Αλιευτικός Τουρισμός: Μέσο για την απόκτηση συμπληρωματικού εισοδήματος στον αλιέα
Ενίσχυση της αλιείας με νέες και καινοτόμες δραστηριότητες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Στα οφέλη που προσφέρει ο αλιευτικός τουρισμός, ως μέσο για την απόκτηση ενός συμπληρωματικού εισοδήματος επικεντρώθηκε η πρώτη ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Ερέτρια με θέμα «Ο Αλιευτικός Τουρισμός στην Ελλάδα», την οποία συνδιοργάνωσε o υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.
Παράλληλα, αναδείχτηκε η Ελλάδα ως διεθνής προορισμός για τον Αλιευτικό Τουρισμό, με σεβασμό πάντα στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας την προώθηση της αλιείας με νέες και καινοτόμες δραστηριότητες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.
«Ο αλιευτικός τουρισμός έχει τη δυναμική να παρέχει επιπλέον ενασχόληση και συμπληρωματικό εισόδημα στον αλιέα. Κυρίως όμως, προδιαθέτει ευνοϊκά το ευρύ κοινό για τις αλιευτικές δραστηριότητες, συμβάλλει στην συνειδητοποίηση της περιβαλλοντικής αξίας των ευαίσθητων και προστατευόμενων οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας τις καλές υπηρεσίες που προσφέρουν οι αλιευτικές δραστηριότητες για τη διατήρηση και την προστασία τους», επισήμανε ο κ. Σίμος Κεδίκογλου. Σημείωσε επίσης ότι «ανάμεσα σε πολλά που πρέπει να γίνουν, η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού είναι ένα επιβεβλημένο βήμα για να καταστήσουμε και πάλι την αλιεία μας βιώσιμη» και συμπλήρωσε ότι «ο αλιευτικός τουρισμός μπορεί και πρέπει να καταστεί ένα δυναμικό εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης, συνδυάζοντας με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρα ανάπτυξη – δυο από τους κορυφαίους πυλώνες της παράδοσης και οικονομίας μας: Την αλιεία με τον τουρισμό».
«Κρίνοντας τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την πανδημία και παρατηρώντας τις νέες τάσεις των ταξιδιωτών, διαπιστώνουμε ότι ο ταξιδιώτης αναζητά ολοένα και περισσότερο τις διαφορετικές, μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες που μπορεί πραγματικά να δώσει η χώρα μας και μάλιστα με ιδιαίτερη ποικιλία. Έχουμε ξεκινήσει από το 2021 που ανέλαβα υφυπουργός ειδικών μορφών τουρισμού, πρωτοβουλίες σε πάνω από 14 διαφορετικές ειδικές μορφές τουρισμού, μεταξύ αυτών και ο Αλιευτικός Τουρισμός και ήδη βλέπουμε αποτελέσματα σε αυτές ενώ σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερες», τόνισε στην τοποθέτησή της η κ. Σοφία Ζαχαράκη.
Εξήγησε δε, ότι ο αλιευτικός τουρισμός αποτελεί μία ειδική μορφή τουρισμού στην οποία, ιδιαιτέρως η Ελλάδα, μπορεί να αξιώνει ρόλο πρωταγωνιστή σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει, τόσο για το εθνικό μας τουριστικό προϊόν και την ποιότητά του όσο κυρίως για την οικονομική ευημερία της ελληνικής περιφέρειας, είναι τεράστια. «Παρ’ όλα αυτά, παραμένει ακόμη και σήμερα μία ανεξερεύνητη ευκαιρία για τη χώρα μας. Με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πολύτιμο συνεργάτη και παράγοντα καταλυτικής σημασίας, έχουμε εκκινήσει μία συνολική προσπάθεια για την επιτυχημένη σύνδεση της ελληνικής παραγωγής με τον τουρισμό, προσπάθεια η οποία αποτελεί στοίχημα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του τουρισμού μας», είπε.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν οι: Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ, Χριστιάνα Καλογήρου Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, Δήμαρχος Ερέτριας, Ιωάννης Δημητρόπουλος, Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας, Αθανάσιος Γερογιάκομος, Κεντρικός Λιμενάρχης Χαλκίδας, Κωνσταντίνος Φλουρής, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Γεροντίτης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΝΕ, Χαράλαμπος Μανιάτης.
Ως ομιλητές συμμετείχαν οι: εκπρόσωπος της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης ΕΠΑλΘ (Μονάδα Β1) Μαρία Μπερτάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλιείας του ΥΠΑΑΤ, Μαρίνα Πέτρου, Συντονίστρια Μονοταμειακού Προγράμματος ΤΑΠΤοΚ Καβάλας-Αναπτυξιακή Καβάλας ΑΕ – ΟΤΑ, Ευαγγελία Λυμπεροπούλου, Πρόεδρος FedHATTA,Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού, Λύσανδρος Τσιλίδης, Υπεύθυνος Αλιείας πεδίου της WWF Ελλάς, Μιχάλης Μαργαρίτης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις