ΟΗΕ: Το παζάρι για τα ρωσικά σιτηρά – Τι λέει το Κρεμλίνο
Ποιες εξαιρέσεις στις κυρώσεις μελετούν οι ΗΠΑ
Η Μόσχα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξαγωγή σιτηρών λόγω των κυρώσεων εις βάρος των πλοίων της, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Υπάρχουν προβλήματα με την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών… Τα πλοία που μεταφέρουν ρωσικά σιτηρά έχουν υποστεί κυρώσεις», δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών, οδήγησε τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων υψηλότερα, αλλά η Ρωσία κατηγορεί τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της για διακοπή των εξαγωγών λιπασμάτων και σιτηρών.
Οι προσπάθειες του ΟΗΕ
Σημειώνεται ότι χθες Τρίτη, ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε «εποικοδομητικές συζητήσεις» στη Μόσχα με τον Ρώσο Πρώτο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ για τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίκ, η αξιωματούχος του ΟΗΕ, Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, βρίσκεται τώρα στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες για το ίδιο θέμα «με βασικό στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας».
Εξαιρέσεις μελετούν οι ΗΠΑ
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ από τη πλευρά του δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξαιρέσουν από τις κυρώσεις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες για να διευκολύνουν τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέφτηκε τη Μόσχα και το Κίεβο τον περασμένο μήνα, προσπαθεί να μεσολαβήσει σε αυτό που αποκαλεί «πακέτο συμφωνίας» για την επανέναρξη τόσο των ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων όσο και των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.
Επισιτιστική κρίση
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση με τις τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων να εκτινάσσονται στα ύψη. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σίτου, ενώ η Ρωσία είναι επίσης βασικός εξαγωγέας λιπασμάτων και η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας καλαμποκιού και ηλιέλαιου.
Από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, οι ουκρανικές αποστολές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχουν σταματήσει και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν κολλήσει σε σιλό.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια σε συντονισμό με την Τουρκία
«Ο Γενικός Γραμματέας είναι εξαιρετικά ευγνώμων για τη στήριξη που παρέχει η Τουρκία για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μαύρη Θάλασσα και για την υποστήριξη των προσπαθειών του ίδιου του Γενικού Γραμματέα», είπε ο Ντιζάρικ.
Εξαγωγή σιτηρών
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Παρατηρητής
Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών υπογραμμίστηκε πως ο Ερντογάν δήλωσε στον Πούτιν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο σε έναν «μηχανισμό παρατηρητή» μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Ηνωμένων Εθνών, εάν επιτευχθεί συμφωνία ως προς αυτό.
Η Ρωσία είναι σε ετοιμότητα
«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση στην Ουκρανία, δόθηκε έμφαση στη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στις θάλασσες του Εύξεινου Πόντου και του Αζόφ και στην εξάλειψη της απειλής των ναρκών στα ύδατά τους», ανέφερε το Κρεμλίνο για την τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν με τον Ερντογάν.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια διαμετακόμιση αγαθών σε συντονισμό με τους Τούρκους εταίρους. Αυτό ισχύει και για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια».
Ο Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, πρόσθεσε ότι αν αρθούν οι κυρώσεις, τότε η Ρωσία θα μπορούσε να «εξάγει σημαντικές ποσότητες λιπασμάτων και γεωργικών προϊόντων».
Δεν ήταν άμεσα σαφές για ποια ουκρανικά λιμάνια μιλούσε ο Πούτιν. Τα κυριότερα λιμάνια εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας περιλαμβάνουν το Τσορνομόρσκ, το Μυκολαίβ, την Οδησσό, τη Χερσώνα και το Γιούζνι.
Αγώνας συγκομιδής
Η Ουκρανία προσπαθεί να εξάγει τις τεράστιες αποθήκες σιτηρών της οδικώς, μέσω ποταμών αλλά και σιδηροδρομικώς για να βοηθήσει στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, αλλά δεν έχει καμία πιθανότητα να επιτύχει τους στόχους της, εκτός εάν αρθεί ο ρωσικός αποκλεισμός των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Γεωργίας.
Πριν η Ρωσία στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, η χώρα είχε τη δυνατότητα να εξάγει έως και 6 εκατομμύρια τόνους σιταριού, κριθαριού και αραβοσίτου το μήνα, αλλά οι εξαγωγές κατέρρευσαν σε μόλις 300.000 τόνους το Μάρτιο και 1,1 εκατομμύρια τον Απρίλιο.
Πηγή: ot.gr
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ