Έτσι προμηθεύεται όπλα η Ουκρανία από τη Δύση – Μέσα στο «άβατο» συντονιστικό κέντρο
Η δημοσιογραφική ομάδα του Foreign Policy μπήκε στο λεγόμενο «Διεθνές Κέντρο Συντονισμού Δωρητών» και κατέγραψε της δραστηριότητες της ομάδας υπό τον όρο της πλήρους ανωνυμίας.
- «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν
- Λαβρόφ: Η Γαλλία πρότεινε διάλογο για το ουκρανικό χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας
- Ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε βάρος των Χούθι - Κινδύνευσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ
Μόνο δύο μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα συσκέψεων όπου πάνω από 100 στρατιώτες από 30 διαφορετικές χώρες σχεδιάζουν τον τρόπο με τον οποίο η Δύση θα προμηθεύσει όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία.
Ανεξαρτήτως με το αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, η δημοσιογραφική ομάδα του Foreign Policy μπήκε στο λεγόμενο «Διεθνές Κέντρο Συντονισμού Δωρητών» και κατέγραψε της δραστηριότητες της ομάδας υπό τον όρο της πλήρους ανωνυμίας.
Όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ, «τις τελευταίες μόλις εβδομάδες, οι Βρετανοί στρατιώτες, με τη βοήθεια των Αμερικανών ομολόγων τους έχουν μετατρέψει μια αίθουσα συνεδριάσεων σε ένα από τα πιο νευραλγικά κέντρα εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των αιτημάτων της Ουκρανίας σε όπλα».
Σκοπός τους είναι να μεταφέρουν πυροβολικά, άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη, πυρομαχικά και άλλα βοηθήματα, όπως κράνη, από την καρδιά της Ευρώπης στη μάχη στο Ντονμπάς, με τη βοήθεια μιας μικρής ομάδας Ουκρανών αξιωματικών.
«Στο δωμάτιο μπορεί να διακρίνει κανείς δεκάδες φορητούς υπολογιστές, ενώ σε κάποια στιγμή «ζαλίζεται» από τον ασταμάτητο θόρυβο, καθώς όλοι μιλούν στα τηλέφωνα και σε διάφορες γλώσσε», αναφέρει ο Τζακ Ντετς προσθέτοντας πως ουκρανικά στρατεύματα συγκεντρώνονται για να μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στις περιοχές που χρειάζεται.
«Πριν από δύο μήνες, δεν υπήρχε αυτός ο χώρος», είπε ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, ενώ στην οθόνη πίσω του παρουσιάζονταν λεπτομερώς τα όπλα που μετακινούνται στην Ουκρανία από κόμβους σε όλη την Ευρώπη.
Όπως τόνισε «Η προσπάθεια έχει γίνει πιο οργανωμένη. Για παράδειγμα, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν ταχύπλοα στην Ουκρανία τον Νοέμβριο του 2021, χρειάστηκαν να γίνουν 5.000 τηλεφωνήματα. Τώρα απλώς έχουμε μία εφαρμογή».
Το νέο λογισμικό
Ο ίδιος εξηγεί πως ο βρετανικός στρατός δημιούργησε ένα σύστημα λογισμικού με ουκρανική κωδική ονομασία, όπου οι Ουκρανοί μπορούν να δημοσιεύουν αιτήματα για όπλα και οι χώρες να αναλαμβάνουν ξεχωριστά τις υποθέσεις.
Αρχικά γινόταν μία μηνιαία διάσκεψη δέσμευσης όπλων για την Ουκρανία, ωστόσο τώρα μία ομάδα από στρατιώτες διαφορετικών χωρών συσκέπτεται εδώ κάθε μέρα στις 11 το πρωί.
«Οι αξιωματικοί επιχειρήσεων που παρακολουθούν το πεδίο της μάχης σε πραγματικό χρόνο δίνουν ενημερώσεις για τη μάχη στο Ντονμπάς, την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει ως μάχη «ανταλλαγής πυροβολισμών».
Τι κάνει το κέντρο συντονισμού
«Ουσιαστικά μόλις εντοπιστεί ένας χορηγός για ένα όπλο που χρειάζεται η Ουκρανία, τα στρατεύματα μέσα στο κέντρο συντονισμού υπολογίζουν πώς θα το φέρουν στη χώρα (χερσαία, αεροπορικώς ή σιδηροδρομικώς μέσω ενός από τους διάφορους κόμβους στην Ευρώπη – όποιος είναι πιο αποτελεσματικός). Τα όπλα μπορούν να παραδοθούν από εργολάβους ή να παραληφθούν από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, δήλωσε ένας Βρετανός στρατιωτικός αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος τονίζει πως το έργο τους έχει γίνει πιο δύσκολο καθώς πλέον οι ανάγκες της Ουκρανίας είναι περισσότερες.
«Από τα φορητά όπλα και τα όπλα χειρός, όπως οι αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger που βοήθησαν να σταματήσει η επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο, πλέον είμαστε υπεύθυνοι για την μεταφορά αεροπλάνων, αρμάτων μάχης και πυροβολικών, όπως τα 108 οβιδοβόλα M777 που παρέχουν οι ΗΠΑ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις