτύπωμα. Το όραμα μου είναι μεγάλο, και μπορώ να πω, πως ακόμα δεν είμαι ευχαριστημένος.
Ο δρόμος μας είναι μακρύς. Δυστυχώς δυσκολευτήκαμε πολύ τα τελευταία χρόνια και με την πανδημία.
Που είναι αφιερωμένο το φετινό Φεστιβάλ;
Το φεστιβάλ μας φέτος έχει θεματικό τίτλο «Η στάχτη που ταξίδευε» και είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζοντας δύο ιδιαίτερες εκδηλώσεις στις πόλεις στις οποίες εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες: την Άμφισσα και την Ιτέα.
Ο Α΄ Κύκλος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου και περιλαμβάνει μουσικές κυρίως εκδηλώσεις αλλά και παράλληλες δράσεις σε ειδικά επιλεγμένους φυσικούς χώρους της Φωκίδας, και πιο συγκεκριμένα στις πόλεις Δελφούς, Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξίδι.
Ο Β΄ Κύκλος εκδηλώσεων στη Δωρίδα θα φιλοξενήσει σημαντικούς καλλιτέχνες της έντεχνης μουσικής σκηνής, την Ελευθερία Αρβανιτάκη στις 4/8 στην Ερατεινή, τη Γλυκερία στις 12/8 στο Λιδωρίκι και τον Σταύρο Σιόλα στις 13/8 στους Πενταγιούς.
Προσπαθούμε να συνδέσουμε 7 τόπους με διαφορετικές νοοτροπίες και αντιλήψεις για να δημιουργήσουμε αυτό το φεστιβάλ. Θέλω να τονίσω τη μεγάλη βοήθεια των κατοίκων. Από την πρώτη στιγμή μας έδειξαν σημαντική υποστήριξη στο έργο μας.
Μιλήστε μας για τα χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης
Ένα από τα χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» είναι πως αποτελείται από ένα δίκτυο δρώμενων που πραγματοποιούνται σε πολλές διαφορετικές πόλεις με κεντρικό πυρήνα τους Δελφούς.
Επίσης, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ επιλέγονται θεματικά με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδέονται με την ιστορία αλλά και το κάλλος του εκάστοτε φυσικού χώρου.
Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε να πετύχουμε την ταύτιση της καλλιτεχνικής έκφρασης με το φυσικό σκηνικό του τόπου αλλά και το βάρος της ιστορικότητάς του.
Δημιουργούμε έναν θεσμό, ο οποίος εδραιώνεται με το έργο του, με συνεχή αυτοκριτική και με παράλληλο άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, χωρίς ποτέ να καταφεύγουμε σε εκπτώσεις.
Στις παράλληλες δράσεις εντάξατε και τον αγροτουρισμό. Πως προέκυψε αυτή η ιδέα;
Φέτος το Φεστιβάλ Δελφών στις παράλληλες δράσεις του συνδέει την αγροτική παραγωγή της Φωκίδας με τον πολιτισμό υιοθετώντας εκδηλώσεις αγροτουρισμού.
Πριν από κάποιες εκδηλώσεις, θα φιλοξενούμε έκθεση και γευσιγνωσία τυποποιημένων τοπικών προϊόντων της μεσογειακής διατροφής, όπως η ελιά, το σταφύλι, το μέλι, το λάδι και το κρασί, τα οποία αποτελούν μέρος της βασικής παραγωγής της δελφικής γης.
Με αυτή τη δράση αποδεικνύεται πως η μυθολογική, παραδοσιακή και σύγχρονη ποιητική χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων, ως αρχετυπικών συμβόλων στο πέρασμα των αιώνων, παραμένει άφθαρτη και ζωντανή.
Τι σημαίνει για εσάς πολιτισμός;
Πολιτισμός είναι η δημιουργία νέων έργων, η συνεχής προσπάθεια για εξέλιξη, για ανατροπή, για ελεύθερη έκφραση, για μια νέα οπτική.
Πολιτισμός δεν είναι αυτές καθαυτές οι εκδηλώσεις, αλλά το αποτύπωμα που αφήνουν. Πολιτισμός είναι η εκπαίδευση, η καλλιέργεια, η συνέχεια.
Θέλετε να αποκτήσει κάποιο συγκεκριμένο ύφος το Φεστιβάλ;
Ναι, στόχος μου είναι να γίνει ένα μουσικό Φεστιβάλ, το οποίο διαρκώς θα εξελίσσεται.
Είμαι πολύ περήφανος που θα φιλοξενήσουμε σημαντικές παραγωγές αυτό το καλοκαίρι, μεταξύ άλλων μια από τις σημαντικότερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης (Boston Philharmonic Youth Orchestra – BPYO), με τον θρυλικό μαέστρο Benjamin Zander.
Όραμα μου είναι στους Δελφούς να πραγματοποιηθεί μες τα επόμενα χρόνια μια παγκόσμια πρεμιέρα.
Έχετε τη βοήθεια της πολιτείας στο έργο σας; Αντιμετωπίζετε δυσκολίες;
Το Φεστιβάλ Δελφών αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών και του Δήμου Δωρίδας και πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Κάνουμε διαρκή αγώνα και πολλές κινήσεις ώστε να έχουμε ένα σωστό ποιοτικό αποτέλεσμα στις δράσεις μας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 18 Ιουνίου, ώρα 21:15 – Θέατρο Φρύνιχος / Δελφοί
Συναυλία του Γιάννη Χαρούλη
Ο Γιάννης Χαρούλης υπόσχεται να μας παρασύρει με όσα τραγούδια του έχουμε αγαπήσει, αλλά και να μας συστήσει τα καινούργια τραγούδια του από το νέο του δίσκο «ΚΟΛΙΜΠΡΙ». πολλαπλασιάζεται.
Παρασκευή 24 Ιουνίου, ώρα 21:15 – Θέατρο Φρύνιχος / Δελφοί
Η Ορχήστρα των 100 στον Ομφαλό της Γης
Boston Philharmonic Youth Orchestra – BPYO
Benjamin Zander conductor
Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκατό νέους διακεκριμένους μουσικούς, να ερμηνεύουν συμφωνικά αριστουργήματα της κλασικής μουσικής υπό την διεύθυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιμουσικού και μουσικού παιδαγωγού Benjamin Zander.
Κυριακή 26 Ιουνίου, ώρα 21:15 – Πλατεία Μάκρης (οδός Υλαίθου) / Άμφισσα
Ελένη Τσαλιγοπούλου
Σμύρνη 1922-2022
Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελένη Τσαλιγοπούλου μαζί με έξι σπουδαίους μουσικούς παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο αποκλειστικά στη Σμύρνη και στις μουσικές της.
Κυριακή 3 Ιουλίου, ώρα 21:15 – Κεντρί / Γαλαξίδι
Greek Retro Band – The Swingin’ Cats – Γιώργος Ζερβός
Ένα μουσικό σχήμα με έντονη σκηνική παρουσία που ξεσηκώνει το κοινό με τον κομψό jazzy ήχο του, το κέφι και την αστείρευτα δημιουργική του φύση.
Κυριακή 10 Ιουλίου, ώρα 21:15 Προβλήτα / Ιτέα
«100 χρόνια πριν…»
Μουσικό σχήμα Οι Λούστροι
Μια παράσταση-υμνωδία στη μνήμη όλων όσων χάθηκαν στην διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής και υπέφεραν από τον ξεριζωμό και τις δυσκολίες κατά την εγκατάστασή τους στις νέες πατρίδες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις