Μέριλιν Μονρόε: Πώς υποδέχτηκαν οι κριτικοί την πρώτη μεγάλη της επιτυχία
«Δημοψήφισμα καλλονής στον κινηματογράφο! Η ξανθή ατομική βόμβα ή η μελαχροινή σειρήνα με τις αρμονικές γραμμές»
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σαν σήμερα, 1η Ιουνίου 1926, γεννήθηκε η Νόρμα Τζιν Μόρτενσον, που έμεινε στην ιστορία του θεάματος με το όνομα Μέριλιν Μονρόε.
Την ανακάλυψε στα 19 της ο φωτογράφος του στρατού Ντέιβιντ Κόνοβερ, ο οποίος της πρότεινε να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών της από καστανοκόκκινα σε ξανθά, δίνοντας της έτσι την εικόνα με την οποία θα γινόταν το παγκόσμιο είδωλο του αισθησιασμού και της γυναικείας σεξουαλικότητας.
Η Μέριλιν που κατά τη διάρκεια του πολέμου εργάστηκε σε εργοστάσιο κατασκευής αλεξιπτώτων, ξεκίνησε την καριέρα της από τα «χαμηλά στρώματα» της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος.
Οι πρώτες της δουλειές ήταν ως μοντέλου – κομπάρσου.
Το 1950 όμως με τις ταινίες «H ζούγκλα της ασφάλτου» και «Όλα για την Εύα» άρχισαν να την οδηγούν στον δρόμο της επιτυχίας.
Βεβαίως το πρώτο μεγάλο «μπαμ», που έφερε τη Μέριλιν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος ήταν η ταινία «Οι άντρες προτιμούν τις ξανθές», το 1953.
Να πως παρουσίασε «ΤΟ ΒΗΜΑ» τη συγκεκριμένη ταινία την εβδομάδα που πρωτοέβγαινε στις αίθουσες:
«Το θέμα που η Αννίτα Λοος είχε ως βάσι για το μυθιστόρημά της, που τόσο είχεν αρέσει στον κόσμο του μεσοπολέμου, δεν χάνει τίποτα από την επικαιρότητά του.
»Θα μπορούσε κανείς να το συνοψίση στη φράσι: “Tα διαμάντια είναι οι καλύτεροι φίλοι μιας κοπέλλας!”
»Ολόκληρο το φίλμ “ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΞΑΝΘΕΣ” (Ρεξ), βασίζεται στην βαθειά αυτή φιλοσοφία, και στα ασυναγώνιστα θέλγητρα της Μαίριλυν Μονρόε, φωτογραφισμένα αριστοτεχνικώτατα».
Βρισκόμαστε σε μια εποχή που το έγχρωμο, στις κινηματογραφικές ταινίες, δεν ήταν ακόμα κάτι αυτονόητο.
»Στο φιλμ αυτό, το Τεχνικολόρ βρίσκει την δικαίωσιν του, γιατί χρηισμοποιείται θαυμάσια σ’ όλόκληρη την ταινία, που είναι σε τόνο μουσικής επιθεωρήσεως.
»Τα κόκκινα, τα ροζ, τα μαύρα, παίρνουν ξαφνικά μια βαρύτητα και μια λάμψιν απαράμιλλην, και δίνουν νέα ζωή στο θέαμα.
»Δεν πρέπει βέβαια κανείς να ψάξη για υπόθεσιν. Η ταινία αυτή, κάπως αργή καμμιά φορά, με καλή μουσική και καλούς χορούς είναι ενδεδειγμένη για εκείνον που ζητά ξεκουράσι και αναψυχή από τον κινηματογράφον».
Δυστυχώς η ίδια η Μέριλιν Μονρόε, η τόσο λαμπερή και γοητευτική παγκόσμια σταρ δεν μόνο ξεκούραση κα αναψυχή δεν βρήκε από τον κινηματογράφο. Στα 36 της χρόνια θα βρεθεί νεκρή στην κρεβατοκάμαρά της, από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών.
Ο θάνατός της θα ρίξει φως στη σκοτεινή και ψυχοφθόρα πλευρά του, κατά τ’ άλλα λαμπερού, κόσμου του Χόλυγουντ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις