Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Παρίσι και Βερολίνο δεν διδάσκονται από την Ιστορία;»

«Παρίσι και Βερολίνο δεν διδάσκονται από την Ιστορία;»

Ανοιχτή ρήξη ανάμεσα στις χώρες της Βαλτικής με τη Γαλλία και τη Γερμανία επειδή συζητούν με τον Πούτιν τρόπους να ξεμπλοκάρουν τα ουκρανικά λιμάνια για εξαγωγές σιτηρών.

Σε ανοιχτή ρήξη φαίνεται να έρχονται οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας επειδή συζητούν με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τρόπους για να ξεμπλοκάρουν τα ουκρανικά λιμάνια, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, με στόχο να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική κρίση που έχει προκληθεί. Αναλυτές σημειώνουν τις διιστάμενες απόψεις που αυξάνονται μεταξύ των δυτικών συμμάχων, σχετικά με τον διπλωματικό τρόπο που υιοθετείται απέναντι στη Μόσχα.

Δεν είναι μόνο, όμως, οι ηγέτες της Βαλτικής που εκφράζουν προβληματισμό απέναντι στους εταίρους τους. Και ηγέτες στην Ανατολική Ευρώπη έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την προθυμία δυτικοευρωπαίων ομολόγων τους να συνομιλήσουν με τον Πούτιν, αναζωπυρώνοντας την υποψία ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ πιέζουν το Κίεβο να παραχωρήσει εδάφη για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Είναι απίστευτο πώς οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ανοίγουν άθελά τους τον δρόμο για νέες πράξεις βίας από τη Ρωσία… Πώς είναι δυνατόν ούτε το Παρίσι ούτε το Βερολίνο να μη διδάσκονται από την Ιστορία; Γιατί πιστεύουν ότι ο Πούτιν, που διεξάγει πόλεμο εναντίον ενός μεγάλου ευρωπαϊκού λαού, σκοπεύει να τηρήσει οποιαδήποτε υπόσχεση;» ρωτά ο Μάρκο Μίκελσον, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Εσθονίας, μιλώντας στους «Financial Times». Ο Aρτις Πάμπριξ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λετονίας, έγραψε στο Twitter: «Φαίνεται ότι υπάρχει ένας αριθμός δυτικών αποκαλούμενων ηγετών που έχουν ρητή ανάγκη για αυτοεξευτελισμό σε συνδυασμό με πλήρη απομάκρυνση από την πολιτική πραγματικότητα».

Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία 80 λεπτών με τον Πούτιν το Σάββατο, στη διάρκεια της οποίας ο ρώσος πρόεδρος τους είπε ότι η Μόσχα ήταν πρόθυμη να βρει τρόπους να ξεμπλοκάρει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές των δικών της λιπασμάτων και γεωργικών προϊόντων, εάν αρθούν οι κυρώσεις που της επιβλήθηκαν. Η συζήτηση αυτή έγινε δύο ημέρες αφότου ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συζήτησε τηλεφωνικά το ίδιο θέμα με τον Πούτιν.

Οσο περνά ο καιρός, διαφαίνεται όλο και πιο έντονα η ρήξη ανάμεσα σε κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία σχετικά με τον διάλογο με τον Πούτιν καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον τέταρτο μήνα του. Οι χώρες της Βαλτικής πιστεύουν ότι τέτοιου είδους τηλεφωνήματα απλώς ενδυναμώνουν τον ρώσο πρόεδρο και ότι αντ’ αυτού η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, εκατοντάδες Λιθουανοί συγκέντρωσαν 5 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν ένα τουρκικό στρατιωτικό drone για την Ουκρανία, σύμφωνα με το διαδικτυακό τηλεοπτικό δίκτυο Laisves TV. Ο Μίκελσον, επικαλούμενος μια φράση που ο Μακρόν χρησιμοποιούσε στο παρελθόν για να περιγράψει το ΝΑΤΟ, ρώτησε μήπως οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι «εγκεφαλικά νεκροί», κρίνοντας από τις ενέργειές τους.

Και πρόσθεσε: «Ο Μακρόν και ο Σολτς θα πρέπει να κλείσουν το τηλέφωνο και να πραγματοποιήσουν άμεσα ένα ταξίδι στην Ουκρανία. Ελπίζω ότι οι περίεργες ενέργειές τους δεν έχουν κίνητρο τον φόβο ότι θα χάσουν την επιρροή τους στη δημοκρατική Ευρώπη, στην οποία η Ουκρανία σίγουρα θα έμπαινε μετά τη νίκη του πολέμου». Ο Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, δήλωσε χθες ότι η Ρωσία «πρέπει να απομονωθεί» καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Ινδία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η «μικρή Ταϊβάν», παρακολουθούν με αγωνία τι συμβαίνει στην Ουκρανία. «Το να δώσουμε στον κατακτητή την ευκαιρία να καταλάβει εδάφη σημαίνει ότι μπορεί να επαναληφθεί και αλλού», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν, ο Σολτς και ο Μακρόν συζήτησαν εάν θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων για το άνοιγμα της Οδησσού ώστε να γίνει εφικτό να σταλούν τα ουκρανικά σιτηρά στις χώρες στις οποίες εξάγονται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων. Η ιδέα αυτή προωθείται μερικές εβδομάδες αφότου ο επίτροπος Αγροτικών Υποθέσεων της ΕΕ πρότεινε «εναλλακτικές οδούς» για να μεταφερθούν τα σιτηρά από τα λιμάνια της Πολωνίας στη Βαλτική και πάγωσε την πρόταση δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να εξαχθούν τα σιτηρά από τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας «σημείωσαν την υπόσχεση του ρώσου προέδρου να επιτρέψει στα πλοία να έχουν πρόσβαση στο λιμάνι για να εξάγουν σιτηρά χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτικά από τη Ρωσία – εάν από τη θαλάσσια περιοχή αφαιρεθούν οι νάρκες», σύμφωνα με την ενημέρωση. Ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες φοβούνται ότι η διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση και οι επιπτώσεις της στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Must in

Πλατεία Εξαρχείων: Ξηλώνονται οι παράνομες λαμαρίνες του Μετρό μετά από δικαστική απόφαση

Στο εργοτάξιο του μετρό των Εξαρχείων βρέθηκαν τα συνεργεία που εφαρμόζουν την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την απομάκρυνση των λαμαρινών της οδού Θεμιστοκλέους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024