Τετράνυχοι εμφανίστηκαν στην αμυγδαλιά στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας και αναμένεται στις καλλιέργειες με αμυγδαλιές των νομών Φθιώτιδας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Είναι πολύ μικρά αραχνίδια κιτρινοκόκκινα ή κόκκινα τα οποία εγκαθίστανται στην επιφάνεια των φύλλων.

Οι τετράνυχοι απομυζούν τους χυμούς από τα φύλλα με αποτέλεσμα αυτά να παίρνουν χρώμα κίτρινο – αργότερα κιτρινοκαστανό -τελικά ξηραίνονται και πέφτουν.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη των τετρανύχων.

Συστάσεις: Να γίνει άμεσα ψεκασμός στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται προσβολή από τους τετρανύχους με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: paraffin oil, fatty acid potassium salt. κ.α.

Άκολους

Τα προσβεβλημένα φύλλα καρουλιάζουν την άνοιξη. Το θέρος αποκτούν μία αργυρόχροη όψη που μπορεί να καλύψει και όλη την επιφάνεια του φυλλικού ελάσματος .Τα προσβεβλημένα δένδρα χάνουν τη  ζωτικότητά τους και τα προσβεβλημένα φύλλα πέφτουν πρόωρα.

Συστάσεις: Να γίνει άμεσα ψεκασμός στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται προσβολή από το Ακουλους σε συνδυασμό με την καταπολέμηση των τετρανύχων με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: paraffin oil, fatty acid potassium salt. κ.α.

Κοκκοειδή – Ψώρες

Διαπιστώσεις: Νεαρές έρπουσες προνύμφες βρέθηκαν πάνω σε νεαρούς κλαδίσκους και κλάδους σε αμυγδαλιές στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας από τα πιο πάνω κοκκοειδή.

Η παρουσία πολλών ξηρών ακραίων κλαδίσκων και κλάδων διαμέτρου έως 6 εκατοστών αυτή την εποχή είναι το συνηθισμένο σύμπτωμα από τα κοκκοειδή στους αμυγδαλεώνες καθώς και τα μελιτώδη αποχωρήματά τους. Οι ψώρες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα γιαυτο και θέλουν άμεση καταπολέμηση μόλις εμφανισθούν. Η σπουδαιότερη από τις ψώρες που προσβάλλει την αμυγδαλιά είναι η Σαν Ζοζέ που αν δεν καταπολεμηθεί μπορεί να ξεράνει τα δένδρα.

Συστάσεις: Να γίνει άμεσα καταπολέμηση στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται η προσβολή από τα κοκκοειδή με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως Paraffin oil κ.α.

Ανάρσια ή βλαστορύκτης

Η ανάρσια έχει 2-3 γενεές το χρόνο.

Το έντομο γεννάει τα αυγά του στην τρυφερή φλούδα των ετησίων βλαστών της αμυγδαλιάς το φθινόπωρο, Οι προνύμφες εισχωρούν στο φλοιό όπου και διαχειμάζουν. Οι προνύμφες βγαίνουν την άνοιξη αρχές Απριλίου και προσβάλουν τους τρυφερούς βλαστούς μέσα στους οποίους σκάβουν στοά κατά μήκος του άξονα τους και με κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω με αποτέλεσμα να μαραίνονται οι κορυφές να γέρνουν προς τα κάτω και τελικά να ξεραίνονται, ή προσβάλουν τα τρυφερά αμύγδαλα.

Οι πληθυσμοί του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων 20-50 Ακμαία άτομα/ανά 10 ημέρες χωρίς να παρατηρούνταιζημιές σε βλαστούς και καρπούς.

Τα νεαρά δενδρύλλια ηλικίας 1-3 ετών είναι ευαίσθητα στην ανάρσια διότι καταστρέφει τις τρυφερές κορυφές των πιο εύρωστων βλαστών που προορίζονται για βραχίονες και έτσι δυσκολεύεται ο σχηματισμός των δένδρων.

Τα ακμαία(οι πεταλούδες ) της δεύτερης γενεάς γεννούν τα αυγά τους πάνω στα αμύγδαλα. Οι προνύμφες εισέρχονται στο πράσινο περίβλημα των αμυγδάλων περικάρπιο από το οποίο και τρέφονται. Τους καρπούς τρώνε επιφανειακά, κοντά στον ποδίσκο ή στο σημείο όπου ακουμπούν άλλους καρπούς ή φύλλα ή σε βλαστούς.

Καταπολέμηση:

α) Αποτελεσματικός ψεκασμός εναντίον των προνυμφών που διαχειμάζουν κατά την περίοδο ληθάργου του δένδρου με χειμερινό πολτό και την προσθήκη ενός εντομοκτόνου και

β) κατά τον Απρίλιο και μέσα Μαΐου με ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

Οι ψεκασμοί που συστήνουμε και εφαρμόζονται για την καταπολέμηση του ευρυτομου και άλλων έχθρων της Αμυγδαλιάς καταπολεμούν και την ανάρσια. Δεν έχουν παρατηρηθεί προσβολές από την ανάρσια.

Όσοι παραγωγοί παρατηρήσουν συμπτώματα προσβολών ειδικά σε νεαρά δενδρύλλια 1-3 ετών να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους από τα μέσα Μαΐου έως αρχές Ιουνίου με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια σκευάσματα.